Skocz do zawartości

ESP8266 nodemcu v3 - nie uruchamia się po deepsleep

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, _LM_ napisał:

czemu dodałem pliki do spice-a

Niestety, jak zapewne przytłaczająca większość forumowiczów, nie mam obecnie nic zainstalowanego, by je obejrzeć.

3 godziny temu, _LM_ napisał:

czy nie widać na wykresach jak ten układ się zachowa

Nie bardzo. Przebiegi nie są podpisane.

24 minuty temu, jand napisał:

Przebiegi nie są podpisane.

No tak, ale ze schematu również wynika że ten układ nie jest inwerterem i napięcie wyjściowe ma tą samą polaryzację co na wejściu

Ja stosowałem diodę, najlepiej tą Schottky 0.2V, RST nie powinien być wprost podłączony do GPIO16, a rezystor pogarsza działanie, bo rst z drugiej strony ma włączony Vcc. image.thumb.png.08c85aecb9d8727d00a7011f047e8a87.png - coś takiego znalazłem w necie, nie chciało mi się szkicować. Ale przyznam, że sam używam to na ESP-01 albo modułach 07 lub 12 zlutowanych bo gotowe płytki żrą dużo prądu, ewentualnie Wemos Mini, ten udało się obciąć do 150uA, ESP01 schodzi do 15uA.

(edytowany)
2 godziny temu, kaczakat napisał:

Ja stosowałem diodę,

Czy taka dioda pomogła Ci w sytuacji opisanej w tym wątku?

Generalnie to się ją używa po to, by przyciskiem reset nie zwierać bezpośrednio do masy wyjścia GPIO16, na którym jest stan wysoki.

Edytowano przez jand
(edytowany)

Bez tego nie da się wgrać nawet kodu po UART, OTA o ile pamiętam też nie działa, choć już nie pamiętam na 100%.

Co pomogło nie pamiętam, na pewno miałem taki przypadek, jak zaczynałem się tym bawić to nie wiedziałem czy to wina koniunkcji planet, czy pomógł taniec deszczu, wszystko jest magią jak się nie ma wiedzy. Nie wiem co realizujesz, ale moduły Wemos kupiłem ostatnio po 1.5$ - są mniejsze, zużywają 10x mniej prądu, co robi dużą różnicę na aku w długim uśpieniu. Mogła to też być wina kodu, bo poprawiałem i połączenie do RST i kod.

Ale tak, odtworzyłem ten problem u siebie - w pewnym sensie. Po prostu nie połączyłem RST z GPIO16 i tak się zachowywał, niby startuje, ale nie robi RST by uruchomić ESP, czyli pewnie pacjent tego wątku jest podłączony przez rezystor, który ma za dużą wartość by zrobić RST, dołączyłem diodę i zaczął działać normalnie:

image.thumb.png.d2ffafacced2301d6e9823cc1daf3708.png

i po ustawieniu w programie baud 74880:

image.thumb.png.dbfa74c2d6968f66e0370c5785357a4e.png

Edytowano przez kaczakat

Wybaczcie że nie wstawiam żadnych aktualizacji, niestety pon-pt jestem wyłączony z życia(delegację) . Postaram się przysiąść do tematu w weekend 

Może po prostu chip jest felerny, może te na promocjach "za 1$" mają coś za uszami i dlatego są takie tanie. Na szczęście teraz ESP są tanie, można kupić 3 z darmową wysyłką, teraz już wiadomo co sprawdzić, jak zadziała to super, jak nie to zwrot z informacją w czym jest problem. Oscyloskop też mógłby pomóc w analizie, podłączyć na wyzwalanie stanem niskim i obejrzeć ten sygnał resetu z GPIO16.

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

@kaczakat @jand niestety już tego próbwałem jak do tej pory przegrywam pojedynek z ESP 1:0. Sam w sobie chip jest prawdopodobnie problemem. Dlatego szukam alternatywy w postaci dwukrotnego resetu. 

Próbowałem również wszelkich możliwości z tego linku https://github.com/esp8266/Arduino/issues/6007

@_LM_ niestety jeszcze nie wypróbowałem tego rozwiązania. 

Dnia 17.11.2024 o 11:36, _LM_ napisał:

Jeszcze wersja z wydłużeniem impulsu reset

LTspice_AFgYfKlCKE.thumb.png.c97d4cbd8056f961f288027fba867f15.png

Korekta: C1 100...470nF R5 100kΩ R2 470kΩ

EDIT po korekcie wartości przebiegi wyglądają dużo lepiej
LTspice_UTnUlTPTGt.thumb.png.f4365ddbd118722d01f013245f08c8e4.png

Edytowano przez KamilWGM
  • 9 miesiące później...

Dzień dobry szanowni.

Ja również zetknąłem się z problemem wybudzenia z deep sleep. 

Na moim node mcu zadziałał trik z rezystorem opisany w cytowanych wątkach.

Teraz zapragnąłem przetestować ESP 07s. 

Tu wystąpił również ten problem z wybudzeniem.

Niestety ESP 07 nie ma wyprowadzonego wyjścia D0 by móc go podciągnąć rezystorem do zasilania. 

Czy ktoś z was mocno się na jakieś inne rozwiązanie? 

Michał 

(edytowany)

@Michalje24, tzn. co masz na myśli? Brak gpio16 (d0), czy może pin xpd-dcdc z esp8266 nie jest połączony z gpio16? Mam kilka esp07s i wszędzie jest gpio16. Skąd wziąłeś ten moduł?

Wrzucisz zdjęcie z obu stron?

Edytowano przez orb777

Źle napisałem 

Chodziło mi o to rozwiązanie:

The fix is add pull-up (12K_27K) too VCC from pin SDD0 (GPIO7). The problem is that the -12F PCB layout differs from -12E. Could be a trace issue and length but pulling details aside as I done have access to PCB layout/layout, fix is to add a soft pull-up for the FLASH D0 line ~FLASH can work using D0 or D0-3. However, the fix is not needed for the -12 when its on a dev board like WEMOS D1 mini etc. May be the clock (SDDCLK) got delayed by the Dev base board layout/assembly and fixed the timing issue!

A w ESP 07 nie ma wyprowadzonego tego pinu (GPIO7).

Michal

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

Michalje24 otrzymał odznakę: "Odkrywca (podanie odp. na własne pytanie)"

Problem rozwiązany!

Wymieniłem pamięć SPI na inną i układ zaczał się poprawnie wybudzać.

Wcześniejsze próby z dolutowaniem pullupu do 2 nogi pamięci spi nie przyniosły rezultatu.

W konfiguracji ze stabilizatorem z niskim prądem spoczynkowym i zasilaniem z ogniwa 18650 układ pobiera w uśpieniu 23uA.

Michał.

• Lubię! 2
  • 5 tygodnie później...
(edytowany)

@Michalje24, ok, u mnie to samo, brak pobudki, moduły 07S chyba identyczne. Schottky pomiędzy GPIO16 i RST. Z ciekawości dodałem wspomniany rezystor 10k (GPIO7 <-> 3.3V), bez zmian. RST działa tylko po zwarciu na moment z GND. Impuls (stan niski) z GPIO16 taki sam jak w działającym poprawnie ESP12F (czas, kształt przebiegu, min poziom napięcia ~1V). Możesz podać jaki flash wstawiłeś? Aktualny wygląda na "gigantec 532A-UGLI" (4MB).

esp07s.thumb.jpg.10e678db6a982b5562899e424230de12.jpg esp8266ex.thumb.png.8d3b5b95f12f74e2a01154b7b87b46b4.png

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...