Skocz do zawartości

SUPLA i ESP8266- jak to zrobić?

Pomocna odpowiedź

Cześć, nagrane na szybko, funkcjonalności Supli które ja używam.

Na innych moich filmach zobaczysz jak jeszcze jej używam.

Jak coś pytaj.

(edytowany)

W sonoff basic musisz wlutować piny masz oznaczone nawet 3,3V TX RX GND i przy pomocy programatora za 15zl ładujesz suple. 
Przed podłączeniem do USB zawierasz GPIO 0 do GND aby wprowadzić w tryb programowania. Dalej konfigurujesz GPIO:

GPIO 12 dla przekaźnika GPIO 13 dla diody led, GPIO 0 dla guzika. 

Całe zrobienie sonoff basic do działania z suplą trwa nie więcej niż 20 minut a możliwości fajnie bo i zasilanie z 230V, można podłączyć czujkę temp, można dołączyć jakiś kontaktron. Ja Sonoff Basic wykorzystuje do sterowania oświetleniem zewnętrznym nie bawię się w zmierzchówki tylko ustawiam harmonogramy na cloud i działa niezawodnie. A taniej wychodzi nawet chyba jak zmierzchówka zamela.

Edytowano przez Daro1003
  • Lubię! 1

Witam!

Jeszcze jeden problem jest.....pin D8 NodeMCU , GPIO15.

Układ po włączeniu zasilania zawiesza ESP i trzeba odpiąć GPIO15 i wtedy reset ESP, z odpiętym GPIO15 problem ten nie występuje.

Może ten pin GPIO nie może być przypisany do sterowania przekaźnikiem?

Płytkę przekaźników mam taką 

https://allegro.pl/oferta/modul-przekaznik-8-kanalowy-5v-10a-arduino-14591610824

Pin GPIO podpięty na inny port płytki daje ten sam efekt.

Może tu jest problem, że pin GPIO3 też steruje jednym z przekaźników?

Podejrzewam, że wystąpił konflikt między pinami GPIO15 i GPIO3, Supla to mój drugi pomysł na sensowne wykorzystanie ESP8266, po kilku zegarach na bazie zegara NIXIE z GitHuba-a , w którym tylko zamieniam dekodery BCD , stosownie do stosowanych wyświetlaczy.

SONOFF Basic zostaną i tak przerobione, bo aktualnie jest to szajs, który leży w plątaninie kabli na strychu, mam obrzydzenie do EweLink-a.

A jak to działa, że Supla może przełączać urządzenia z dowolnego miejsca na ziemi?

Moja wiedza kończy się na latach 2005-2007, kiedy skończyłem I stopień Cisco CCNA.

A do SONOFF mam to kupić?
https://allegro.pl/oferta/cp2102-konwerter-programator-usb-rs232-ttl-uart-12984485764

Z CH340/341 jest spory problem, choć tanie, to niewarte funta kłaków.

Temat Smart Home mnie zaciekawił, choć w domu mam instalację, którą robił, już ś.p. człowiek, który zatrzymał się w rozwoju na początku lat 90-tych i jakakolwiek implementacja automatyki nie ma sensu(pomieszane obwody, skręcane "na ryja" przewody w puszkach), mogę stosować na przykład SONOFF-y Basic, dopinane równolegle do wyłączników światła czy w puszkach, albo tanie przekaźniki z ESP, dostępne za około 20-30zł na Allegro.

Ale pełne sterowanie wszystkiego przez IoT nie ma sensu, bo rodzice, oboje urodzeni w 1952 roku, by się w tym zagubili.

Dlatego też radzę zostawić "plan B", żeby wrócić do zwykłego sterowania "offline"

ESP_pinout.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...