Skocz do zawartości

Driver mosfetow, high/low side

Pomocna odpowiedź

@jand i jak myślisz?? A jeszcze inne pytanie..można łączyć równolegle wyjścia driverów? Powiedzmy że mam podwójny sterownik low side i chce zwiększyć prąd wyjściowy bo stosuję kilka równoległych mosfetow?

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

i jak myślisz??

Tak z marszu to nie wiem, trzeba to dokładnie narysować na jednym schemacie końcówkę układu scalonego i Twoją aplikację i się zastanowić.

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

chce zwiększyć prąd wyjściowy bo stosuję kilka równoległych mosfetow?

Na prawdę jest taka potrzeba? Ten układ musi chyba pracować z jakąś obłędną częstotliwością. Zauważ, że bramki mosfetów nie pobierają prądu statycznego - jest on potrzebny do szybkiego przeładowywania ich pojemności bramki.

Generalnie lepiej zastosować jeden mocniejszy tranzystor, zamiast kombinować z łączeniem równoległym.

• Lubię! 1
6 minut temu, jand napisał:

Generalnie lepiej zastosować jeden mocniejszy tranzystor, zamiast kombinować z łączeniem równoległym.

I tu nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie...na co patrzeć dobierając moc tranzystora? Bo chyba nie "power disipation"?? 

8 minut temu, farmaceuta napisał:

Bo chyba nie "power disipation"?

Właśnie to może być ważne. Tranzystor idealny, pracujący jako klucz, w zasadzie nie powinien w ogóle się grzać. Niestety, realnie proces przełączania trwa określony czas - przebieg nie jest prostokątny, ale raczej podobny do trapezu. W obszarze nachylonych zboczy płynie prąd i jest spadek napięcia (oczywiście zmieniający się w czasie) - a więc tranzystor się grzeje. Im większa częstotliwość przełączania tym jest cieplejszy, bo proporcjonalnie więcej czasu przebywa w w strefie przełączania.

Można to jakoś oszacować, ale trudno dokładnie policzyć ze względu na nieliniowości . Przydatne tu jest  doświadczenie. 

Tak więc przy małych częstotliwościach (i prądzie stałym) ważniejszy jest prąd dopuszczalny tranzystora, przy dużych częstotliwościach - "power disipation".

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...