Skocz do zawartości

Program i sprzęt do zdalnej opieki nad roślinami. Projekt Arduino Uno

Pomocna odpowiedź

40 minut temu, keram167 napisał:

Dzięki @Prometeuszanin za informację. Masz na tą chwilę jakiś górny próg finansowy na ten projekt ? Bo widzę, że z każdym postem projekt zaczyna "puchnąć" nie tylko od strony technicznej ale i ilościowej... A nie rozważałeś opcji, żeby przetestować taki "full wypas" dla jednej rośliny ? Miałbyś wtedy szacunkowy, jednostkowy koszt, przetestowałbyś i wyłapał możliwe problemy techniczne ( programowe i sprzętowe ), dobrał komponenty itd.

Taki mały OT: dogadałeś się z Elonem i szykujesz się do terraformacji Marsa 🤪 ?

Nie mam górnego progu finansowego na ten projekt, ale też nie mam złotej karty bez limitu więc zrobię to co będę w danej chwili mógł. Testuję sprzęt na kilku roślinach, ale pewne rzeczy już musze robić zdublowane aby sprawdzić ich działanie, jak z kamerą, jedna jest z dwiema jest problem.

Do budowy baz kosmicznych, statków z zamkniętym ekosystemem i terraformacji różnych planet. Elon  według moich informacji służy szatanowi, ja służę Bogu. Mam nadzieję że przejdzie na naszą stronę i obejdzie się bez kosmicznej wojny.

40 minut temu, farmaceuta napisał:

Skup się narazie na czytaniu o kursach dla Arduino i języku C...a z tymi termometrami chodzi oto że one się komunikują za pomocą onewire...chodzi o to że każdy da ma swój adres i procek wie z którym "gada" aktualnie, więc na jednym pinie możesz ich mieć wiele

Rozumiem, to się przyda. 

41 minut temu, ethanak napisał:

Pisal @farmaceuta że masz użyć ds18b20. Tanie, dokładne, komunikują się cyfrowo, podpinasz o ile pamiętam 8 sztuk na jednym pinie.A co do kursów... przejdź Forbotowe elektronika i Arduino. Jak czegoś nie zrozumiesz to zapytasz. Pamiętaj, że chętnie pomożemy

Tylko nie będziemy fafnasty raz tłumaczyć podstaw komuś, kto chce mieć podane na tacy. Tacę trzeba sobie załatwić 🙂

Trochę już mam, przejrzę jeszcze raz zawarte informacje. Problem jest w tym że nie zawsze łatwo znaleźć informacje z których można się dokładnie nauczyć interesującej mnie kwestii.
422368622_1478958579352336_3441720452324590118_n.thumb.jpg.81deb76957482db7cf574514f36fc127.jpg

I dzięki za inne polecenia, ale zarzucenie się książkami w 1 dzień dużo nie da bo jednej chwili potrafię czytać tylko jedną. Wpierw sprawdzę to co zamówiłem. Może znajdę w tych książkach opis całego języka z wytłumaczeniami po polsku i z tym będę mógł się bawić 

2 minuty temu, Prometeuszanin napisał:

łego języka z wytłumaczeniami po polsku

Wiesz, rozmówki dla turystow są dobre jak zajedziesz do Saudii i powiesz "Tak. Moja żona też powinna zasłonić mordę."

W informatyce to nie działa.

24 minuty temu, ethanak napisał:

Wiesz, rozmówki dla turystow są dobre jak zajedziesz do Saudii i powiesz "Tak. Moja żona też powinna zasłonić mordę."

W informatyce to nie działa.

Dobra, powoli przez to przejdę 

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

dwutlenek węgla którym możesz się śmiertelnie zatruć (bez ostrzeżenia!)

Śmiertelnie trujący jest tlenek węgla.

Coca-cola ani woda mineralna jeszcze nikogo nie otruła.

5 minut temu, jand napisał:

Coca-cola ani woda mineralna jeszcze nikogo nie otruła.

Bo jest w nich mała ilość dwutlenku...zaciągnij się czystym i wtedy się upewnimy co do tej śmiertelności...😜

"Wdychany łatwo wchłania się do krwioobiegu i powoduje trwałe szkody w organizmie. Gdy występuje w dużym stężeniu, szybko prowadzi do utraty przytomności i śmierci. Według danych Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej z powodu zatrucia czadem każdego roku umiera ponad sto osób, a dwa tysiące ulega podtruciu."

