Skocz do zawartości

Chińska przemysłówka w zastosowaniach amatorskich.

BlackJack

Pomocna odpowiedź

Dzięki za ciekawą zajawkę. Jednak co dalej, czy to początek jakiegoś cyklu? Temat wydaje się ciekawy, może nie ze względu na domową automatykę ze względu na esp32, ale może inne zastosowania? 

4 minuty temu, ethanak napisał:

Pytanie: dlaczego Win a nie Linux? Z moich doświadczeń: Linux zadziała lepiej na starym sprzęcie. Poza tym odpadają problemy licencji (można jeszcze gdzieś kupić Win7?)

Szczerze Win10 mi zadziałał nawet na 15 letnim laptopie z dwurdzeniowym Pentium. Jedyny problem to niektóre sterowniki. Win7 wspomniałem, bo na starym kompie może go ktoś poprostu mieć. Czemu nie Linux? Mało popularny system, no i nie zawsze jest pod niego oprogramowanie. No jest kłopotliwy, bo skupiamy się na sofcie dedykowanym.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

16 minut temu, SOYER napisał:

Dzięki za ciekawą zajawkę. Jednak co dalej, czy to początek jakiegoś cyklu? Temat wydaje się ciekawy, może nie ze względu na domową automatykę ze względu na esp32, ale może inne zastosowania? 

Jak pisałem jeżeli będzie zainteresowanie, mogę przedstawić kilka modułów Made in China, które mam, a trochę mi tego leży w szufladzie. Ja się skupiłem, co prawda na kwestii HMI i powiązanego softu, ale jak ktoś ogarnia protokól Modbus RTU, to zaprogramuje taki moduł na dowolnej platformie.

Używam konwerterów modbus RTU do TCP, kart przekaźników RTU, i trochę innych bajerów są proste w zastosowaniu i obsłudze. Jest jeden moduł którego nie umiem ruszyć to karta przekaźników na USB problem w tym że dostarczone sterowniki są napisane w C# a ja potrzebowałbym sterować je z zupełnie innego oprogramowania. Pytanie czy też masz wiedzę o interfejsach USB? 

Edytowano przez _LM_

4 minuty temu, BlackJack napisał:

Jak pisałem jeżeli będzie zainteresowanie, mogę przedstawić kilka modułów Made in China, które mam, a trochę mi tego leży w szufladzie. Ja się skupiłem, co prawda na kwestii HMI i powiązanego softu, ale jak ktoś ogarnia protokól Modbus RTU, to zaprogramuje taki moduł na dowolnej platformie.

To bardzo proszę o taki tekst. Temat naprawdę ciekawy. Co to za moduły, coś o HMI, jak to praktycznie ugryźć i użyć. Przybliż sprawę bardziej. Sam jestem ciekaw czy to tylko do zastosowań specjalnych czy hobbystycznie też może być przydatne.

👍

3 godziny temu, BlackJack napisał:

Czy warto w to iść? Tutaj każdy musi sobie sam odpowiedzieć.  Powiem tak, Zarobki programistów PLC/HMI są naprawdę fajne. Już małe projekty zaczynają się od 2000zł wzwyż. Oprogramowanie średnio skomplikowanej maszyny PLC+HMI 8000zł wzwyż. Moim zadaniem warto, zainwestować, bo potem zwróci się to z nawiązką. Oczywiście ja też zaczynałem od BASCOMa wtedy jeszcze 8051 potem AVRy. STM32 leży i czeka, chyba na moja emeryturę, bo nie mam czasu na niego.

Co powiesz o panelach HMI z esp32 na pokładzie. Aktualnie buduję na tym pewien sterownik idzie w miarę gładko z biblioteką LVGL  czy jest to dobry kierunek w przemyśle? Czy lepiej iść w dedykowane rozwiązania 

Edytowano przez _LM_

Mnie to interesuje tylko z jednego powodu. Choć zupełnie nie wiem czy słusznie. 

Nie lubię strony elektronicznej moich projektów, to lutowanie, kabelki, złącza, zakłócenia. 

Jeśli da się kupić tanio moduły które można połączyć jednym kabelkiem, oprogramować i będzie działać, to jestem za;).

No to teraz pracuję z takim gotowcem, na pokładzie ma esp32s3 z panelem dotykowym, wyprowadzonymi magistralami CAN Rs485 i2c wbudowany rtc z podtrzymaniem i kompaktowymi rozmiarami. Nie będę tutaj tym "spamował" gdyż to nie jest mój wątek. 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

No to teraz pracuję z takim gotowcem, na pokładzie ma esp32s3 z panelem dotykowym, wyprowadzonymi magistralami CAN Rs485 i2c wbudowany rtc z podtrzymaniem i kompaktowymi rozmiarami. Nie będę tutaj tym "spamował" gdyż to nie jest mój wątek. 

Załóż swój. Poważnie. Opisz co z czym do czego i za ile. Just like that.;)

4 minuty temu, SOYER napisał:

Załóż swój

Niestety nie mam takiego samozaparcia aby prowadzić wpisy co i jak po kolei. Za to chętnie pomogę jeśli trafisz na jakieś problemy z uruchomieniem modułu który jako tako znam. Co wspomnianego wyświetlacza jest to https://www.waveshare.com/esp32-s3-touch-lcd-4.htm

Temat jest szeroki, więc nie trzeba się ograniczać tylko do wąskiego zakresu - informatyki. Ja jestem pod wrażeniem zestawów do samodzielnego montażu stereofonicznych OR FM przyrządów pomiarowych. Szczególnie mnie zaskoczyły ceny. 4,50 zł zestaw i podobna kwota porto. 

Tak to wygląda po zmontowaniu:

6255871800_1733661649_thumb.jpg 6846585800_1733661649_thumb.jpg 2335575400_1733661658_thumb.jpg 

Odbiór oczywiście na słuchawkach a strojenie automatyczne. Nie ma pamięci stacji, ma regulację wzmocnienia. Na dwóch bateriach alkalicznych AA pracuje przez ok. 100 godz.

14 minut temu, _LM_ napisał:

Niestety nie mam takiego samozaparcia aby prowadzić wpisy co i jak po kolei. Za to chętnie pomogę jeśli trafisz na jakieś problemy z uruchomieniem modułu który jako tako znam. Co wspomnianego wyświetlacza jest to https://www.waveshare.com/esp32-s3-touch-lcd-4.htm

Naprawdę nie chcę się wcinać koledze w temat, @_LM_zapraszam tu:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.