Skocz do zawartości

Co robić dalej ?!

Igus

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Igus w 22 minucie tego filmu masz wprost odpowiedź na Twoje pytanie z pierwszego posta:

Film mega ciekawy, polecam oglądnąć cały jak ktoś jeszcze nie widział.

Edytowano przez SOYER

To rewelacyjna konkurencja. Byłem zaskoczony, gdy pierwszy raz zobaczyłem wyścigi mysz. Konkurencja wymaga zintegrowania wielu dziedzin: mechaniki , strategii i programowania. Bardzo ciekawe musi być poszukiwanie trasy pokonania labiryntu oraz optymalizacja przejazdu. Tempo w jakim poruszają się myszy jest niebywałe, a przygotowania do przejazdu niemal takie jak w F1 😉

• Lubię! 1

@Igus przychodzą mi do głowy takie rzeczy:

• Postaw HomeAssistanta na RPi i zbuduj sobie czujniki i sterowanie oświetleniem używając ESP i ESPHome. Tutaj więcej się nauczysz z IT, ale efekt będzie bardzo widoczny i namacalny.
  • Jakiś robocik, może być Micromouse. Tutaj musisz zgrać ze sobą silniki, czujniki, zrobić pętle regulatorów. Znajdzie się też miejsce na optymalizację z użyciem przerwań i komunikację real time z PC.
  • FPGA. Tutaj można robić wiele: sprzętowe układy mnożenia floating point, rdzenie CPU, akceleratory sieci neuronowych, koparki kryptowalut

Im wyżej na tej liście, tym efekty są najbardziej zrozumiałe dla zwykłego człowieka. Jednocześnie im niżej, tym wiedza jest głębsza i otwierająca drzwi niezłych zarobków.

A z elektroniki bardziej analogowej to jedyne co mi przychodzi do głowy to wzmacniacz lampowy.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, Harnas napisał:

@Igus przychodzą mi do głowy takie rzeczy:

• Postaw HomeAssistanta na RPi i zbuduj sobie czujniki i sterowanie oświetleniem używając ESP i ESPHome. Tutaj więcej się nauczysz z IT, ale efekt będzie bardzo widoczny i namacalny.
  • Jakiś robocik, może być Micromouse. Tutaj musisz zgrać ze sobą silniki, czujniki, zrobić pętle regulatorów. Znajdzie się też miejsce na optymalizację z użyciem przerwań i komunikację real time z PC.
  • FPGA. Tutaj można robić wiele: sprzętowe układy mnożenia floating point, rdzenie CPU, akceleratory sieci neuronowych, koparki kryptowalut

Im wyżej na tej liście, tym efekty są najbardziej zrozumiałe dla zwykłego człowieka. Jednocześnie im niżej, tym wiedza jest głębsza i otwierająca drzwi niezłych zarobków.

A z elektroniki bardziej analogowej to jedyne co mi przychodzi do głowy to wzmacniacz lampowy.

Dzięki! Chyba pomogłeś najbardziej ze wszystkich 🙂

(edytowany)

Może i są gotowe biblioteki od wszystkiego pewnie, ale czasem warto zrobić coś po swojemu, żeby poznać, jak co działa. Ja sobie dorobiłem obsługę SD, na razie tylko po SPI, po mojemu. Może używam tego niezgodnie z zasadami sztuki, bez systemu plików, ale ta lubię. Adapter Bluetooth był mi potrzebny, ale jak czytałem opinie, zaczynając zawsze od negatywnych xD, to ten rwie zasięg, ten tamto, to sobie zrobiłem z Pico W. To tak programistycznie dla przykładu. Klawiatura to w sumie przydatna rzecz. Też jest pole do popisu w DIY. Można z lapka ciekawą przerobić. Dołożyć akcelerometr i myszkę obsługiwać. Masz ESP32, to i Bluetooth jest. W sumie też dla @SOYER, dawno temu, jak bałem się myśleć o Arduino, a ludzie robili magię na gołych mikrokontrolerach, to jedne z ciekawszych za przeproszeniem "projektów" (nie lubię słowa) były dla mnie wyświetlacze wykorzystujące bezwładność oka w percepcji doznań... wzrokowych 😄 Czyli po prostu tarcza z listwą diod się kręci i wyświetla obraz. No i tutaj nie gotowiec, tylko samemu to policzyć, rozrysować i zaprogramować. Jakby ramię miało nie wiem, 2 m to można by zrobić wahadło, może z 1,2 m efektywnej długości listwy diod.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.