KamilNowinski Napisano Lipiec 2, 2024 Udostępnij Napisano Lipiec 2, 2024 (edytowany) Witam, sorry, że po kilku latach, ale pytanie mam. "Po aktywacji tej funkcji CubeMX z automatu zaznaczył na zielono 3 piny GPIO, które są połączone z używanymi przez nas kanałami. Jednak to tylko propozycja – możemy zmienić piny na inne. " W moim przypadku zaznaczył piny PA6 jako TIM3_CH1, PA7 jako TIM3_CH2 i PB0 jako TIM3_CH3, płytka którą używam to NUCLEO-H755ZI-Q Zgodnie z dokumentacją (User LD2: a yellow user LED is connected to PE1.) Więc chciałem sobie podpiąć output control pod ten właśnie pin i okazuje się, że nie mogę przypisać np. TIM3_CH1 do PE1 bo nie mam do wyboru tej opcji Podobnie z innymi pinami, nie mogę też zmienić np PA7 na TIM3_CH1 albo na TIM3_CH3, bo jest tylko TIM3_CH2 Da się to obejść w kodzie, czy tak już ma być? Trochę to irytujące kiedy np będę chciał sterować outputem TIM3_CH3 do którego podepnę np. pin EnableA od mostka sterującego silnikiem, a on zawsze będzie podpięty pod PB0 czyli User Led1 Edytowano Lipiec 2, 2024 przez KamilNowinski Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 3, 2024 Udostępnij Lipiec 3, 2024 Pytanie wydzielone z kursu STM32L4, ponieważ dotyczy innej płytki i innej rodziny układów. Źródło pytania: https://forbot.pl/forum/topic/20099-kurs-stm32l4---8---liczniki-sprzetowe-pwm-enkoder/ @KamilNowinski witam na forum 🙂 Możliwości remapowanie peryferiów na inne wyprowadzenia są różne dla konkretnych mikrokontrolerów. Nie możesz oczekiwać, że opcje z kursu STM32L4 będą działały dokładnie tak samo na H7. Jeśli w konfiguratorze dana opcja nie jest dostępna przy konkretnym pinie to znaczy, że dany mikrokontroler nie pozwala na taką zmianę wyprowadzeń. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Lipiec 3, 2024 Udostępnij Lipiec 3, 2024 16 godzin temu, KamilNowinski napisał: możemy zmienić piny na inne. inne nie jest synonimem słowa dowolne (tak mnie uczyli na języku polskim). W skrócie: możesz zmienić piny, ale tylko na te, które są połączone fizycznie z danym licznikiem. Niestety koszty technologiczne nie pozwalają na pełne matrycowanie wszystkiego gdzie chcesz 😉 16 godzin temu, KamilNowinski napisał: Trochę to irytujące kiedy np będę chciał sterować outputem TIM3_CH3 do którego podepnę np. pin EnableA od mostka sterującego silnikiem, a on zawsze będzie podpięty pod PB0 czyli User Led1 Po prostu trzeba najpierw przeczytać dokumentację, a potem zaprojektować urządzenie na jej podstawie. Dopiero potem możesz projektować program. Musisz przewidzieć, które wyprowadzenie będzie Ci niezbędne do których peryferiów. Btw. sam często w trakcie projektowania zmieniam wyprowadzenia po kilkanaście razy, by zredukować zakłócenia i długość ścieżek na PCB. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KamilNowinski Lipiec 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2024 (edytowany) @Treker czyli w skrócie, nie da się. Z pewnością nie mogę tego oczekiwać że opcje z kursu przeznaczonego dla STM32L4 będą działały dla H7 choć przyznam szczerze, że lubię kursy, które są w pewnym stopniu "generyczne", czyli działają dla szerszej grupy mikrokontrolerów. Podobnie jak przerabiałem AVR'y gdzie w kursie głównie była Atmega8, ale wszystko co tam było działało też na 32 czy 16 itd. 🙂 @H1M4W4R1 czaje, czaje, nie projektuje żadnego urządzenia a jedynie ćwiczę z tutorialem który jest bardzo pomocny i taką miałem wątpliwość, bo pojawiła się nieścisłość, więc zapytałem. Inne w przypadku NUCLEO-H755ZI-Q oznacza żadne inne tylko te konkretne. Dokumentacja do samej płytki NUCLEO ma 253 strony, a do samego stm32h7 56 stron. Wątpię, że znalazłaby się choć jedna początkująca osoba która przeczytałby ją całą zanim zżarłaby ją chęć programowania 😉 Na razie nic nie spaliłem, blink ledy, komunikacja usart z esp32 i odczyt z adc mam za sobą, więc tak sobie śmigam po kolei 😉 Edytowano Lipiec 3, 2024 przez KamilNowinski Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
H1M4W4R1 Lipiec 3, 2024 Udostępnij Lipiec 3, 2024 13 minut temu, KamilNowinski napisał: Dokumentacja do samej płytki NUCLEO ma 253 strony, a do samego stm32h7 56 stron. Wątpię, że znalazłaby się choć jedna początkująca osoba która przeczytałby ją całą zanim zżarłaby ją chęć programowania 😉 To tylko jakieś pi razy drzwi 300 stron... xD Mam książki, które mają po 700+, a dokumentacje to widziałem nawet po 3k+. Po prostu szukasz tego co potrzebujesz 😉 14 minut temu, KamilNowinski napisał: nie projektuje żadnego urządzenia Właściwie to projektujesz - "pająka", na którym chcesz przetestować swój program 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KamilNowinski Lipiec 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2024 @H1M4W4R1 taki o pająk Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »