Skocz do zawartości

Arduino IDE i zewnetrzny edytor

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Witam...probuje ozenic Arduino IDE z jakims zewnetrznym edytorem ale idzie mi jak krew z nosa...problem polega na tym ze jezeli w Notepad++ lub Geany dokonam jakichs modyfikacji kodu to w Arduino IDE nie mam zadnych zmian...mam zaznaczona opcje "uzyj zewnetrznego edytora" w preferencjach w IDE, po uruchomieniu IDE nie  moge edytowac kodu, czyli jest jak byc  powinno, juz mi rece opadaja

Gość
7 minut temu, farmaceuta napisał:

Witam...probuje ozenic Arduino IDE z jakims zewnetrznym edytorem ale idzie mi jak krew z nosa...problem polega na tym ze jezeli w Notepad++ lub Geany dokonam jakichs modyfikacji kodu to w Arduino IDE nie mam zadnych zmian...

W Windows w notatniku mogę modyfikować każdy plik, ale na razie tego nie robię. 

(edytowany)
3 minuty temu, rafal220 napisał:

W Windows w notatniku mogę modyfikować każdy plik, ale na razie tego nie robię. 

Tak wiem...ja jeż tak robię z plikami .cpp/.h tylko jest to strasznie uciążliwe bo nie masz możliwości kompilacji tych plików...czyli jeśli zrobisz babola to musisz się domyślać gdzie...😉 

Ps...a to nie jest tak że plików h/cpp nie otworze w Arduino IDE? Bo przecież ono przyjmuje tylko ino...🙄 A chodzi mi cały czas o kompilacje plików h/cpp

Edytowano przez farmaceuta

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Gość

Sprawdziłem. Po zmianie rozszerzenia normalnie startuje. ale na razie nie chcę się w to bawić.

8 minut temu, rafal220 napisał:

A próbowałeś zmienić rozszerzenie z h. na ino. ? 

Chcę właśnie uniknąć takich zabiegów bo to zjada dużo czasu...😉 Chcę poprostu jakoś po ludzku pisać proste biblioteki 

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

żadnych zmian w IDE

Ale przycisk weryfikuj/ładuj powinien aktywować kompilację kodu zapisanego w zewnętrznym edytorze. 

• Lubię! 1

Gość
3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Chcę poprostu jakoś po ludzku pisać proste biblioteki 

To nie wiem czy tak się da. Czytałem, że najpierw robisz to jak zwykły ino. a później zmieniasz na h. Nie wiem czy jest jakaś droga na skróty. 

Gość
9 minut temu, ethanak napisał:

A zapisujesz to co napisałeś? Bo IDE to nie wróżka...

Zawsze robię kopie pliku, oraz mam wyłączony auto zapis przed kompilacją.   

15 minut temu, jand napisał:

Ale przycisk weryfikuj/ładuj powinien aktywować kompilację kodu zapisanego w zewnętrznym edytorze. 

No ale tak się chyba nie dzieje...w IDE nie nadpisuje mi tego co pisze w Geany...no a jak jest z tymi plikami h/cpp? Też mogę je kompilować za pomocą Ardu i zewnętrznego edytora?

Bibliotekę w IDE edytujesz tak:

W zwykły sposób tworzysz nowy projekt np. Testowanie_biblioteki. IDE załozy nowy katalog Testowanie_biblioteki, a w nim zbiór Testowanie_biblioteki. ino. W tym katalogu dowolną metodą tworzysz puste zbiory moja_biblioteka.h oraz moja_biblioteka.cpp.

Otwierasz w IDE ten projekt i w trzech zakładkach masz otworzone od razu trzy zbiory, które  możesz dowolnie edytować oraz kompilować swój program wraz z tworzoną biblioteką. 

• Pomogłeś! 1

(edytowany)

@jand no a jak to jest z kompilacją bo mi błędy wywala....libs jest napisany w C++  

class Milis
{
     public;
     bool mili(uint32_t);
     void end();
     void start();
     void stop();

i wywala blad ze 

expected ':' before ';' token

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)

Po public musi być dwukropek, a nie średnik.

Uzupełnienie :

Tak jest, gdyż słowo public jest deskryptorem, a nie komendą i dotyczyć może wielu kolejnych pozycji. 

Edytowano przez jand

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.