Mati_K3s Napisano Grudzień 18, 2024 Udostępnij Napisano Grudzień 18, 2024 Cześć, Planuję zakup pierwszej drukarki 3D i mam dylemat, moją uwagę przykuły dwie pozycje. Phrozen Sonic Mighty Revo HeyGears ultracraft reflex rs Zastanawiam się czy Sonic Mighty Revo nie będzie drukować miniatur w wyraźnie lepszej jakości (14K czyli na moje oko, mniejszy piksel lepsza jakość), ale z drugiej strony po oglądnięciu paru recenzji wychodzi na to, że HeyGears ultracraft reflex rs (8K) gwarantuje mniej konfiguracji, automatyczne zerowanie i według recenzji jest bardziej przyjazna dla użytkownika. Spotkałem się nawet z recenzjami z których wychodzi, że drukarka 8K nie odstaje jakościowo od drukarek 14K a nawet potrafi wydrukować znacząco lepszy model. Nie do końca wiem jak to może być możliwe. Wiecie może jak to jest z tymi rozdzielczościami? Jaki to ma wpływ na druk bardzo szczegółowych miniatur? Którą z tych dwóch pozycji wybralibyście dla siebie, może macie inna lepszą propozycję w kwocie do 4500zł? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Grudzień 19, 2024 Udostępnij Grudzień 19, 2024 17 godzin temu, Mati_K3s napisał: Wiecie może jak to jest z tymi rozdzielczościami? Jaki to ma wpływ na druk bardzo szczegółowych miniatur? Rozdzielczość nie daje pełnego obrazu. Liczy się gęstość pikseli (PPI) aka. rozdzielczość przez przekątną ekranu (mniej więcej). To tak jak byś miał telewizor 70" w Full-HD i ekran telefonu 5" w FHD. Z bliska na telewizorze będziesz widzieć piksele, na telefonie nie 😉 17 godzin temu, Mati_K3s napisał: Którą z tych dwóch pozycji wybralibyście dla siebie, może macie inna lepszą propozycję w kwocie do 4500zł? Osobiście wolę FDM (części mechaniczne, z żywicy by się rozleciały po kilku sekundach). Co do żywicznych to raczej się nie wypowiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »