Skocz do zawartości

Czujnik prędkości wiatru

SOYER

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, jand napisał:

Jeśli podajemy wielkość opadu w mm słupa wody, to powierzchnia nie ma znaczenia - dla każdej będzie tyle samo.

Dopiero jeśli chcemy podać opad np. w litrach, to powierzchnia ma znaczenie (litry/m2).

Racja, choć musiałem się nad tym zastanowić;). Dziękuję.

(edytowany)

Prace instalacyjne zakończone, czujniki działają. Wiatromierz wezmę jeszcze dzisiaj na testy, żeby sprawdzić szczegóły. Dziękuję. Jeśli ktoś odpowie w temacie dziwnego zachowania deszczomierza będę wdzięczny;).

Zrzut ekranu 2024-11-02 o 14.40.06.png

IMG_1522.JPG

Edytowano przez SOYER

(edytowany)
6 godzin temu, Sylba napisał:

Jest to przybliżenie liniowe. W tym zakresie prędkości oraz mając na uwadze cel, któremu ma służyć, wydaje się zupełnie wystarczające.

Poprawiłem swoje szacunki przyjmując dodatkowo oczywisty punkt pomiarowy n = 0 [1/min] i odpowiadającą mu prędkość V = 0 [km/h]. Przyjmując zależność liniową V = a * n gdzie na podstawie pomiarów ap = Vmax / nmax = 100 / 1360 = 0,0735 oraz według wzoru aw = 3,6 * pi * R / 30000 = 0,0283 obliczyłem współczynnik do przeliczania prędkości wg wzoru na prędkość rzeczywistą k = ap / aw = 0,0735 / 0,0283 = 2,5972.

Wyniki pokazuję na wykresie. V teoretyczna to V = 2,5972 * Vwzór

674147493_Anemometrwykres5.thumb.png.d35850bb649d3e574f391c20653296ce.png

Tabela z obliczeniami.

730766327_Anemometrtabela.thumb.png.5d6bface857383ba2d8e692152a8f80b.png

Jeśli starczy ci cierpliwości, to możesz powtórzyć kalibrację zwracając uwagę na pomiary zaznaczone w tabeli na żółto, które znacznie odbiegały od teoretycznej wartości.

2045514193_Anemometrwykres7.thumb.png.d64b51bfd860a354030e2d07ebe04d91.png

@Sylba Twoje wyliczenia są bardzo dobre. Jestem po kolejnych testach, już ostatnich. Wyszło na Twoje. Teoretycznie można by te odczyty różnicować zależnie od prędkości jednak raczej to nie ma sensu. Twój przelicznik w czasie jazdy pokazywał trochę mniej niż realna  prędkość, w każdym zakresie prędkości. Zwiększyłem go więc do 2.8 i jest ok teraz. O dziwo nie potwierdziły się dzisiaj większe wartości mnożnika dla niskich prędkości, widoczne wczoraj. Jednak można by to wytłumaczyć wczorajszą wietrzną pogodą podczas testów, w porównaniu do dzisiejszych bezwietrznych warunków. Może to to.

Szkic wgrany, czujnik zainstalowany. Działa i cieszy oko.

Zrzut ekranu 2024-11-02 o 17.44.41.png

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 2.11.2024 o 09:14, SOYER napisał:

Pojemnik zbiorczy czujnika ma 110mm x 50mm to nam daje 0.0055m2. Czyli 1/181 część metra kwadratowego.

1.6ml na jeden przelew razy 181 daje nam 289ml/m2, czyli 0.289mm/m2.

Jeszcze określ co dokładnie będziesz mierzył - sumę opadów czy intensywność (natężenie). Sumę opadów jest mierzona w określonym czasie - doba, miesiąc, rok. Intensywność opadów mierzy się częściej by określić do jakiej kategorii zaliczyć opad. W internecie znalazłem taką klasyfikację intensywności opadów:

deszcz nawalny -  natężenie opadu powyżej 20 l/m2 w stosunkowo krótkim czasie (np. 15 – 30 min.)
deszcz ulewny -  natężenie opadu większe od 7,5 mm/godz.
deszcz umiarkowany -  natężenie w granicach 2,5 – 7,5 mm/godz.
deszcz słaby -  natężenie mniejsze od 2,5 mm/godz.
deszcz bardzo słaby – mżawka -  kropelki o średnicy 0,5 mm.

8 minut temu, Sylba napisał:

Jeszcze określ co dokładnie będziesz mierzył - sumę opadów czy intensywność (natężenie). Sumę opadów jest mierzona w określonym czasie - doba, miesiąc, rok. Intensywność opadów mierzy się częściej by określić do jakiej kategorii zaliczyć opad. W internecie znalazłem taką klasyfikację intensywności opadów:

deszcz nawalny -  natężenie opadu powyżej 20 l/m2 w stosunkowo krótkim czasie (np. 15 – 30 min.)
deszcz ulewny -  natężenie opadu większe od 7,5 mm/godz.
deszcz umiarkowany -  natężenie w granicach 2,5 – 7,5 mm/godz.
deszcz słaby -  natężenie mniejsze od 2,5 mm/godz.
deszcz bardzo słaby – mżawka -  kropelki o średnicy 0,5 mm.

Nie rozumiem co ten post wnosi? Wpisałeś w google „jak klasyfikujemy intensywność opadu’?

Mierzę opad deszczu. W szkicu mogę sobie przecież napisać z jakiego okresu czasu sumę ma mi wystawiać na aplikacji, czy z 5 sekund czy 5 dni. W aplikacji też można sprawdzić historię, ile napadało w zeszłym tygodniu, albo wczoraj o 14.

Wytłumacz proszę o co pytasz.

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Wytłumacz proszę o co pytasz.

Pytanie było jedno - co będziesz mierzył? Reszta to informacje ,które znalazłem nt. pomiarów opadów.

7 godzin temu, Sylba napisał:

Pytanie było jedno - co będziesz mierzył? Reszta to informacje ,które znalazłem nt. pomiarów opadów.

Opady deszczu. 

Choć te pytania brzmią jak chatGPT:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.