Skocz do zawartości

usbasp jak połączyć z microchip studio lub z mplab

Pomocna odpowiedź

@szymarduino zapytam z ciekawości - a dlaczego AVR? To obecnie chyba nie jest zbyt popularna droga, gdy ktoś chce zrezygnować z Arduino. Więcej osób decyduje się wtedy raczej np. na STM32.

no bo już mniej więcej kojarzę zasadę działanie tych mikrokontrolerów. chcąc robić projekty które są małe, bardziej energooszczędne, funkcjonalne. w mojej opinii są bardziej nadające się do większej liczby projektów niż arduino.

Jak masz Arduino (a pewnie masz) to masz programator do AVR-ów. Sam czymś takim ostatnio wrzucałem program na ATtiny13 bo gdzieś mi się mój zapodział (zresztą też na Arduino Pro Mini) i szybciej było parę drutów do stykówki podłączyć niż szukać 🙂

no słyszałem o takiej możliwości ale nie wiem jak się za to zabrać

4 godziny temu, ethanak napisał:

Jak masz Arduino (a pewnie masz) to masz programator do AVR-ów. Sam czymś takim ostatnio wrzucałem program na ATtiny13 bo gdzieś mi się mój zapodział (zresztą też na Arduino Pro Mini) i szybciej było parę drutów do stykówki podłączyć niż szukać 🙂

@szymarduino Poszukaj Arduino ISP. Kod masz w przykładach. Z drutologii potrzebne kilka męsko-męskich (albo jak bez stykówki to męsko-żeńskich, ale odradzam) i jeden elektrolit kilka mikrofaradów. Działa bez problemów.

Dnia 6.02.2024 o 10:47, szymarduino napisał:

jestem początkującym chciałem przesiąść się z arduino na mikrokontrolery avr w moim budżecie na programator mieści się jedynie usbasp więc chcę go połączyć z programami z tytułu 

To nie jest odpowiedź na pytanie, ale stwierdzenie "przesiąść się z arduino na mikrokontrolery avr" zawiera pewien błąd logiczny. Wprawdzie to się już nieco zmieniło, ale do niedawna Arduino (sprzętowo) to były właśnie mikrokontrolery AVR i praktycznie niewiele więcej. Arduino to prosty sprzęt + prymitywne środowisko programistyczne + społeczność. Można z niektórych elementów zrezygnować a nadal korzystać z pozostałych. Np wsadzasz kontroler w inna płytkę ale nadal korzystasz z ich IDE, bootloadera, bibliotek...

Co do USBasp... może to sprawdzisz?

Dnia 6.02.2024 o 10:47, szymarduino napisał:

jestem początkującym chciałem przesiąść się z arduino na mikrokontrolery avr w moim budżecie na programator mieści się jedynie usbasp więc chcę go połączyć z programami z tytułu 

A to nie pracuje w trybie stk500 czasem?
Jeżeli tak, to po prostu się wybiera stk500 i nr portu COM i działa (przynajmniej w atmelstudio)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...