Skocz do zawartości

Arduino IDE i zewnetrzny edytor

Pomocna odpowiedź

15 minut temu, jand napisał:

Po public musi być dwukropek, a nie średnik. 

No faktycznie teraz dopiero zauważyłem że mam dwu kropki przy public/private...no ale po zmianie dalej wywala ten sam błąd dotyczący średnika???🙄???

A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code? Można nadal używać pliku *.ino, a można przejść na main.cpp i w pełni wykorzystywać Platformio

• Lubię! 1
3 minuty temu, rade napisał:

A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code

A po co się męczyć z Platform.io jak można użyć Arduino IDE i również mieć możliwość funkcji main i w pełni wykorzystywać jego możliwości?

• Lubię! 1
9 minut temu, rade napisał:

A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code? Można nadal używać pliku *.ino, a można przejść na main.cpp i w pełni wykorzystywać Platformio

Robiłem już podejścia do tych wynalazków...i nie mówię że są złe, ale jakoś tak było mi wygodniej z IDE...w IDE nie ma tylu ceregieli z instalacją bibliotek choćby,no ale napewno się za ten temat wezmę bo już mam to zainstalowane 😉 

8 minut temu, ethanak napisał:

A po co się męczyć z Platform.io jak można użyć Arduino IDE i również mieć możliwość funkcji main i w pełni wykorzystywać jego możliwości?

To da się w końcu kompilować z poziomu IDE pliki h/cpp czy nie? Bo to co wyżej podałem w zip'ie jest już tak proste że błędów napewno tam nie ma, a błędy mi wywala...😭

No więc tak: odpaliłem kompilację bez zaglądania do środka. Kompilator mnie oczywiście opinkolił:

/home/ethanak/Arduino/sketch_may05a/sketch_may05a.ino:1:10: fatal error: Milis.h: No such file or directory
 #include <Milis.h>
          ^~~~~~~~~
compilation terminated.

No więc wczytałem ten plik do Geany, poprawiłem pierwszą linijkę na prawidłową, czyli:

#include "Milis.h"

Zapisałem. W Arduino IDE wcisnąłem Ctrl-R (weryfikuj/kompiluj). Efekt:

Szkic używa 444 bajtów (1%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.

Tak więc nie jest to kwestia niemożności użycia zewnętrznego edytora, a naumienia się języka C (albo C++ jak wolisz, albo tego co się określa "językiem Arduino" czyli C++). Czym się różni linijka z Twojego pliku od mojej i dlaczego moja działa?

32 minuty temu, ethanak napisał:

Czym się różni linijka z Twojego pliku od mojej i dlaczego moja działa?

Wiesz że ja to wczoraj wyczytałem? Wiem że jest jakaś różnica między <> a "" i nawet coś tam kombinowałem ale ciągle wywalało mi błąd ze średnikiem...zaraz sprawdzam 

@ethanak @rade o to chodzi...??   "Kiedy używasz nawiasów ostrych , kompilator wyszukuje plik na liście ścieżek dołączanych. Kiedy używasz podwójnych cudzysłowów , najpierw przeszukuje bieżący katalog (tj. katalog, w którym znajduje się kompilowany moduł), a dopiero potem przeszukuje listę ścieżek dołączanych."...

22 minuty temu, farmaceuta napisał:

o to chodzi...??

Tak. Wbrew temu co twierdzą poniektórzy jest to bardzo wygodne (np. w przypadku Arduino jeśli modyfikujesz jakąś bibliotekę jako kopię w folderze szkicu).

No i jak, Geany działa?

• Lubię! 1

A, coś miałem o Geany napisać, no to piszę.

Przede wszystkim: Geany to edytor a nie IDE. Co prawda ma możliwość przypisania jakichś skryptów do poleceń typu "buduj" czy "uruchom" ale dotyczy to raczej prostych programów. Poza tym w praktyce w Geany nie istnieje coś takiego jak "projekt".

Oczywiście - dla wielu może być to wada, bo często potrzebna jest np. lista symboli w innym pliku (np w folderze szkicu Arduino). Co prawda istnieje wtyczka ctags, ale jej użycie wcale nie jest takie wygodne.

Jak więc realizowane są np. podpowiedzi czy podświetlanie składni?

W bardzo prosty sposób: otóż Geany traktuje wszystkie otwarte w oknie w różnych zakładkach pliki danego typu jako jedną całość (projekt). Otwierając np. plik biblioteki *.h do odczytu, w naszym pliku (ino, cpp, c, h) będziemy mieli zarówno podświetlanie składni zgodne z tym, co w owym pliku siedzi, jak i podpowiedzi użycia definicji z owego pliku.

Trzeba się do tego przyzwyczaić, ale ja osobiście uważam to za bardzo wygodne rozwiązanie. Wypróbuj jak to działa!

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...