"Zatrucie gazem w warunkach domowych to nie zawsze zatrucie czadem. Możliwe jest też zatrucie dwutlenkiem węgla, którego nadmiar w powietrzu powoduje, że organizm nie ma już wystarczającej ilości tlenu i nie może szkodliwych gazów wydychać. Oba związki chemiczne przy określonym stężeniu są toksyczne, chociaż wykazują różne działanie na organizm i odmienne objawy zatrucia. Zatrucie CO2 może być równie niebezpieczne, jak zatrucie czadem (CO)."

• 8 miesiące później...

Zmodyfikowałem projekt. W chwili obecnej jest rozwijany na rpi 4 B. System ma monitorować warunki roślin i mieć możliwość podlania ich. 8 czujników wilgotności gleby pojemnościowych, 8 czujników poziomu wody do podstawek, 3 pływaki (jeszcze nie podłączone), 8 pompek innych niż wcześniejsze (Pierwsze były zbyt zawodne. Z obecnymi też mam chwilowy problem ale nie zdążyłem jeszcze się nimi zająć. W tym roku zrobiłem już kilka modeli silników elektrycznych aby lepiej poznać zasadę ich działania i wiedzieć jak poprawić ich działanie aby były mniej awaryjne), czujnik DTH22. Dodatkowo czujnik temperatury DS18B20 przy serwerze na drugim rpi. Z uwagi na stworzenie serwera w sieci lokalnej rezygnuję na chwilę obecną z ekranów bo informacje mogę sprawdzać w przeglądarce na komputerze i telefonie. Przeprowadziłem już udane testy automatycznego robienia pomiarów temperatury i wstawiania ich w wykres na stronie serwera w wordpress. Przeprowadziłem też udany test automatycznego robienia zdjęć co określony czas, wraz z dodaniem aktualnej daty i czasu zrobienia zdjęcia na zdjęcie i automatycznego wyświetlania ich na stronie serwera. 
Zaznaczę że moja wiedza [programistyczna nie wzrosła znacząco. Korzystam z pomocy chatGPT. Mimo to poznanie języka pozwala na samodzielne wprowadzanie zmian i modyfikowanie kodu bez ciągłego kopiowania i wklejania. 
W chwili obecnej system już może robić pomiary czujnikami do gleby i podstawek w doniczkach, i zapisywać dane z każdego z nich w osobnym pliku abym później mógł je wysłać na serwer i czytelnie je wykorzystywać. 
Chat GPT zmienił zasady gry ale podstaw których się tu nauczyłem ogromnie mi pomogły. Nadal korzystam z informacji z tego forum. To wpis z tego forum zdecydował o zmianie czujnika z DTH11 na DTH22.
Jakieś rady, pomysły? 

461373983_1063187902127525_5989433204818931705_n.jpg

Zrzut ekranu (44).png

Zrzut ekranu (48).png

Zrzut ekranu (109).png

Zrzut ekranu (110).png

Zrzut ekranu (113).png

Zrzut ekranu (116).png

(edytowany)

System podpięty do ethernet bo byłt problemy z łącznością. Serwer jest niżej i łączność jest ok. Może to dlatego że serwer jest na malince 8 GB RAM. Ewentualnie zmienię na łączność przez ethernet jeśli będą problemy z wyświetlaniem danych na stronie serwera.

Jeden z czujników do podstawek specjalnie zwilżony aby sprawdzić czy działają prawidłowo. W chwili obecnej nie są jeszcze w podstawkach roślin.

Zdjęcie WhatsApp 2024-10-05 o 21.45.55_2a5b5757.jpg

Zrzut ekranu (128).png

Zrzut ekranu (127).png

Zrzut ekranu (130).png

462112615_1068442248268757_4068956808004605039_n.jpg

Zrzut ekranu (124).png

Zrzut ekranu (126).png

461639188_1065384125241236_149396176854760865_n.jpg

461652806_1064022392044076_7271447200465653475_n.jpg

461683853_1064712258641756_276874993980543664_n.jpg

Edytowano przez Prometeuszanin

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...