Skocz do zawartości

jak zrobić radio bezprądowe (obliczenia mnie przerosły)

Osk1

Pomocna odpowiedź

Siemanko , postanowiłem zrobić sobie proste radio bezprądowe ,znalazłem tutorial na yt

ale liczenie z tamtejszych kalkulatorów mnie przerosło był by mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak to wszystko policzyć ? I jak z znanej indukcji cewki policzyć długość drutu ilość zwoji i inne wmiary (tak na przyszłość ) Wiem że to może wydawać się głupie ale jestem raczej nowy w tematy elektroniki i jeszcze do podstawówki chodzę (8 klasa)

chciałem zrobić obliczenia do częstotliości rmf fm 90,6 nawet nie wiem czy kilo czy megahercy bo nigdzie tego nie mogłem zlaleźć

Edytowano przez Osk1

- zainteresuj się układem TEF6686, pokrywa zakres długich, średnich i OIRT, FM, bez anteny ferrytowej.

- dołączasz do niego tylko wzmacniacz m.cz i już masz radio na obecne czasy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

12 minut temu, 99teki napisał:

- zainteresuj się układem TEF6686, pokrywa zakres długich, średnich i OIRT, FM, bez anteny ferrytowej.

- dołączasz do niego tylko wzmacniacz m.cz i już masz radio na obecne czasy.

chodzi o jakiegoś scalaka bo znalazłem gotowe urządzenie bo to radio robię raczej dla zabawy i nauki a nie efektu i chciałbym je zrobić sam

• Lubię! 1

Sprawdź, czy w Twojej okolicy działają jakieś stacje średniofalowe (jakieś niedobitki jeszcze zostały), jeśli tak - masz szanse coś takim radyjkiem złapać.

(edytowany)

w necie nic nie znalazłem (w całej polsce) gdzie można jeszcze szukać ?

Edit Myślę że poprostu poszukam schematów zwykłego radia

Edytowano przez Osk1

Polskie Radio zrezygnowało z emisji na falach średnich pod koniec lat 90.

- czyli zostały tylko fale długie te 225 kHz , tak jak jest w tym filmie na YT.

- na tym filmie wszystko masz , nawet linki do kalkulatorów cewki, jedyny kłopot jaki widzę to dobór pojemności aby dostroić do stacji.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kondensator-obrotowy-500-pf

p.s 20 punktów za ten temat " Radio bezprądowe"

Edytowano przez 99teki

32 minuty temu, 99teki napisał:

20 punktów za ten temat " Radio bezprądowe"

Radio jest jak najbardziej "prądowe", tyle że bez osobnego zasilania.

(edytowany)

dziękuje za wytłumaczenie mi tego, tak naprawdę największy popełniłem błąd próbując zrobić obliczenia dla radia fm , biorąc pod uwagę ze nie nadają na średnich falach w mojej okolicy robienie radia średnio falowego niema dla mnie sensu więc poszukam schematów radia fm, jeszcze raz dziękuję wszystkim

Edytowano przez Osk1

Radio FM to żadna frajda - ale możesz tym projektem złapać jedynkę na długich. Bo do FM albo musisz wiedzieć 200x więcej i mieć trochę praktyki (a tu przecież chodzi o początki) - albo podpinasz gotowca (tylko po co)...

• Lubię! 1

(edytowany)

znalazłem coś takiego wydaje się spoko

tylko czy da się czymś zastąpić te pręty ferrytowe w cewkach albo jak znaleść takie małe ?

Edytowano przez Osk1

Zacznij od AM nawet te proste radio bez zasilania, problemem może być zdobycie diody germanowej (kiedyś dosyć popularne AAP152 ) i słuchawki wysokoomowej. Może się okazać że to radio nie zadziała zadowalająco zależy w jakiej lokacji mieszkasz, niestety na na fale długie mamy tylko PR1 225kHz  i to co @ethanak linkował. Mimo to uważam że to jest fajny eksperyment na początek, też takie radyjka budowałem 🙂 najlepiej działały wieczorem i w nocy. Niekiedy odbierały dalekie stacje. Później kolejny wdzięczny projekt (również na LW) https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2156.pdf który nie tak dawno ponownie zbudowałem bo chciałem komuś pokazać, działa mimo że jest mocno podatny na zakłócenia. Radia FM na tranzystorach wymagają moim zdaniem szerszej wiedzy z zakresu elektroniki i radiówki. Można znaleźć kilka fajnych schematów ale nigdy nie testowałem. Możesz sprawdzić https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty/9979-wakacyjne-radio-ukf-fm i to 

Edytowano przez _LM_

Ze wspominków... na AM słuchałem Radio Luxemburg. To była już wyższa szkoła jazdy, bo trzeba było zrobić eliminator do zagłuszeniówki w Kijowie. O Wolnej Europie nie wspomnę...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.