soban Napisano Sierpień 31, 2010 Udostępnij Napisano Sierpień 31, 2010 Witam ponownie Nie będę pisał nie wiadomo czego no bo po co 😉 mam poprostu taki problem. Zrobiłem układ na Atmedze16 podłączyłem zgodnie ze schematem podłączam do programatora włączam AVRDude i nie wykrywa... Możecie sprawdzić schemat? co jest nie tak? Do tego mam jeszcze dziwne spostrzeżenie. Przy podłączeniu zasilania jedna z diod (niebieska) świeci tak słabo że tylko pod dobrym kątem można dostrzec , naciskam Guzik RST i pali się normalnie... coś tu nie tak chyba. Pomóżcie proszę i dziękuję. Oto schemat: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
swierkdeck Sierpień 31, 2010 Udostępnij Sierpień 31, 2010 Masz złącze ISP odwrotnie - też się kiedyś na to naciąłem. Pierwszy pin powinien być MOSI, a nie GND; drugi VCC a nie MISO; i tak dalej Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Sierpień 31, 2010 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2010 a to to zauważyłem i jest już dobrze 😉 to co innego :< [ Dodano: 31 Sie 10 11:18 ] przy próbie odczytania fuse bitów niebieska trzecia dioda się ładnie zapala. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Sierpień 31, 2010 Udostępnij Sierpień 31, 2010 Zwiększ R5 do 10k, albo wywal całkiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
soban Sierpień 31, 2010 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2010 Już wiem... ah... nie zamontowałem dławika 😕 bo myślałem że nie potrzebny 🙄 ( tak jak w poprzednim projekcie) tylko że ten trochę zmieniłem i podłączyłem AVCC do AREF a nie osobno i prądu nie dostawało... 😕 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Wrzesień 1, 2010 Udostępnij Wrzesień 1, 2010 Ale ten rezystor jak pisał BoBBy daj 10k bo już z usbasp Ci nie zaprogramuje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »