farmaceuta Maj 5, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2024 15 minut temu, jand napisał: Po public musi być dwukropek, a nie średnik. No faktycznie teraz dopiero zauważyłem że mam dwu kropki przy public/private...no ale po zmianie dalej wywala ten sam błąd dotyczący średnika??????
farmaceuta Maj 5, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2024 moze komus uda sie to skompilowac, bo ja juz nic nie wiem... TESTTTTTTTT.zip
rade Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code? Można nadal używać pliku *.ino, a można przejść na main.cpp i w pełni wykorzystywać Platformio 1
ethanak Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 3 minuty temu, rade napisał: A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code A po co się męczyć z Platform.io jak można użyć Arduino IDE i również mieć możliwość funkcji main i w pełni wykorzystywać jego możliwości? 1
farmaceuta Maj 6, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2024 9 minut temu, rade napisał: A czemu się męczysz z Arduino IDE zamiast użyć Platform.io w VS Code? Można nadal używać pliku *.ino, a można przejść na main.cpp i w pełni wykorzystywać Platformio Robiłem już podejścia do tych wynalazków...i nie mówię że są złe, ale jakoś tak było mi wygodniej z IDE...w IDE nie ma tylu ceregieli z instalacją bibliotek choćby,no ale napewno się za ten temat wezmę bo już mam to zainstalowane 8 minut temu, ethanak napisał: A po co się męczyć z Platform.io jak można użyć Arduino IDE i również mieć możliwość funkcji main i w pełni wykorzystywać jego możliwości? To da się w końcu kompilować z poziomu IDE pliki h/cpp czy nie? Bo to co wyżej podałem w zip'ie jest już tak proste że błędów napewno tam nie ma, a błędy mi wywala...
ethanak Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 Da się jak najbardziej... odpiszę za jakiś czas bo muszę tego twojego zipa sassać i oblukać. 1
farmaceuta Maj 6, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2024 13 minut temu, ethanak napisał: odpiszę za jakiś czas Ok spoko...bez pośpiechu
ethanak Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 No więc tak: odpaliłem kompilację bez zaglądania do środka. Kompilator mnie oczywiście opinkolił: /home/ethanak/Arduino/sketch_may05a/sketch_may05a.ino:1:10: fatal error: Milis.h: No such file or directory #include <Milis.h> ^~~~~~~~~ compilation terminated. No więc wczytałem ten plik do Geany, poprawiłem pierwszą linijkę na prawidłową, czyli: #include "Milis.h" Zapisałem. W Arduino IDE wcisnąłem Ctrl-R (weryfikuj/kompiluj). Efekt: Szkic używa 444 bajtów (1%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów. Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów. Tak więc nie jest to kwestia niemożności użycia zewnętrznego edytora, a naumienia się języka C (albo C++ jak wolisz, albo tego co się określa "językiem Arduino" czyli C++). Czym się różni linijka z Twojego pliku od mojej i dlaczego moja działa?
rade Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 (edytowany) 22 minuty temu, ethanak napisał: Czym się różni linijka z Twojego pliku od mojej i dlaczego moja działa? Scope'em który jest mega upierdliwa rzeczą w C a narzędzia z nim nie pomagają https://stackoverflow.com/questions/21593/what-is-the-difference-between-include-filename-and-include-filename Edytowano Maj 6, 2024 przez rade 1
ethanak Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 @rade wspaniale że to wiesz i że masz swoje zdanie na ten temat, ale chodziło o to aby zrozumiał to @farmaceuta 1
farmaceuta Maj 6, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2024 32 minuty temu, ethanak napisał: Czym się różni linijka z Twojego pliku od mojej i dlaczego moja działa? Wiesz że ja to wczoraj wyczytałem? Wiem że jest jakaś różnica między <> a "" i nawet coś tam kombinowałem ale ciągle wywalało mi błąd ze średnikiem...zaraz sprawdzam
farmaceuta Maj 6, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2024 @ethanak @rade o to chodzi...?? "Kiedy używasz nawiasów ostrych , kompilator wyszukuje plik na liście ścieżek dołączanych. Kiedy używasz podwójnych cudzysłowów , najpierw przeszukuje bieżący katalog (tj. katalog, w którym znajduje się kompilowany moduł), a dopiero potem przeszukuje listę ścieżek dołączanych."...
ethanak Maj 6, 2024 Udostępnij Maj 6, 2024 22 minuty temu, farmaceuta napisał: o to chodzi...?? Tak. Wbrew temu co twierdzą poniektórzy jest to bardzo wygodne (np. w przypadku Arduino jeśli modyfikujesz jakąś bibliotekę jako kopię w folderze szkicu). No i jak, Geany działa? 1
farmaceuta Maj 6, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2024 12 minut temu, ethanak napisał: No i jak, Geany działa? No nie uwierzysz, ale się już naprawiło... 1
ethanak Maj 8, 2024 Udostępnij Maj 8, 2024 A, coś miałem o Geany napisać, no to piszę. Przede wszystkim: Geany to edytor a nie IDE. Co prawda ma możliwość przypisania jakichś skryptów do poleceń typu "buduj" czy "uruchom" ale dotyczy to raczej prostych programów. Poza tym w praktyce w Geany nie istnieje coś takiego jak "projekt". Oczywiście - dla wielu może być to wada, bo często potrzebna jest np. lista symboli w innym pliku (np w folderze szkicu Arduino). Co prawda istnieje wtyczka ctags, ale jej użycie wcale nie jest takie wygodne. Jak więc realizowane są np. podpowiedzi czy podświetlanie składni? W bardzo prosty sposób: otóż Geany traktuje wszystkie otwarte w oknie w różnych zakładkach pliki danego typu jako jedną całość (projekt). Otwierając np. plik biblioteki *.h do odczytu, w naszym pliku (ino, cpp, c, h) będziemy mieli zarówno podświetlanie składni zgodne z tym, co w owym pliku siedzi, jak i podpowiedzi użycia definicji z owego pliku. Trzeba się do tego przyzwyczaić, ale ja osobiście uważam to za bardzo wygodne rozwiązanie. Wypróbuj jak to działa! 1 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »