Skocz do zawartości

Tea5767 - problem z piszczeniem

Mikolajkie

Pomocna odpowiedź

Witam, robię radio z modułem tea5767 i mam problem z piszczeniem. Steruję go z Arduino Nano. Problem na pewno nie leży po stronie wzmacniacza, ponieważ na każdym dzieje się to samo. Słychać, że radio odbiera, ale zagłuszają je piski.

Aktualnie mam słaby internet, potem postaram się wysłać nagranie.

Pozdrawiam

2 godziny temu, Mikolajkie napisał:

Witam, robię radio z modułem tea5767 i mam problem z piszczeniem.

Czy zasilasz układ z jakiejś przetwornicy? Czy masz w układzie jakiś wyświetlacz przemiatany (multipleksowany) typu 7seg. albo OLED?

O ile z samym modułem nie ma problemów, to trzeba wykluczyć inne śmieci zewnętrzne.

@rafal220 Nie mam żadnej przetwornicy, a w układzie znajduje się tylko enkoder obrotowy. Robiłem z nim inne radio i do tej pory nie było problemów. Na wyjściu dźwięku znajduje się kondensator 220nF.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 minuty temu, Mikolajkie napisał:

Podłączyłem układ pod powerbanka, naprawiło się, ale zależy mi żeby z sieci działało. Czy trzeba jakiś kondensator na zasilanie dać?

Jak masz ostro zaśmieconą sieć, to kondensator raczej nie pomoże. Hmm. Spróbuj użyć konwencjonalnego zasilacza transformatorowego oraz czysty stabilizator liniowy.

Przed chwilą, Mikolajkie napisał:

Teraz problem jest taki, że gdy podłączę dłuższy kabel pod antenę to gorzej odbiera. Ba, nawet w ogóle nie odbiera.

Z kablem pod antenę nie kombinuj. Jeżeli już to na dworze. Radio analogowe ma to do siebie, że zbiera wszystkie śmieci z eteru. U mnie radio w ogóle nie działa. No chyba, że powyciągam wszystkie odbiorniki typu PC, TV, ładowarki z gniazdek. Wszystko co posiada zasilacze impulsowe. XD   

Witam!

Weź daj małe dławiki osiowe i kondensatory 100nF ceramiczne na zasilaniu i liniach I2C TEA5767.

Poza tym zmień koncepcję na RDA5807m.....TEA5767 ma "wrodzoną" skłonność do zbierania syfu z eteru.

A jakby miało być idealnie, to Si4703, z tym, że tam jest logika 3,3V, ja testowałem na LLC chińskim i Arduino UNO(klon w 100% zgodny) i grało bez żadnego "ale", natomiast na początku pandemii utopiłem ze 200zł w TEA5767, bo kupowałem też gotowe moduły i trzeszczały jak cholera, na koniec porzuciłem koncepcję cyfrowego odbioru FM i zastosowałem analogowe rozwiązanie z głowicą UKF  i reszta zgodna z AVT-2469, czyli sprawdzony układ ś.p. SP5AHT(Andrzej Janeczek)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.