Skocz do zawartości

Wybór miejscowości z ok. 40k - jak to najlepiej zrobić (interfejs webowy)?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jak w temacie. Mam aplikację komunikującą się przez www. Jedna z możliwości to wybór miejscowości z listy (ok 40000). Odpadają wszelkie próby wyświetlania list pod polem wpisania nazwy - zakładam, że użytkownik korzysta z VoiceOver, TalkBack lub NVDA.

Baza danych jest dość porządna, pełny podział administracyjny.

Wszelkie pomysły mile widziane...

10 godzin temu, _LM_ napisał:

Metoda wprowadzania? Głosowo, jakaś specjalna klawiatura?

No w przypadku TalkBacka akurat wprowadzanie głosowe to norma, ale większość ludzi korzysta z normalnych klawiatur. Poza tym to nie ma być interfejs wyłącznie dla niewidomego...

@Treker jesteś? Nie wiem czemu podwójny wątek mi się zrobił, możesz to jakoś scalić?

(edytowany)
5 godzin temu, ethanak napisał:

No w przypadku TalkBacka akurat wprowadzanie głosowe to norma, ale większość ludzi korzysta z normalnych klawiatur. Poza tym to nie ma być interfejs wyłącznie dla niewidomego...

Kod pocztowy? 😄 Znacząco redukuje ilość miejscowości do wyboru i łatwy do wprowadzenia i głosowego i ręcznego.

No i pogrupowanie tego w formie grafu podzielonego na cyfry kodu pocztowego by zredukować czasy porównań i automatycznie odrzucać całe grupy tego, co jest zbędne.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
19 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Kod pocztowy

Byłoby to zbyt piękne aby mogło być prawdziwe... niestety, o ile wiem nie istnieje żadna otwarta i kompletna baza kodów pocztowych (a przynajmniej nigdy się z taką nie spotkałem).

Na razie coś sensownego mi wychodzi a polem nazwy, przyciskiem "szukaj" i modalnym dialogiem, ale to jeszcze trzeba pięć razy sprawdzić.

@H1M4W4R1 oj, coś znalazłem - ciekawe czy mi się uda zgrać to z moją bazą miejscowości i zrobić kod => położenie geograficzne 🙂 No i ile to zajmie, bo ESP nie ma flasha z gumy...

@H1M4W4R1 to był dobry pomysł z kodami. Trochę było ręcznej roboty bo nazwy na poczcie niespecjalnie zgadzają się z oficjalnymi ale się udało. Ponad 40k miejscowości, ok. 6000 zakresów kodów, wszystko niecały megabajt.

• Lubię! 1
3 godziny temu, ethanak napisał:

Ponad 40k miejscowości, ok. 6000 zakresów kodów, wszystko niecały megabajt.

Z ciekawości: zrobiłeś wyszukiwanie po grafie czy pętla przez listę? Sądząc po rozmiarze to raczej graf, ale wolę się upewnić 😉 

No i jeszcze ciekawostka dla płytek wyposażonych w PSRAM (czyli wszelkie WROVERy, S2/S3 i tak dalej). Pozwala oszczędzić prawie 0.5 MB flasha, wymaga min. 1 MB PSRAM): E32Miasta2.zip

Taki dziwny sposób wywołania dekompresora dlatego, że Arduino przydziela za mało pamięci na stos, a Espressif ostrzega przed stosowaniem funkcji esp_execute_shared_stack_function(). 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...