Skocz do zawartości

Serwo pierwsze kroki

PanMajster

Pomocna odpowiedź

@farmaceuta Trochę wolno to działa jednak , musze odcinać dopływ po osiągnieciu jakiejś wartości. Pewnie da sie to obejść żeby zawór już wcześniej zaczynał sie zamykać jednak to będzie dodatkowe utrudnienie. Bo prędkość przepływu będzie uzależniona od ciśnienia które będzie sie jednak zmieniać w instalacji. Podłączenie do samego zaworu jest inne ale myślę ze tutaj swoj zawór bym mógł trochę przeszlifować i by dopasował. 

@PanMajster jeśli za wolno to ja bym drutował coś z silnikiem do wycieraczek samochodowych...na OLX bez problemu taki sprzęt do padniesz za ~20-30zl...siły to to ma w pierony, a nawet jak by brakowało przy 12v to zawsze można podnieść napięcie zasilania np do 20v...do tego jakiś mikrokontroler i gotowy mostek do sterowania prędkością i kierunkiem...pasuje jeszcze mieć informacje o skrajnych położeniach dźwigni zaworu, jeśli nie bocznik to dwa switch'e (guziki)...tylko zostaje kwestia tego czy masz możliwość coś sobie zaprojektować i wydrukować bo to by było najszybsze i najlepsze rozwiązanie zrobienia kompletnej obudowy pod to całe ustrojstwo 

@farmaceuta Silniki wycieraczek mają taką moc? Zawszy wydawało mi się że są właśnie słabe lekko wycieraczka przymarznie i już nie działają . Drukarki 3d nie mam i nigdy nic takiego nie projektowałem. To mój pierwszy projekt w życiu jestem świeżo po kursach forbota 🙂

Dobra to już jakiś trop. Bo tak pomyślałem sobie że skoro zawór będzie chodził tylko 90 stopni w dwie strony to może jakiś siłownik elektryczny zastosować? Nawet podpiąć go bezpośrednio do rączki zaworu bez żadnego kombinowania. Jak myślisz?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, PanMajster napisał:

@farmaceuta Silniki wycieraczek mają taką moc? Zawszy wydawało mi się że są właśnie słabe lekko wycieraczka przymarznie i już nie działają . a 🙂

Nie chcę Cię kłamać bo ja nigdy nie miałem potrzeby używać takiego silnika, ale na YT widziałem test jak gość założył zębatkę średnicy około ~12-14cm i na łańcuchu zawieszał ciężary z hantli...przy 12v na takiej dźwigni dało radę unieść 12.5kg, a przy 24v bez problemu 20kg co jest wynikiem bardzo dobrym...Ty mógłbyś zastosować wyższe napięcie pracy dla osiągnięcia większej mocy, bo praca u Ciebie byłaby chwilowa więc silnik raczej by się nie uszkodził 

• Lubię! 1

1 godzinę temu, PanMajster napisał:

@farmaceuta 🙂może jakiś siłownik elektryczny zastosować? Nawet podpiąć go bezpośrednio do rączki zaworu bez żadnego kombinowania. Jak myślisz?

Jaki siłownik masz na myśli? Podrzuć jakiś link dla przykładu...

@farmaceuta https://allegro.pl/oferta/silownik-liniowy-elektryczny-12v-100mm-150n-17093899491

Ten droższy ale chociaż ma podane jakieś parametry nawet 400kg wysow.

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-silownik-elektryczny-fdi-24v-7693582366

Oczywiście siłownik musiał by być zamontowany na jakimś łożysku bo lekko musiał by się skręcać przy rozsuwaniu i zsuwaniu. Ale spawarkę mam jakąś konstrukcje bym stworzył. A drugi koniec można przykręcić bezpośrednio do zaworu . Ustawić odpowiednią długość wysuwu tak żeby zawór się całkowicie otwierał i powrót.

Co sądzisz o takim pomyśle? Z silnikiem wycieraczek też mógł bym pokombinować ale nie wiem czy jako początkujący to ogarnę + jakaś obudowa na to wszystko.

@farmaceuta kusi mnie jeszcze takie serwo

https://allegro.pl/oferta/ds51150-ip66-servo-serwo-cyfrowe-do-samochodow-rc-1-5-15843625338

Wysyłałem wcześniej ale z mniejsza ilość kg na obudowie 😛

Tu ma podana jakąś specyfikację 

Roboczy moment obrotowy: 150 kg/cm (10 V), 165 kg/cm (12 V), 173 kg/cm (12,6 V).

Nie znam się na tym ale wygląda na dość solidnie. A 150 czy 170 kg na pewno starczy. Pytanie jak to się ma do rzeczywistości 

@PanMajster trzeba by się rozejrzeć ile siły ma ten tańszy siłownik bo ten droższy drogi w ch**...😅 Montaż takiego czegoś byłoby napewno najłatwiejszy do ogarnięcia, tylko trzeba by i tak dodać krańcówki żeby sterownik wiedział kiedy otwarte/zamknięte 

(edytowany)
22 minuty temu, PanMajster napisał:

@farmaceuta

😛Nie znam się na tym ale wygląda na dość solidnie. A 150 czy 170 kg na pewno starczy. Pytanie jak to się ma do rzeczywistości 

No 150kg na cm wystarczyło by z dużym zapasem...tylko właśnie...jak to ma się do rzeczywistości 😉 rozejrze się na YT i dam znać co znalazłem 👍 

Edit...no na YT nie ma za wiele o wersji 150kg, ale był test tego samego serwa tylko w wersji 60kg i faktycznie miało swoje parametry...na Ali to serwo kosztuje 96zl jak coś (zawsze to trzy dychy taniej jeśli namawiasz z chin)

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

(edytowany)
11 minut temu, PanMajster napisał:

@farmaceuta zamówione na Ali. Jak dojdzie połącze jakoś serwo z zaworem i przetestuje to dam znać jak działa. 

Czekam z niecierpliwością 👍😉 sam jestem ciekaw jak to serwo chodzi bo jest z niego niezłe bydle  i na wysokie napięcie jak na serwa modelarskie...a no właśnie, do tego potrzebujesz zasilacza ~12v i wydajności przynajmniej 5A...

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.