Skocz do zawartości

Stacja Pogodowa Rasberry pi pico

Forest

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry wszystkim. Jestem studentem informatyki który chciał by zrobić swój pierwszy projekt dotyczący rasberry pi(jak by nie inaczej stacja pogodowa 😄 ), nie siedziałem zbyt wiele w tego typu zagadnieniach więc przychodzę zapytać czy moje podzespoły będą ze sobą współgrały, żeby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

A więc tak:

1.Serce części stacji będącej za oknem będzie Raspberry Pi Pico H - RP2040 ARM Cortex M0.

2. Zasilanie będzie oparte na akumulatorku Lipo Akumulator Li-Pol Akyga 1200mAh 1S 3,7V i przetwornicy step up U3V16F5 - przetwornica step-up - 5V 2A - Pololu 4941

z możliwością ładowania przez moduł Ładowarka Li-Pol TP4056 pojedyncza cela 1S 3,7V USB typ C z zabezpieczeniami.

3.Czujniki które chcę umieścić to czujnik wilgotności i temperatury Czujnik DHT11 na module od razu z rezystorem, czujnik ciśnienia BMP280, czujnik UV UV - GUVA-S12SD.

4.Informacje do odbiornika będą wysyłana z użyciem modułu nRF24L01(z anteną) (informację będę chciał wysyłać w przygotowanych ramkach z sumą kontrolną i czekać na potwierdzenie odbioru od rassbery pi 4b który będzie miał identyczny moduł).

5. Jak wcześniej wspomniałem będzie to rassbery pi 4b, również z modułem nRF24L01(z anteną) .

6. Część która nie wiem czy w ogóle jest potrzebna czyli moduł pamięci eeprom AT24C256 EEPROM 256kb I2C.

Układ będzie w stanie uśpienia i tylko raz na 10 minut się załączy aby zrobić pomiar i wysłać go rpi 4 po czym znowu będzie wchodził w stan uśpienia.

Obudowa będzie zaprojektowana w AutoCad i wydrukowana na drukarce 3D.

Na rpi4 będę chciał postawić stronę z której będzie ładny dostęp do informacji z czujników.

Dodam jeszcze pytanie jak to wszystko wygląda elektroniką na zewnątrz, na co powinienem zwracać projektując obudowę aby moja elektronika się nie zepsuła, tym bardziej że teraz jest zima.

Wiem że to wszystko to mocno przewałkowywany temat, ale nie znalazłem nigdzie osoby która chciała by to zrobić w takiej konfiguracji jak ja, stąd ten post, bo może to być jednoznaczne z tym że źle na to wszystko patrzę, z góry dziękuje za pomoc.

Dht11 wyrzuć do śmieci bo to zabawka, niedokładny i nie działa poniżej zera. Użyj dht22 albo zmień bmp280 na bme280 i pozbądź się dht.

Pico ma własną przetwornicę

Eeprom raczej się nie przyda, chyba że rpi będzie działać w overlayu a koniecznie będziesz chciał coś zapisywać

Zawsze możesz też sprawdzić, czy Bluetooth Ci nie wystarczy. Jaki zasięg to ma mieć? RP2040 (Pico) ma duży pobór mocy w trybie uśpienia, Pico 2 (RP2350) tutaj prezentuje się dużo lepiej, np. korzystając ze sprzętowego managera - powman, tutaj w sumie jeszcze nieoficjalny przykład. Jeśli zdecydujesz się na wersję z łącznością bezprzewodową, to Pico 2 W jest dostępne od ręki tutaj. Pomiędzy Pico 2 a Pico 2 W może być względnie całkiem spora różnica w poborze energii podczas uśpienia. Przetwornica w wersji bez BT/WiFi ma 40 uA wyższy prąd "biegu jałowego". Tylko nie ma wersji z pinami, musisz sam wlutować albo bezpośrednio połączyć przewodami, czy jak tam wolisz.

Z PRi 4B też można zrezygnować, na korzyść Pico (2) W (starsza wersja jest tańsza) i tam trzymać stronę. Tutaj pod zasilaczem wszystko jedno.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.