Skocz do zawartości

SIM 800l V2 z Wemos D1 mini. Czy sieć 2G ma jeszcze sens?

nebraska

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam,

Założyłem dzisiaj dość podobny temat. Czy mógłbym Cię prosić o odpowiedź na pytanie, która informacja z tych na stronie sklepu mówi o tym, że moduł działa w technologii 2G? Wiem, że laickie pytanie, ale naprawdę nie wiem.

Tutaj opis ze sklepu:

Moduł SIM800L V2.0 z obsługą czteropasmowej sieci GSM/GPRS, dostępną do zdalnej transmisji danych GPRS i SMS. SIM800L komunikuje się z mikrokontrolerem przez port UART, obsługuje polecenia AT, w tym 3GPP TS 27.007, 27.005 i ulepszone polecenia AT SIMCOM. Ma również wbudowany translator poziomów logicznych, dzięki czemu może pracować z mikrokontrolerem o wyższym napięciu niż domyślnie 2,8 V. Poza tym obsługuje technikę A-GPS, która nazywa się pozycjonowaniem mobilnym i uzyskuje pozycję przez sieć komórkową. Dzięki tym funkcjom może być również modułem śledzącym.

Właściwości

Czterozakresowy 850/900/1800/1900 MHz

Łączność GPRS z wieloma gniazdami klasa 12: maks. 85,6 kb/s

Stacja GPRS klasy B

Sterowane przez AT Command (3GPP TS 27.007, 27.005 i ulepszone polecenia AT SIMCOM)

Obsługuje zegar czasu rzeczywistego

Obsługuje A-GPS

Obsługuje poziom logiczny od 3,0 V do 5,0 V

Zasilanie 5V

Niskie zużycie energii, 1 mA w trybie uśpienia

Kompaktowy rozmiar 23 mm x 35 mm x 5,6 mm

W zestawie

Moduł z układem SIM800L

Przejściówka z UF.L na SMA

Antena

Moduły SIM800L, V2 są to Stare moduły przystosowane do 2/3G. 

Lepiej jednak wybrać nowszy standard 4G/LTE ponieważ z czasem będą wyłączać. Na pewno dłużej będzie działać 2G od 3G, ale z tym też może być różnie. Ja np moduł, który zamontowałem u kolegi działa bez zarzutów, z poprzednim były jakieś dziwne problemy wieszania się itp domyślam się że mogło to mieć związek z siecią 2G.

SIM800L to zdaje się tylko 2G. Chyba do 2030 jeszcze będzie aktywny, więc dla zabawy jeszcze spoko. Może być wymagający pod względem zasilania, zasięgu (dołączona antena i jakość płytki, np. tani czerwony moduł, ścieżka anteny otacza wejście VCC - pół biedy jak jest zasilany bezpośrednio z np. ogniwa litowo-jonowego). Jak chcesz się pobawić, to i stary telefon się nada. Jakiś Sony Ericsson ze złączem T28 ma UART, czy D750 z FastPortem (i pochodne). Reszta z FastPortem to USB, chociaż mając USB w trybie hosta też możnaby połączenie szeregowe zestawić z telefonem. W sumie Nokie też mają UART, ale jest to FastBus, po prostu inaczej sformatowane ramki, bo Sony Ericsson to po prostu AT i dostępne są dla różnych modeli listy poleceń. Do Nokii jest fajny program: gnokii. Można dwoma połączonymi portami (null modem) podejrzeć, co wysyła do telefonu. Powyższe to można również np. po Bluetooth.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.