Skocz do zawartości

ESP32-S3 z dotykowym LCD4", Supla MQTT

Pomocna odpowiedź

• 6 miesiące później...

Cześć, od dobrego pół roku LCD chodzi całkowicie bezproblemowo, nie ma zwiech, zamuleń, problemów. Nie zauważyłem wypalania ekranu, może to zasługa "wygaszaczy" czyli zmiany ekranu co 10min. Jestem bardzo zadowolony. Dzięki @_LM_ za podrzucenie tematu dawno temu. Fajne te ekraniki.

Aktualnie dołożyłem ekran z informacją o aktualnej i dziennej produkcji z FV. Dla bajeru:).

• Lubię! 1

Spoko loko, tylko że niestety widać jakby ten esp działał na granicy możliwości, nie wiem czy to wina starszej wersji lvgl czy co? Może  to tylko na filmie tak wygląda jakby przewijanie ekranów zacinało się. Ja projekt mojego ekranu chwilowo musiałem odstawić.. Ale, zanim to zrobiłem wgrałem lvgl9 przez co sterowanie całkowicie się rozjechało, tj działa ale ekran jest rozmyty. Prędzej czy później będę musiał do tego wrócić i naprawić (no, chyba że już powstały odpowiednie łatki), tak tylko przestrzegam żebyś się nie zdziwił przy zmianie wersji biblioteki lv. BTW tam aż się prosi dołożenie wykresów z produkcji.

• Lubię! 1
(edytowany)
16 godzin temu, _LM_ napisał:

Spoko loko, tylko że niestety widać jakby ten esp działał na granicy możliwości, nie wiem czy to wina starszej wersji lvgl czy co? Może  to tylko na filmie tak wygląda jakby przewijanie ekranów zacinało się. Ja projekt mojego ekranu chwilowo musiałem odstawić.. Ale, zanim to zrobiłem wgrałem lvgl9 przez co sterowanie całkowicie się rozjechało, tj działa ale ekran jest rozmyty. Prędzej czy później będę musiał do tego wrócić i naprawić (no, chyba że już powstały odpowiednie łatki), tak tylko przestrzegam żebyś się nie zdziwił przy zmianie wersji biblioteki lv. BTW tam aż się prosi dołożenie wykresów z produkcji.

Ekrany ewidentnie nie mają płynności przy przewijaniu, od początku, ale mnie to jakoś niespecjalnie przeszkadza. Być może pomogłoby zmniejszenie "prędkości posuwu";)

Co do lvgl 9 to gdzieś tam kiedyś czytałem, że ta wersja za bardzo nie działa, dlatego nawet nie próbuję 9. Podobnie ma się sprawa z boardami esp32, cały projekt mam na 3.07, na wyższych boardach wyskakiwały mi takie problemy, że z moją wiedzą, ogarnięcie ich było poza zasięgiem.

Wykresy mi niepotrzebne na tym ekranie, on ma być tylko do szybkiego spojrzenia i w tym sprawdza się znakomicie.

Wykresy mam na Supli i w dedykowanej aplikacji inwertera.

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...