Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem robota opartego o Arduino Uno

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Ostatnio kupiłem baterie LiPo [dualsky eco s 1000mAh 11Wh xp10003eco]

Zasila ona układ:

3 sensory odległości hc04

l298n bridge

arduino uno

2 silniki n20 micro od polulu

Wszystko działa poprawnie jednak nie mam zielonego pojęcia jak mam naładować tą baterię bo chyba się rozładowała (zostawiłem układ włączony na kilka dni i o nim zapomniałem)

Wiem że są ładowarki do takich baterii ale są drogie.

W jaki jeszcze sposób mógłbym zasilić ten układ tak żebym miał opcje podładować go co jakiś czas?

@krzysztof997 witam na forum 🙂 Akumulatory LiPo są dość specyficzne i wymagają niestety specjalnych ładowarek - nawet w najtańszych, najprostszych wersjach. Niepoprawne ładowanie tych baterii może zakończyć się pożarem, więc zdecydowanie lepiej zainwestować w porządną ładowarkę. Pamiętaj też, że zbyt mocno rozładowany akumulator tego typu może zostać bezpowrotnie uszkodzony.

Ja bym wywalił te LiPo i kupił Li-Ion Xtary, do tego ładowarkę. Xtary mają zabezpieczenia, są robione na porządnych ogniwach (czyli Samsung a nie SuńSeWCzaj), ostatnio kupowałem 3300 mAh.

Gość
21 godzin temu, krzysztof997 napisał:

Ostatnio kupiłem baterie LiPo [dualsky eco s 1000mAh 11Wh xp10003eco]

LiPo mają dobrą wydajność prądowa i są ogólnie stosowane w modelarstwie. Możesz kupić gotową ładowarkę, albo wykorzystać stary zasilacz od laptopa np. 19V + małą przetwornice napięcia step down;

https://pl.aliexpress.com/item/1005001557129319.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.191.6c501c24h96Bg9&gatewayAdapt=glo2pol

W module masz dwa potencjometry. Jednym kalibrujesz napięcie które w przypadku pakietu 3S nie powinno przekraczać 12,8V. Drugim potencjometrem ustawiasz prąd ładowania zgodny ze specyfikacją pakietu. zakładam że zakupiony pakiet posiada zabezpieczenie PCM/ BMS. Jeżeli nie, to należy dokupić BMS najlepiej z funkcją balancera, bądź zastosować zewnętrzny balancer np. taki; 

https://pl.aliexpress.com/item/1005005108963076.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.524843ceqZhRv6&gatewayAdapt=glo2pol

Natomiast jeżeli nie posiadasz zasilacza zapewniającego napięcie zasilania wyższe niż 12V, to również możesz zastosować przetwornicę boost np. taką;

https://pl.aliexpress.com/item/1005005973969190.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.146.6c501c24h96Bg9&gatewayAdapt=glo2pol

która może podwyższać napięcie. (działa w dwie strony)

Kalibracji prądu i napięcia dokonujesz w podobny sposób. (najpierw ustawiasz wymagane napięcie na jałowo, a później prąd pod obciążeniem żarówki albo rezystora który trzeba dobrać względem wartości kalibrowanego prądu). 

To tyle w wielkim skrócie. 

52 minuty temu, ethanak napisał:

Ja bym wywalił te LiPo i kupił Li-Ion Xtary, do tego ładowarkę.

Daj spokój. Jak już to z LiIon 18650 Samsung 25R, albo Sony murata VCT5A/ VCT6. 😉 

@rafal220

A z czego są robione xtary? Przecież to samungi z dodanym zabezpieczeniem...

poza tym z tego co widzę tu nie trzeba czegoś co na 40C - ile to bierze prądu? Amper?

To nie jest dron co ma latać, tylko jeździdełko z rachitycznymi N20. A dwa xtary, przetwornica i ładowarka 2x18650 wyjdzie taniej niż modelarska ładowarka.

Gość
24 minuty temu, ethanak napisał:

A z czego są robione xtary? Przecież to samungi z dodanym zabezpieczeniem...

Tyle że ja nie mam pewności co do oryginalności tych "Samsungów" Ponadto do modelarstwa jednak wolę wysokoprądowe ogniwa. Nie ma z tym później problemów w sensie potrzebuję więcej prądu.   

1 minutę temu, krzysztof997 napisał:

ale to musisz mieć wyprowadzone z pakietu wszystkie cele.

Gość
(edytowany)
5 minut temu, krzysztof997 napisał:

cel czyli ogniwa? na specyfikacji są 3

Standardowa 12 stka. Jak na tej złączce masz wyprowadzone cele, to możesz podłączyć do balancera w ładowarce z poprzedniego linku.

P.S.

Z opisu wynika, że jest podłączenie do balancera.

Edytowano przez rafal220
(edytowany)
2 minuty temu, rafal220 napisał:

Standardowa 12 stka. Jak na tej złączce masz wyprowadzone cele, to możesz podłączyć do balancera w ładowarce z poprzedniego linku.

P.S.

Z opisu wynika, że jest podłączenie do balancera.

żadne aliexpres nie wchodzi w grę (jeżeli chodzi o ten balancer)

ten projekt musi być zrealizowany do końca czerwca więc temat zasilania chce zamknąć max do końca przyszłego tygodnia

Edytowano przez krzysztof997
Gość
Przed chwilą, krzysztof997 napisał:

żadne aliexpres nie wchodzi w grę (jeżeli chodzi o ten balancer)

Pisałem o tym, że ta ładowarka z allegro ma balncer który możesz podłączyć do tej kostki aku.

Gość
Przed chwilą, krzysztof997 napisał:

we wtorek dam feedback czy chata spalona czy nie

Spokojnie. Ta ładowarka nie daje więcej jak 800mA. A jak się boisz, to na każdej dodatniej linii (celi) ładowarki zastosuj bezpiecznik topikowy 1A 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...