Skocz do zawartości

SIM 800l V2 z Wemos D1 mini. Czy sieć 2G ma jeszcze sens?

Pomocna odpowiedź

• 2 miesiące później...

Witam,

Założyłem dzisiaj dość podobny temat. Czy mógłbym Cię prosić o odpowiedź na pytanie, która informacja z tych na stronie sklepu mówi o tym, że moduł działa w technologii 2G? Wiem, że laickie pytanie, ale naprawdę nie wiem.

Tutaj opis ze sklepu:

Moduł SIM800L V2.0 z obsługą czteropasmowej sieci GSM/GPRS, dostępną do zdalnej transmisji danych GPRS i SMS. SIM800L komunikuje się z mikrokontrolerem przez port UART, obsługuje polecenia AT, w tym 3GPP TS 27.007, 27.005 i ulepszone polecenia AT SIMCOM. Ma również wbudowany translator poziomów logicznych, dzięki czemu może pracować z mikrokontrolerem o wyższym napięciu niż domyślnie 2,8 V. Poza tym obsługuje technikę A-GPS, która nazywa się pozycjonowaniem mobilnym i uzyskuje pozycję przez sieć komórkową. Dzięki tym funkcjom może być również modułem śledzącym.

Właściwości

Czterozakresowy 850/900/1800/1900 MHz

Łączność GPRS z wieloma gniazdami klasa 12: maks. 85,6 kb/s

Stacja GPRS klasy B

Sterowane przez AT Command (3GPP TS 27.007, 27.005 i ulepszone polecenia AT SIMCOM)

Obsługuje zegar czasu rzeczywistego

Obsługuje A-GPS

Obsługuje poziom logiczny od 3,0 V do 5,0 V

Zasilanie 5V

Niskie zużycie energii, 1 mA w trybie uśpienia

Kompaktowy rozmiar 23 mm x 35 mm x 5,6 mm

W zestawie

Moduł z układem SIM800L

Przejściówka z UF.L na SMA

Antena

Moduły SIM800L, V2 są to Stare moduły przystosowane do 2/3G. 

Lepiej jednak wybrać nowszy standard 4G/LTE ponieważ z czasem będą wyłączać. Na pewno dłużej będzie działać 2G od 3G, ale z tym też może być różnie. Ja np moduł, który zamontowałem u kolegi działa bez zarzutów, z poprzednim były jakieś dziwne problemy wieszania się itp domyślam się że mogło to mieć związek z siecią 2G.

SIM800L to zdaje się tylko 2G. Chyba do 2030 jeszcze będzie aktywny, więc dla zabawy jeszcze spoko. Może być wymagający pod względem zasilania, zasięgu (dołączona antena i jakość płytki, np. tani czerwony moduł, ścieżka anteny otacza wejście VCC - pół biedy jak jest zasilany bezpośrednio z np. ogniwa litowo-jonowego). Jak chcesz się pobawić, to i stary telefon się nada. Jakiś Sony Ericsson ze złączem T28 ma UART, czy D750 z FastPortem (i pochodne). Reszta z FastPortem to USB, chociaż mając USB w trybie hosta też możnaby połączenie szeregowe zestawić z telefonem. W sumie Nokie też mają UART, ale jest to FastBus, po prostu inaczej sformatowane ramki, bo Sony Ericsson to po prostu AT i dostępne są dla różnych modeli listy poleceń. Do Nokii jest fajny program: gnokii. Można dwoma połączonymi portami (null modem) podejrzeć, co wysyła do telefonu. Powyższe to można również np. po Bluetooth.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...