Skocz do zawartości

jak zrobić radio bezprądowe (obliczenia mnie przerosły)

Osk1

Pomocna odpowiedź

Pięknie.😃

Jestem bardzo mocno zainteresowany zakupem słuchawek "piezzo". Nie widzę jednak nigdzie w opisie, że te z podanego linku są właśnie tego typu. (?) 

U mnie nie mogę odebrać stacji na samym detektorze mimo długiej anteny. Ze wzmacniaczem (j/w) radio gra głośno i cały czas go słucham. Dioda ostrowa, germanowa jest lepsza od krzemowej ponieważ ma niższe napięcie "kolanowe". U mnie, niestety, jest ono i tak za wysokie i muszę wstępnie taką diodę polaryzować. Przy takiej polaryzacji można też uzyskać pozytywne rezultaty z d. krzemową. Szukam też diody miedziowej. Edukacja była i jest sprawą karygodną. Obecnie najważniejsze jest robienie kasy a dawniej - pilnowanie komunizmu.

Do pełnego "szczęścia" brakuje mi jedynie długości i opisu anteny w Twoim detektorze.😊

Są też i nasze:

6073904700_1715677245_thumb.jpg 2725985600_1715677246_thumb.jpg 

Edytowano przez Preskaler

Patrząc na schemacik to aż się prosi by dać baterię 3R12 ? Kto to jeszcze pamięta 4,5 V "płaska bateria" ? 
W moim przypadku w latach 70 tych wystarczyła dioda DOG56 i słuchawka wysokoomowa i II PR z Żórawiny szedł jak burza. Chodziliśmy z kolegą po mieście ze słuchawkami przy uchu i kawałkiem przewodu którym dotykaliśmy metalowych rynien, słupów czy znaków drogowych i patrzyliśmy gdzie lepiej i głośniej odbiera? Mieliśmy radochę 😉

Pozdrawiam Krzysztof. 

• Lubię! 1

15 godzin temu, Preskaler napisał:

Pięknie.😃

Jestem bardzo mocno zainteresowany zakupem słuchawek "piezzo". Nie widzę jednak nigdzie w opisie, że te z podanego linku są właśnie tego typu. (?) 

U mnie nie mogę odebrać stacji na samym detektorze mimo długiej anteny. Ze wzmacniaczem (j/w) radio gra głośno i cały czas go słucham. Dioda ostrowa, germanowa jest lepsza od krzemowej ponieważ ma niższe napięcie "kolanowe". U mnie, niestety, jest ono i tak za wysokie i muszę wstępnie taką diodę polaryzować. Przy takiej polaryzacji można też uzyskać pozytywne rezultaty z d. krzemową. Szukam też diody miedziowej. Edukacja była i jest sprawą karygodną. Obecnie najważniejsze jest robienie kasy a dawniej - pilnowanie komunizmu.

Do pełnego "szczęścia" brakuje mi jedynie długości i opisu anteny w Twoim detektorze.😊

Są też i nasze:

6073904700_1715677245_thumb.jpg 2725985600_1715677246_thumb.jpg 

Witam!

Już po tych 30 latach nie pamiętam....książkę mi ukradł jakiś patałach, co go ojciec do sprzątania podwórka wziął.

To i tak "na pałę" robiłem, miałem 8 lat a pierwszy multimetr sobie kupiłem jako licealista, niestety ojciec mocno tępił moje hobby, uważał za coś nienormalnego, toteż nie miałem nic, tylko lutownicę transformatorową miałem, co mi Mama kupiła jak 6 lat miałem, to było w Składnicy Harcerskiej, 1989 rok.

Słuchawka była W-66, potem się dziwiłem, że coś za cicho to grało.

Te słuchawki z linku są piezoelektryczne, rozebrałem takie cudo, które było w komplecie z TV Otake, który Mama kupiła w 1989 roku w Baltonie w Gdańsku.

W środku słuchawki była płytka piezo, taka sama jak w pozytywkach do kartek(popularne na początku lat 90-tych), tylko mniejsza.

Niemniej jednak grało to paskudnie.....piezoelektryczne mogą być głośniki średnio i wysokotonowe , nie słuchawki.

Obecnie mam estradowe kolumny z piezoelektrycznymi "syczkami", dość "sypią piachem", na lampowym wzmacniaczu jest nawet przyjemnie(PP na GI-30, układ z dzielonym obciążeniem, wzorowane na końcówce mocy Fender 5e3, tylko tam były 6V6).

Diody ostrzowe mogą być i nasze.....rosyjskie łatwiejsze do zdobycia i sporo tańsze, można nawet dać taki luksus jak GD507A, tyle, że to dioda o fmax 1GHz, bez sensu, nic nie poprawi.

D2D ruskie są ładne.....wyglądają jak zminiaturyzowany detektor kryształkowy.

Diody ostrzowe można wypruć z radia stołowego Taraban czy Ślązak, są tam 2 sztuki w dyskryminatorze FM.

Chodzi mi ostatnio pomysł na proste radio AM na I Program PR, ale nie detektor, a reakcyjne, lampowe, koncepcja DKE38 czyli "morda Goebbelsa", wykorzystał bym ECL82/PCL82/6F3P, transformator sieciowy od jakiegoś radia a głośnikowy od Rubina 714p czy gramofonu Bambino( mam TG2,5-1-666 i rosyjski, chyba z Tempa czarno-białego)

Chciałem spróbować superreakcji FM na ECH81 ale wizja emitowanych zakłóceń mnie odwodzi od tego a nie mam raczej zrozumienia w miejscowym środowisku, dlatego mogłem mieć licencję krótkofalarską ale nie chcę mieć nic wspólnego z policją i UKE.

Ogólnie unikam syfienia w.cz., nadajniki FM dławię do 20m zasięgu, tak samo nie bawię się w nadawanie AM przez PWM z Arduino, bo nasza rodzina padała ofiarą fałszywych donosów i po prostu nie i koniec.

To radyjko z Kolego schematu, to akurat transformator sieciowy się nie nadaje.....lepszy głośnikowy  TG2 czy TG2,5......sieciowy nie ma szczeliny, rdzeń się nasyca i rosną zniekształcenia.

Ewentualnie jakiś TGR od "kołchoźnika" ale trzeba  zrobić szczelinę, znam konstruktora, który robił taki numer w SE na 6P1P/EL90.

Czasami można zdobyć głośniki z wolno drgającą kotwiczką, popularne w XX-leciu międzywojennym, po wojnie stosowane  w radiowęzłach na linii 30V, ten głośnik byłby idealny do tego układu.

Idealne trafo'

https://allegro.pl/oferta/miniaturowy-transformator-glosnikowy-1-5-2w-8566512884

Dzięki za info. Zamówię te słuchawki jeśli są piezzo. Nie mam wysokoomowych a chciałbym usłyszeć coś na odbiorniku detektorowym. U mnie jest bardzo słaby sygnał (450 km) i nawet przy antenie 50m nie można nic usłyszeć. No chyba że jakąś bliską stację CB ale teraz zastój w tym temacie. Kiedyś to było ich gęsto wokół tak, że we wszystkim było je słychać. Szczególnie te z dopałkami. W telefonach stacjonarnych, wzmacniaczach a nawet w magnetofonach i magnetowidach podczas nagrywania. Odbiorniki na dwóch tranzystorach z tą anteną grają jak szalone. Bez anteny zewnętrznej też działają gdy mają 4 tranzystory ale  ja chciałbym usłyszeć Wa-wę I na detektorze. Do tego potrzebna mi jest słuchawka o dużej impedancji. Spróbuję jeszcze z transformatorem głośnikowym a jeśli nie da to pozytywnego rezultatu to zamówię te słuchawki. Rodzaj diody też ma znaczenie. Ze starych zapasów mam diody ostrzowe, germanowe. Mam też takie z demontażu. Opętało mnie takie szaleństwo aby zbudować radio z możliwie niewielkiej ilości elementów bez scalaków. Na razie radio z anteną ferrytową chodzi na 16-tu elementach ale słabo. Na 17- gra już dobrze. Na 5-ciu chcę zrobić dtektorowe. Dawniej, jak były lokalne stacje średniofalowe to odbierałem stację z Rzeszowa (40 km ode mnie) na detektorze. W Rzeszowie można było nawet na słuchawce telefonicznej, diodzie i antenie z metalowego karnisza oraz uziemienia z kaloryfera odbierać audycje. Teraz trzeba się spieszyć z tymi prostymi odbiornikami bo ani się nie obejrzymy a wyłączą AM i przejdą na cyfrę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
Dnia 8.05.2024 o 10:41, Preskaler napisał:

Zamiast słuchawek wysokoomowych można użyć zwykłych (32 omy) ale trzeba je dołączyć do transformatorka. Najlepiej takiego sieciowego 2 - 3 W 230/6V. Uzwojenie pierwotne (230V) łączymy do detektora a wtórne (6V) do słuchawek. 

Dla zachęty prezentuję nieco bardziej rozbudowaną wersję radia na dwóch tranzystorach, które u mnie (ok. 450 km od S.K) z anteną ok. 50 m tak się zachowuje:

https://drive.google.com/file/d/1IYJG5AvnAagqrM_chAlXNBrdHA5-SE8w/view?usp=sharing

8657738100_1701327674_thumb.jpg 
 7237159200_1701327709_thumb.jpg 
 2624598200_1701328267_thumb.jpg 

Radio znajduje się w dolnej części skrzynki. Na górze jest zasilacz sieciowy.

Czy dobrze widzę że w tym radiu niema diody dedekcyjnej czy jest to coś co wziąłem za rezystor15 m , i czy da dostrajać cewkę powietrzną jeśli tak to jak 

Edytowano przez Osk1

Złącze BE tranzystora tworzy diodę detekcyjną a kondensator 100 nF filtruje w.cz. Strojenie odbiornika realizujemy przesuwając rdzeń ferrytowy wewnątrz cewki. W moim odbiorniku rdzeń wystaje na zewnątrz obudowy i można nim regulować indukcyjność obwodu rezonansowego a w nocy można odebrać kilka stacji zagranicznych pracujących na falach średnich. Cewkę powietrzną najlepiej przestrajać kondensatorem zmiennym.

https://filmy.elektroda.pl/67_1701329986.mp4

IMG_6608.jpg

Edytowano przez Preskaler
Dołączenie foto.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.