Skocz do zawartości

Sterowanie diodą z komórki

Manadrake

Pomocna odpowiedź

Witam. Od 2 lat interesuje się robotyką, waldki itp mam już za sobą, więc pora zabrać się za coś bardziej wymagającego, a że nie jestem człowiekiem która porywa się z motyką na słońce chciałęm się was poradzić czy kosztowne/ trudne będzie zrobienie stopniowego sterowania silnikiem z komórki, no.. na początku diodą. Co musiałbym zakupić? Komórka ma wifi i bluetooth, bardziej interesowałoby mnie sterowanie bezprzewodowe bo nie chciałbym uwalić nowej komórki przypadkowym błędem. Telefon to samsung i15700 (na androidzie). Jakieś rady, propozycje, sugestie?

A czy dałoby się to zrobić za pomocą btm222? bo jednak jest o połowe tańszy 😋 I jak jest z zasięgiem i szybkością, tzn czy obsłuży dwa kanały? no i jak z obsługą i konfgiuracją. Dzięki za odp. 😉

Chyba nie czytałeś tego artykułu 😉

Przeczytaj go na spokojnie, może wtedy zauważysz, że jest to właśnie btm222, tylko że z dodatkowymi peryferiami. Autor podkreślał w artykule, że spokojnie można użyć samego btm222.

Jeśli pytasz o kanały, to chyba nie rozumiesz idei działania takiej transmisji 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wiem sorry, mogłem od razu przeczytać artykuł 🙄 nie chodziło mi o kanały tylko o to czy moduł na tyle szybko odbiera pakiety żeby np jednocześnie sterować kamerą i robotem.

Sterować jaką kamerą? Załóż jakość obrazu jaka Cię interesuje, informacje o przepustowości takiego łącza są w dokumentacji modułu, a chyba nawet w artykule.

Nawwyk, źle mnie zrozumiałeś 😉 nie chce przesyłać obrazu bo wiem jakby się to skończyło, masa problemów z przepustowością, klatkowanie etc.. chodzi mi o sterowanie kamerą lewo, prawo, góra dół. A jak jest z zasięgiem tego cuda jeśli chodzi o komunikacje z telefonem. A nie ma czegoś podobnego na wifi, nie? 😋

Do sterowania o jakim piszesz bluetooth wystarczy aż nadto. Wystarczy każdej komendzie przyporządkować jakiś znak i wysyłać je w razie potrzeby. A wifi tutaj to strzelanie z armaty do komara 😋

Chodzi mi o to żeby zasięg nie był bardzo mizerny czyli 10m.. bo jakoś mnie to nie przekonuje 😉 Wiem że dręcze tymi pytaniami, ale nie chodzi mi o zwykłe sterowanie, czyli 4 lewo 6 prawo 8 przód 2 tył.. tylko przypuszczując ze kiedyś w przyszłości będę chciał wykorzystać akcelerometr w komórce i np przechylając lekko telefon do przodu robot powoli ruszy do przodu, trochę mocniej zacznie szybciej jechać na ukos zacznie jechać na ukos.. i nie chodzi mi to że chce to teraz robić tylko o to czy będzie to możliwe do zrobienia na tym module. Na razie spróbuje z dioda, żeby nie kombinować z mostkami H, itp. i jak to jest z tym zasięgiem, bo różnie to pisze, widziałem nawet gdzieś 100m.. ale jakoś wątpie że bluetooth w komórce ma taki zasięg.

I jeszcze raz sorry, za moje głupie pytania 😉

Nawet dodając parametr prędkości, wysyłanych danych jest bardzo mało, więc prędkością transmisji się nie przejmuj. Nie wiem jak z zasięgiem bluetootha w komórce, ale maksymalny zasięg opisywany przez ten standard to faktycznie 100m. Oczywiście w pomieszczeniach to będzie zawsze mniej.

Jeśli upierasz się przy wifi, możesz się rozejrzeć za routerem WRT54GL, masz tam wgranego jakiegoś małego linuxa, można też się podłączyć z portem COM. Możesz też próbować coś zrobić na module MMnet 1002. Minusem tych rozwiązań jest to, że zdecydowanie podrażają zabawę w stosunku do bluetootha.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.