Skocz do zawartości

Co robić dalej ?!

Igus

Pomocna odpowiedź

Witam. Zwracam się ze sprawą która dość mnie zastanawiania. Przerobiłem wszystkie kursy z Forbota. Mam arduino, rpi, esp32, esp8266, jeszcze ponad 10 innych płytek. Mam pokaźną ilość elementów. Lutownice, multimetry, oscyloskopy i zastanawiam się co dalej. Elektronikę uwielbiam, lecz po prostu nie wiem co mogę zrobić dalej. Chcę się rozwijać w tym temacie, coś tworzyć, pytanie co? Czy ktoś mógłby mi pomóc w dalszych krokach?

Ja kiedyś myślałem nad robotem , który jeździ po mieszkaniu i sprawdza czy nie ma dymu, ognia, wody,promieniowania ...

Powinien także sam podjeżdżać do ładowania.

Myślałem również aby sam sobie stworzył mapę domu.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
35 minut temu, Igus napisał:

myślę że nawet więcej.

Też tak czasem sobie myślę, potem życie/praktyka to weryfikuje 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

No ale co bym mógł robić? Ostatnio robiłem układ do sterowania wentylatorem łazienkowym. I nie wiem co mógłbym zbudować / nauczyć? Z czego się uczyć?

A jak tam wzmacniacze tranzystorowe o co pytałeś w innym temacie? Uruchomiłeś, przetestowałeś? 

W elektronice dla wszystkich był dział "szkoła konstruktorów" przedstawiane były zadania i rozwiązania czytelników. Na przykład jedno z nich: "Temat styczniowego zadania 275 brzmiał: Zaproponuj układ elektroniczny przydatny w nocy. Pomysłodawca zadania kierował uwagę głównie na aspekt związany z krótszymi dniami i dłuższym okresem ciemności w sezonie jesienno-zimowym, chcąc zrealizować sterownik lamp oświetlających teren wokół domu, sterowany zdalnie" albo "Oto temat zadania 296: Zaproponuj elektroniczny sposób pomiaru lub regulacji poziomu wody w dowolnym zbiorniku." I to było fajne pole do eksperymentów i nauki elektroniki, nie wiem w którą stronę zamierzasz pójść, czy technika analogowa, radiowa, cyfrowa czy jeszcze co innego. Po prostu znajdź urządzenie które chciałbyś zbudować i spróbuj tego dokonać, praktyka najlepszym nauczycielem. W każdej dziedzinie

29 minut temu, _LM_ napisał:

W elektronice dla wszystkich był dział "szkoła konstruktorów" przedstawiane były zadania i rozwiązania czytelników. Na przykład jedno z nich: "Temat styczniowego zadania 275 brzmiał: Zaproponuj układ elektroniczny przydatny w nocy. Pomysłodawca zadania kierował uwagę głównie na aspekt związany z krótszymi dniami i dłuższym okresem ciemności w sezonie jesienno-zimowym, chcąc zrealizować sterownik lamp oświetlających teren wokół domu, sterowany zdalnie" albo "Oto temat zadania 296: Zaproponuj elektroniczny sposób pomiaru lub regulacji poziomu wody w dowolnym zbiorniku." I to było fajne pole do eksperymentów i nauki elektroniki, nie wiem w którą stronę zamierzasz pójść, czy technika analogowa, radiowa, cyfrowa czy jeszcze co innego. Po prostu znajdź urządzenie które chciałbyś zbudować i spróbuj tego dokonać, praktyka najlepszym nauczycielem. W każdej dziedzinie

W sumie bardzo ciekawe. Dalej takie coś jest? Ja kupuję EDW na bieżąco i nigdy nie widziałem.

51 minut temu, jand napisał:

"Arduino best projects"

No tylko że pełno już tego zrobiłem.

Przed chwilą, Igus napisał:

Ja kupuję EDW na bieżąco i nigdy nie widziałem.

Bo teraz to czasopismo jest mało warte, jest zamiast tego "Zrozumieć Elektronikę" 

4 minuty temu, Igus napisał:

No tylko że pełno już tego zrobiłem.

Skopiowałeś 1:1 to tak jakby przegrywać dane z dysku na dysk, poza tym nie widziałem ani jednej twojej wersji. Zobacz w jaki sposób działa kolega @BeeKeyPro widać że chce się czegoś nauczyć i próbuje, nie boi się pokazać swoich projektów. 

2 minuty temu, Igus napisał:

Lepsze?

A sam sprawdź. Piotra Góreckiego nie trzeba większości przedstawiać nawet tutaj na forbocie publikuje

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.