Skocz do zawartości

Darmowy edytor kodu w języku Pascal dla mikrokontrolerów AVR

ackarwow

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Cześć,

naprawdę fajny projekt - gratuluje. Pascal to pierwszy język wysokiego poziomu, jakiego się nauczyłem -mam do niego duży sentyment.

Pozdrawiam

• Lubię! 2

2 godziny temu, FlyingDutch napisał:

Cześć,

naprawdę fajny projekt - gratuluje. Pascal to pierwszy język wysokiego poziomu, jakiego się nauczyłem -mam do niego duży sentyment.

Pozdrawiam

Dzięki za miłe słowa 😃 Proponuję więc wypróbować program, nie trzeba niczego dodatkowego instalować -  kompilator FPC, linker i AVRdude instalują się razem z programem. Są też przykładowe projekty dla Arduino Uno (w paczce instalacyjnej) oraz ATTiny13 (PDF-y na stronie). Ponadto użytkownicy mają wpływ na kształt programu - dodałem ostatnio formater kodu na prośbę jednego z użytkowników.

Pozdrawiam serdecznie   

• Lubię! 2

3 godziny temu, ackarwow napisał:

Dzięki za miłe słowa 😃 Proponuję więc wypróbować program, nie trzeba niczego dodatkowego instalować -  kompilator FPC, linker i AVRdude instalują się razem z programem. Są też przykładowe projekty dla Arduino Uno (w paczce instalacyjnej) oraz ATTiny13 (PDF-y na stronie). Ponadto użytkownicy mają wpływ na kształt programu - dodałem ostatnio formater kodu na prośbę jednego z użytkowników.

Pozdrawiam serdecznie   

Mam zamiar wypróbować ten edytor.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W sumie fajny projekt, chociaż wolę języki, które gwarantują type-safety (przykładowo C#, w którym ciężko coś zepsuć), ale to by już wymagało pisania kompilatora od zera (dość proste zadanie, ale ciężko zagwarantować jego poprawne działanie dla wszystkiego co użytkownik tam wstawi).

• Lubię! 1

Dnia 4.01.2025 o 16:31, H1M4W4R1 napisał:

W sumie fajny projekt, chociaż wolę języki, które gwarantują type-safety (przykładowo C#, w którym ciężko coś zepsuć), ale to by już wymagało pisania kompilatora od zera (dość proste zadanie, ale ciężko zagwarantować jego poprawne działanie dla wszystkiego co użytkownik tam wstawi).

Cześć,

Pascal jest językiem "strong typed" i gwarantuje type-safety tak samo jak C/C++, czy C# 🙂

Pozdrawiam

• Lubię! 2

45 minut temu, FlyingDutch napisał:

Pascal jest językiem "strong typed" i gwarantuje type-safety tak samo jak C/C++, czy C# 🙂

Bardziej chodziło o wymagania typu: wymuszenie bezpośredniej deklaracji, że dany obiekt może być null'em (lub nie) czy tego że dana struktura może istnieć tylko na stosie. Ewentualnie, że w danym segmencie kodu nie jest dozwolone przekroczenie zakresu liczbowego (ew. dozwolone).

Nie znam na tyle Pascala, by od ręki stwierdzić, że to na 100% tam nie istnieje, ale w C zdecydowanie tego nie widziałem.

• Lubię! 1

3 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Bardziej chodziło o wymagania typu: wymuszenie bezpośredniej deklaracji, że dany obiekt może być null'em (lub nie) czy tego że dana struktura może istnieć tylko na stosie. Ewentualnie, że w danym segmencie kodu nie jest dozwolone przekroczenie zakresu liczbowego (ew. dozwolone).

Nie znam na tyle Pascala, by od ręki stwierdzić, że to na 100% tam nie istnieje, ale w C zdecydowanie tego nie widziałem.

Myślę, że większym bólem głowy, szczególnie w przypadku złożonych projektów jest rozmiar kodu, a raczej jego ograniczenia wynikające z rozmiaru dostępnej w mikrokontrolerze pamięci flash. Chodzi więc o to, żeby kod wynikowy zmieścił się w pamięci, dlatego wcześniej pisałem o wstawkach asemblerowych. To oczywiście tylko jedna z potencjalnych metod redukcji rozmiaru kodu wynikowego...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.