Skocz do zawartości

Wyświetlacz 7-segmentowy na LED- potrzeba policzyć rezystory na sekcje.

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam cały karton odrzutów poprodukcyjnych  wyświetlaczy LED CEMI CWD-351, problem polega na tym, że to była przemysłówka, oryginalne LED-y są obecnie do wyrzucenia, ja to przerabiam na diody zielone 3mm.

Układ zastosowany to popularny SN7447, ja zakładam RFT D345D, który jest odpowiednikiem SN7447, który wyświetla "ogonki" przy "6" i "9", ten z NRD nie ma podłączonego pinu LT(Lamp Test), wyświetla literę "F" przy braku sterowania, jest to "pi razy drzwi" SN74247.

Teraz o co chodzi.....potrzeba mi "na szybko" policzyć rezystory w sekcjach LED segmentów wyświetlacza, ja w tą pogodę nie dam rady.

Musi to wszystko być z normalnego typoszeregu rezystorów, nie na granicy dopuszczalnego prądu diod.....ma być świecenie stonowane, nie jak w latarce.

Mam skan dokumentacji producenta, którą z wielkim trudem zdobyłem od osoby, która mi te wyświetlacze sprzedała na OLX,

SCHEMAT_LED.thumb.jpg.fb954d9fb1f39dd4de867bb3abeb8fa7.jpg

Nie może być byle jak to policzone, nie można przekroczyć maksymalnego prądu dla każdego segmentu w dekoderze BCD, to TTL, czyli normalnie 5V.

Moje układy to D345D, czyli bym stawiał na 10-12mA na segment, moje LED-y świecą dość jasno już przy 3-5mA.

Oryginalne diody były czerwone, polskie CQXP 02, niestety ulegały one degradacji nawet, jeśli leżały, tak się i tu stało.

SCHEMAT_LED.thumb.jpg.fb954d9fb1f39dd4de867bb3abeb8fa7.jpg

Pomoże mi ktoś?

Wszakże ostatnio są modne duże wyświetlacze 7-segmentowe

d345-348_rft.pdf

A nie byłoby lepiej użyć potencjometrów, ustawić tak, żeby było dobrze i wtedy odczytać wartości rezystancji? Zielona dioda, to zielona dioda, jest znany zakres spadku napięcia (i to dość szeroki), ale jakie dokładnie ma Twoja, nie wiadomo. Może być za jasno albo za ciemno z obliczeń.

Edytowano przez matsobdev

Witam!

To zostaje mi zrobić układ testowy na płytce stykowej, który będzie symulacją układu rezystorów i diod LED w wyświetlaczu.

Choć dokopałem się do aukcji, na której kupiłem te diody LED

kolor - ZIELONY

temperatura barwy - 520nm

Jasność: 17000 MCD

typ - 3 mm

napięcie pracy - 3 V

prąd - maksymalnie 22mA

kształt soczewki - okrągły

kolor soczewki - ZIELONY

kąt świecenia - 25 stopni

Czy podane parametry coś zmieniają?

Dioda na 12V i rezystorze 1,8kΩ świeci bardzo jasno

Czyli przy 5mA jest już jasno.....coś to zmienia?

Muszę wyciągnąć swój stary, rosyjski multimetr analogowy.....na wskazówce lepiej widać zmiany prądu.

Niemniej jednak nie chce mi się w to babrać, za dużo czasu na to idzie, myślę o rezystorach z typowej serii i to poskładać, tym bardziej, że te wyświetlacze to, upierdliwa w rozbieraniu i składaniu, "kanapka" 2 płytek drukowanych

Zauważ, że oryginalne rezystory mają wartości 220Ω dla jednej diody LED. 110Ω dla dwóch szeregowo połączonych diod LED i 110Ω dla pojedynczej diody LED w szeregu z rezystorem 56Ω. Może dobierz lub oblicz rezystor dla jednej zielonej diody LED, a pozostałe rezystory dobierz według powyższego opisu o 50% i 100% mniejszych wartościach. Do obliczeń wartości rezystora diody LED możesz skorzystać z dostępnych kalkulatorów online.

Zauważ jednak, że w tym wyświetlaczu masz łączone szeregowo dwie diody LED. Napięcie przewodzenia jednej zielonej diody LED może zawierać się w zakresie od około 1,8 do nawet 2,8V. Przy zasilaniu napięciem 5V zgodnym ze standardem TTL napięcie to będzie za niskie już dla samych diod LED nie wspominając o dodaniu rezystorów ograniczających ich prąd.

Jeszcze mała ciekawostka dotycząca dekoderów 7447. Mianowicie w zależności od jego wersji (standardowa, LS, itp.) maksymalne napięcie (lecz nie napięcie zasilania, które wynosi 5V!) przyłożone do wyjść dekodera i diod LED może wynieść 15V, a nawet 30V. Czyli w teorii można próbować wysterować np. dwie połączone szeregowo diody LED wyświetlacza. Trzeba jednak uważać, aby nie przekroczyć maksymalnej mocy strat dla pojedynczego dekodera. Nie wiadomo czy dekoder D345D ma taką możliwość. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego drivera np. ULN2803 - patrz kit AVT2222.

