Skocz do zawartości

zasilanie elektrozaworu

blenderman

Pomocna odpowiedź

Witam,

naszkicowałem coś takiego i chciałbym się zapytać, czy sekcja z diodami przy cewce elektrozaworu jest w porządku, tj. po lewej stronie są diody zabezpieczające przed wzrostem napięcia zasilania a po prawej diody zabezpieczające przed wzrostem napięcia wyindukowanego przez prąd samoindukcji po odłączeniu cewki. Czy coś dodać, czy odjąć? Czy jest to w miarę poprawne czy nie? Głównym celem jest ochrona elektrozaworu, gdyż jest dość drogi.

schemat funkcjonalny.png

Edytowano przez blenderman

(edytowany)

Witam ponownie,

mam pewien problem tj. po odłączeniu cewki przekaźnika, nadal pozostaje 24V, da się jakoś temu zapobiec? Tylko bez wstawiania przycisku między początkiem bezpiecznika a anodą diody zenera.

schemat funkcjonalny.png

1 godzinę temu, blenderman napisał:

schemat funkcjonalny.png

Przecież na tym schemacie/ rysunku masz podłączony zasilacz ze stykiem przekaźnika na pełne zwarcie. 🙄 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

A wie ktoś jak podłączyć to zasilanie 24V żeby przekaźnik nim przełączał i na otwartych stykach nie było napięcia na cewce elektrozaworu? Szczerze to chwilowo nie mam pomysłów, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, szkic fragmentu takiego schematu 

3 godziny temu, blenderman napisał:

A wie ktoś jak podłączyć to zasilanie 24V żeby przekaźnik nim przełączał i na otwartych stykach nie było napięcia na cewce elektrozaworu?

A ten przekaźnik, to w ogóle cokolwiek przełącza? Na jakie napięcie jest cewka tego przekaźnika? Bo jeżeli na 5V, to ten rezystor 1K jest zbędny. To samo kondensator 100nF połączony szeregowo z diodą 1N5819 (całkowicie zbędny). A ten gasik przy cewce elektrozaworu (1N8522, 100R/ 1W, 100nF) to jaką on pełni rolę? Nie wystarczy sama dioda zenera, chociaż moim skromnym zdaniem można było zastosować diodę transil o ile nie masz zaufania do tego zasilacza 24V.

Natomiast co do przekaźnika, to jego styk łączysz szeregowo z cewką elektrozaworu tj. wspomniał kolega wyżej, aczkolwiek technicznie w tym przypadku nie ma to większego znaczenia na którym biegunie cewki dasz ten styk. (Dla poprawności schematyczne zalecane na biegunie dodatnim)  

Dziękuję za odpowiedzi, myślę że już dobrze podłączyłem, z tym że mam jeszcze jeden problem, tj. na cewce przekaźnika 5V/28V nie mam prawie w ogóle napięcia. Schemat jest przedstawiony na zdjęciu poniżej. Napięcie UCE wynosi u mnie ok 4,9V. Z czego to może wynikać?

thumbnail_IMG_20240805_122237690.jpg

Przeczytaj to: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-tranzystory-bipolarne-w-praktyce-id4315

i poeksperymentuj np. z LED. W sumie przekaźnikiem powinieneś sterować tak jak LED. Z prezentowanych w w/w odcinku kursu układach sterujących LED zastąp przekaźnikiem i wyrzuć rezystor szeregowo połączony z LED. Równolegle do ceki przekaźnika podłącz diodę spolaryzowaną zaporowo.

Tu masz to ładnie opisane: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-elementy-stykowe-przekazniki-id4335

Taka wartość zmierzonego napięcia świadczy o tym, że tranzystor jest zatkany - nie włączył się więc i przekaźnik także nie. W sumie jesteś pewien, że dobrze zaplanowałeś sterowanie tym tranzystorem? Nie znam STM32 ale mam wątpliwości.

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.