Skocz do zawartości

SIM 800l V2 z Wemos D1 mini. Czy sieć 2G ma jeszcze sens?

nebraska

Pomocna odpowiedź

Punkt widzenia zależy od... księgowego 😄 po prostu mając gotowy modem sim lte do wifi (zwykły jako pendrive), mogłem w jednej sieci podłączyć wiele esp32. Nie martwiąc się przy tym czy część aplikacji obsługującej modem nagle się nie wysypie. Dodatkowo można było pozwolić sobie na jedną bramkę SMS zamiast wielu w każdym urządzeniu. No ale to nie o tym temat jest. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Baudrate zmieniałem na 57600, 38400, 19200 ale moduł nie pracuje na tych prędkościach ale z ciekawości sprawdziłem. Na 115200 pracuje bez zarzutów. Zdziwił mnie ten obrót sytuacji. Faktycznie może i coś z prądem. Mam zasilacz  5V 2A, ale spróbuje poszukać czegoś na 3A chyba gdzieś mam.

Ewidentnie z altanki wszystko śmiga. Długie wiadomości żadnych zamienionych znaków i znaków specjalnych.

(edytowany)

Ta antenka 4G co chińczyk daje w zestawie to też pewnie d.. nie urywa.

Tak jak piszesz prąd i antena mogą tu być winowajcami.

Zrobiłem testy miejscowość wieś sieć Play. Być może w mieście będzie lepiej lub gorzej wewnątrz budynku.

Dom wewnątrz - wszystko działa tylko dłuższe wiadomości ponad 30 znaków urywa zamienia litery, znak specjalny itp.

Wiadomości do około 30 znaków są ok.

Altanka wszystko działa bez zarzutów.

Do weryfikacji zasilaczu i antena.

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

Chodzi o piki prądu podczas pracy modemu, jest to w dokumentacji. Modem potrafi pobrać >2A w czasie kilkuset ms dlatego tak ważne jest porządne odsprzęganie linii zasilającej

• Lubię! 1

Pisze ostateczne rozwiązanie mojej sytuacji. Wiem że forum i ludzie którzy tu są bardzo mi pomogli w nie jednej sytuacji i ja tez nie chce być pasożytem tylko coś czasami dać od siebie, żeby też ktoś mógł kiedyś skorzystać.

LM okazało się, że nie antena ani zasilanie. Nie jestem jakimś specem jak Ty, ale dobrze że Ty i inni  jesteście bo zawsze pomożecie takiemu laikowi jak ja.

Moduł dalej gubił znaki i była lipa z długimi wiadomościami.

Przeczytałem datasheet 500stron no nie jest tajemnicą że te ustrojstwo wysyła 160 znaków. Przerobiłem PDU nic to nie dało. Swoją uwagę skupiłem na tym, że jeśli moduł wysyła te 160 znaków to tryb tekstowy musi to obsłużyć i nie ma bata.

Zmieniając serial programowy na sprzętowy wreszcie trafiłem i rozwiązałem problem.

Trochę mi to zajęło, ale w końcu działa.

Testuję 3 dni i mogę potwierdzić, że już ostatecznie problem rozwiązany.

Nie wiem czy to do końca się potwierdzi

Pracując na SIM800L przy baudrate 9600 wszystko działa, ale już przy wyższych prędkościach, a moduł A7670 tego wymaga 115200 serial sprzętowy jest lepszym rozwiązaniem.

W zależności od prockòw jakie stosujemy nie zawsze możemy sobie na to pozwolić dlatego deklarujemy programowy serial, ale sprzętowego nic nie zastąpi dlatego w przypadku tego modułu musimy użyć sprzętowy.

• Lubię! 1

2G ma jeszcze sens, jak najbardziej, szczególnie w zastosowaniach DIY. Przynajmniej w Polsce, jest czas do końca 2030 roku. Np. stare telefony (Sony) Ericssona z UARTem albo też BT. Właśnie sprawdzam T630 przez Bluetooth SPP - działa. I też jest możliwość podłączenia większej ilości (klasyczny obsługuje 7) urządzeń na większym obszarze (w zasięgu BT). I nie ma problemów z zasilaniem, działa na zarżniętym ogniwie z 2009 roku 😛 Dla każdego to nie będzie właściwym rozwiązaniem, ale jakimś jest. Ja z nowych technologii, to czekam na otwarcie NB-IoT i LTE-M dla ludu. W sumie CAT-M ma parametry dla VoLTE, to czemu nie wykorzystać tego dla "cegiełek" tylko do rozmów/SMS.

Żeby jeszcze inaczej wykorzystać potencjał LTE, to i przewodowo można do modemu USB się podłączyć, tylko USB host jest wymagany wtedy, a potem to już też przez CDC komendy AT słać. Zawsze w szufladzie może ktoś mieć już taki, no i obejdzie się bez WiFi, jeśli ktoś nie chce albo nie może.

Edytowano przez matsobdev

Tego to nie wiem. Jeśli wiesz jak to sprawdzić to mogę sprawdzić, bo modem mam cały czas podłączony. 

2G też używam pracują kilka lat, ale już chciałem przejść na jakiś 4G/LTE.

Chce jeszcze zamówić wersję z GPS i się pobawić ustalając lokalizację po mapach Google.

Mały modem wi-fi na USB też mam w planach kupić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.