Kanapkę wyświetlacza możesz połączyć golpinami lub elastyczną krótką taśmą przewodów. Jednak patrząc na zdjęcia tych wyświetlaczy w Internecie, lutowanie goldpinów po stronie ścieżek może być problematyczne. Można pokusić się o regenerację tych wyświetlaczy i zaprojektować do nich całkowicie nowe płytki drukowane. Tylko czy przy cenach współczesnych dużych wyświetlaczy LED warto?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam!

Zestawiłem  układ testowy, tak dobierając rezystory, by jasność była odpowiednia, niestety nie posiadam aparatu fotograficznego a tylko smartfon.

Czyli 2 szeregowo połączone, zielone diody LED, rezystory 2x100Ω w szereg, zasilanie 5V z zasilacza

IMG_20240530_142354.thumb.jpg.0bd36ef66dbc0ace8ef40fceb241db86.jpg

A.thumb.jpg.212094ce0adac9f8750a6f3dba0264e8.jpg

Czyli LED-y, które mam, to wersja niskonapięciowa i LOW CURRENT, pobór prądu to 1,46mA, taka jasność byłaby OK, wyświetlacze byłyby dobrze widoczne.

Czyli dla 2 szeregowo połączonych diod LED rezystor 200Ω

Czyli jak to policzyć?

Nie mam wykształcenia technicznego jak większość tutaj na forum, polska szkoła 20-30 lat temu zabijała innowacje a nie wspierała jak obecnie, dziś przyszli urodzeni w latach 1977-1985, którzy już inaczej patrzą na pasje uczniów.

A te LED-y zielone świecą na 5V i to 2 sztuki w szeregu.....kiedyś dioda LED miała datasheet, dziś nic nie zdobędziesz, sam szukam datasheet do wyświetlaczy 7-segmentowych ze wspólną anodą z lat 90-tych, bo chciałem dobrać inne a jest jeden rezystor upływowy dla 4 wyświetlaczy.

33 minuty temu, matsobdev napisał:

Czyli reguła kciuka mówi, że tam gdzie na schemacie jest 110, to dajesz 200, gdzie 220 - 400, a 56 to 100. Zbuduj pozostałe dwa układy dla weryfikacji i temat będzie zamknięty.

Witam!

Niestety to tak nie działa, potem poszukam potencjometrów i zrobię jak należy.....diody niewiadomego pochodzenia to nie jest łatwa robota, żeby "od tak" sobie to policzyć

Witam!

Diody są LOW CURRENT, czyli w mieszanych gałęziach wyszło mi zamiast 100Ω to 1,5kΩ, zamiast 56Ω wyszło 100Ω, dla 2 sztuk LED szeregowo będzie 200-400Ω, dla punktu dziesiętnego około 330-470Ω.

Potem zrobię jeden wyświetlacz i będzie pokazane.

Witam!

Czyli zrobiłem😀

Litera "F" czy Lamp Test, który wschodni Niemcy wbudowali w strukturę D345D, który jest de facto, SN74247, jest też osiągalny i tani, zaś pierwowzór już jest "białym krukiem", nawet polski UCY7447 ciężko kupić "od ręki"

LT.thumb.jpg.b288b0b466b7b357a7b504af76408e20.jpg

Niestety LED-y świecą trochę nierówno ale mam tego od cholery(wyświetlaczy), są też osiągalne nowe na OLX

https://www.olx.pl/d/oferta/wyswietlacz-cwd351-polamp-unitra-cemi-z-mala-wada-CID4042-IDUe2Kl.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

6,90zł to tanio jak ktoś chce się pobawić w lutowanie LED-ów, płytki są epoksydowo- szklane(to jest wykonanie profesjonalne).

Będę jeszcze dumał nad innymi wartościami rezystorów, ale raczej już zielona wersja nie powstanie, bo szkoda mi czasu na takie duperele w taką pogodę, swoje "królestwo" mam na poddaszu, i jest tam bardzo gorąco, bo ojciec "przyoszczędził" na wentylacji,

Kupię też raczej inne diody LED, coś bardziej typowego, czerwone 3mm, niestety nie tanie chińczyki, bo to jest bezsens totalny.

Wyświetlacz ten jest przykładem jak nie powinno się łączyć diod LED, czyli równolegle kilku diod LED z jednym rezystorem ograniczającym prąd. Różne napięcia przewodzenia diod LED powodują, że świecą one z różną jasnością co często jest zauważalne. W przypadku tego wyświetlacza starano się to zjawisko skompensować dodatkowymi rezystorami. Mimo to diody LED nawet z jednej serii mogą mieć nieznacznie różne napięcia przewodzenia i przy połączeniu równoległym mogą świecić z różną jasnością. 

Oryginalne rezystory tego wyświetlacza mają wartości 220Ω, 110Ω i 56Ω. Dla jednej zielonej diody LED (punkt dziesiętny) przy napięciu zasilania 5V i prądzie 2 mA wartość rezystora ograniczającego prąd tej diody to 1,5kΩ. Dla dwóch zielonych diod LED połączonych szeregowo i tych samych paramentów zasilania rezystor powinien mieć wartość 510Ω. Drugi oryginalny rezystor ma o połowę mniejszą wartość, czyli możemy przyjąć około 270Ω. Czyli zamiast możemy spróbować zastosować zamiast rezystora 220Ω rezystor 1,5kΩ, zamiast rezystora 110Ω stosujemy rezystor 510Ω i zamiast rezystora 56Ω stosujemy rezystor 270Ω.

Obliczanie wartości rezystora diody LED - link.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.