Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

naszkicowałem coś takiego i chciałbym się zapytać, czy sekcja z diodami przy cewce elektrozaworu jest w porządku, tj. po lewej stronie są diody zabezpieczające przed wzrostem napięcia zasilania a po prawej diody zabezpieczające przed wzrostem napięcia wyindukowanego przez prąd samoindukcji po odłączeniu cewki. Czy coś dodać, czy odjąć? Czy jest to w miarę poprawne czy nie? Głównym celem jest ochrona elektrozaworu, gdyż jest dość drogi.

schemat funkcjonalny.png

Edytowano przez blenderman
  • 2 tygodnie później...
(edytowany)

Witam ponownie,

mam pewien problem tj. po odłączeniu cewki przekaźnika, nadal pozostaje 24V, da się jakoś temu zapobiec? Tylko bez wstawiania przycisku między początkiem bezpiecznika a anodą diody zenera.

schemat funkcjonalny.png

1 godzinę temu, blenderman napisał:

schemat funkcjonalny.png

Przecież na tym schemacie/ rysunku masz podłączony zasilacz ze stykiem przekaźnika na pełne zwarcie. 🙄 

(edytowany)

A wie ktoś jak podłączyć to zasilanie 24V żeby przekaźnik nim przełączał i na otwartych stykach nie było napięcia na cewce elektrozaworu? Szczerze to chwilowo nie mam pomysłów, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, szkic fragmentu takiego schematu 

3 godziny temu, blenderman napisał:

A wie ktoś jak podłączyć to zasilanie 24V żeby przekaźnik nim przełączał i na otwartych stykach nie było napięcia na cewce elektrozaworu?

A ten przekaźnik, to w ogóle cokolwiek przełącza? Na jakie napięcie jest cewka tego przekaźnika? Bo jeżeli na 5V, to ten rezystor 1K jest zbędny. To samo kondensator 100nF połączony szeregowo z diodą 1N5819 (całkowicie zbędny). A ten gasik przy cewce elektrozaworu (1N8522, 100R/ 1W, 100nF) to jaką on pełni rolę? Nie wystarczy sama dioda zenera, chociaż moim skromnym zdaniem można było zastosować diodę transil o ile nie masz zaufania do tego zasilacza 24V.

Natomiast co do przekaźnika, to jego styk łączysz szeregowo z cewką elektrozaworu tj. wspomniał kolega wyżej, aczkolwiek technicznie w tym przypadku nie ma to większego znaczenia na którym biegunie cewki dasz ten styk. (Dla poprawności schematyczne zalecane na biegunie dodatnim)  

Dziękuję za odpowiedzi, myślę że już dobrze podłączyłem, z tym że mam jeszcze jeden problem, tj. na cewce przekaźnika 5V/28V nie mam prawie w ogóle napięcia. Schemat jest przedstawiony na zdjęciu poniżej. Napięcie UCE wynosi u mnie ok 4,9V. Z czego to może wynikać?

thumbnail_IMG_20240805_122237690.jpg

(edytowany)

Przeczytaj to: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-tranzystory-bipolarne-w-praktyce-id4315

i poeksperymentuj np. z LED. W sumie przekaźnikiem powinieneś sterować tak jak LED. Z prezentowanych w w/w odcinku kursu układach sterujących LED zastąp przekaźnikiem i wyrzuć rezystor szeregowo połączony z LED. Równolegle do ceki przekaźnika podłącz diodę spolaryzowaną zaporowo.

Tu masz to ładnie opisane: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-elementy-stykowe-przekazniki-id4335

Taka wartość zmierzonego napięcia świadczy o tym, że tranzystor jest zatkany - nie włączył się więc i przekaźnik także nie. W sumie jesteś pewien, że dobrze zaplanowałeś sterowanie tym tranzystorem? Nie znam STM32 ale mam wątpliwości.

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...