Skocz do zawartości

Zasilanie ESP32 - jeden akumulator lub dwa w szeregu?

wallhid3r

Pomocna odpowiedź

chciałbym zasilić swój projekt bateriami li-ion 18650 dla esp32 WROOM-32 czujnika potrzebujacego 3.3V~5V oraz ekraniku oled potrzebujacego 3.3V~5V  na sterowniku SSD1306, ewentualnie buzer, chciałbym do swojego projektu dołączyć BMS do zarządzania baterią oraz możliwość ładowania przykładowo TP4056. Ma ktoś może podobne projekty ? myślę nad konceptem z 2 bateriami w szeregu (7.4V) i przetwornica, aby obniżyć napięcie do 5V, np. LM2596. Z tego co wiem nie warto bawić się w zwiększanie napięcia przy koncepcie z jedną baterią..

8 godzin temu, wallhid3r napisał:

Z tego co wiem nie warto bawić się w zwiększanie napięcia przy koncepcie z jedną baterią..

@wallhid3r witam na forum 🙂 Dużo zależy od tego ile prądu pobiera cały układ oraz jak długo ma działać na baterii. W niektórych przypadkach sprawdzi się lepiej jedna bateria i przetwornica, a w innych lepszym rozwiązaniem będą dwie baterie. Czy masz jakieś konkretne przemyślenia w tym zakresie?

• Lubię! 1

Mój sposób: pojedynczy akumulator, przetwornica buck/boost na 3.3v. Coś co bierze więcej prądu zasilam bezpośrednio z akumulatora.

Aha: ekraniki oled działają dobrze nawet poniżej 3v, czyli można go podpiąć przed przetwornicą. Jeśli czujnik ma podobny zakres - nie ma sensu obciążanie nim przetwornicy. W takiej sytuacji przetwornica na 300 mA wystarczy.

Poza tym weź sobie płytkę Lolin32 Lite, podpinasz aku do gniazdka i to wszystko, ładowarka na pokładzie. Ewentualnie XIAO S3 lub C3, tylko tam już lutować trzeba.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 2

(edytowany)

dziękuje za odpowiedzi, urzadzenie ma działać krótko i przesyłać dane przez BLE do aplikacji, chciałbym go wyłączać przyciskiem, to mój pierwszy projekt z baterią na ESP, jednakże chciałbym, aby był bardziej zaawansowany niż plug and play jeśli chodzi o 'gotowe' ładowarki akumulatora , czy taki schemat byłby odpowiedni?:

Bateria Li-ion 18650 (3.7V)
      |
      v
  BMS 1S
      |
      v
 Moduł TP4056 ładowania --> GND(ESP 32 WROOM)
      |                                             ^
      v                                             |
 Przetwornica buck/boost (3.3V)--------------------------+
                                                                                                 |
      |                                                                                          v
      | -------------------------------------+    Ekran OLED SSD1306---> GND(ESP 32 WROOM)
     3.3V                
      |                   
      v                   
    VIN                 
 ESP32 WROOM-32       
      |
      +
      |                          
      v                           
       |--->SENSOR --> GND(ESP 32 WROOM)     
      |                          
      +
      |
      v
    Buzzer 

Według specyfikacji: ESP32 WROOM-32: 160 mA, sensor 4mA, przetwornica 1-2mA, ekran 20mA, buzzer 30mA
    160mA+4mA+20mA+2mA+30mA=216mA

strata na przetwornicy
    216mA/0.85=254mA

Edytowano przez wallhid3r
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 28.06.2024 o 17:58, ethanak napisał:

Mój sposób: pojedynczy akumulator, przetwornica buck/boost na 3.3v. Coś co bierze więcej prądu zasilam bezpośrednio z akumulatora.

Aha: ekraniki oled działają dobrze nawet poniżej 3v, czyli można go podpiąć przed przetwornicą. Jeśli czujnik ma podobny zakres - nie ma sensu obciążanie nim przetwornicy. W takiej sytuacji przetwornica na 300 mA wystarczy.

Poza tym weź sobie płytkę Lolin32 Lite, podpinasz aku do gniazdka i to wszystko, ładowarka na pokładzie. Ewentualnie XIAO S3 lub C3, tylko tam już lutować trzeba.

Dnia 28.06.2024 o 16:34, Treker napisał:

@wallhid3r witam na forum 🙂 Dużo zależy od tego ile prądu pobiera cały układ oraz jak długo ma działać na baterii. W niektórych przypadkach sprawdzi się lepiej jedna bateria i przetwornica, a w innych lepszym rozwiązaniem będą dwie baterie. Czy masz jakieś konkretne przemyślenia w tym zakresie?

odpowiedziałem na post w poprzednim wpisie, co myślicie o takim schemacie?

Wybacz, ale zacznij od zrozumienia znaczenia słowa "schemat". To co opublikowałeś to bardzo zacna idea ale czegoś tam w niej brakuje...

Edytowano przez ethanak

(edytowany)
2 godziny temu, ethanak napisał:

Wybacz, ale zacznij od zrozumienia znaczenia słowa "schemat". To co opublikowałeś to bardzo zacna idea ale czegoś tam w niej brakuje...

nie bardzo wiem gdzie podpiąć "-" przy wejsciu ładowarki, chce aby uklad nie wiedział czy pobiera prąd z ładowarki czy z baterii, sprawdź też czy poprawnie podłączam moduł BMS zabezpieczający

schemat.png

Edytowano przez wallhid3r
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.