Skocz do zawartości

Serwo pierwsze kroki

PanMajster

Pomocna odpowiedź

Hej wszystkim. 

Nie długo będę realizować swój pierwszy projekt i zaczynam robić jakieś ruchy . 

Pewnie w nie długim czasie założę temat w Projektach ale póki co dopytam tutaj.

Mam servo DS5180. W załączeniu zrzuty z datasheet.

Mam oddzielny zasilacz impulsowy ktory będzie zasilać servo a sygnałem PWM z Arduino bedę sterować serwem.

1. Serwo pobiera dość duży prąd i mam pytanie odnośnie zabezpieczenia arduino. Czy sygnał PWM powinien być wysyłany przez jakiś tranzystor albo poprzez rezystor czy nie musze tutaj nic po drodze dokładać? Teoretycznie serwo jak sie domyślam ma swój sterownik i sygnał PWM jest odizolowany od zasilania?

A może jak na trzecim załączonym obrazku tam serwo w kursie forbota była podłączone teoretycznie pod oddzielne zasilanie VIN i zasilane poprzez stabilizator. Jednak sam sygnał PWM nie był jak kolwiek izolowany /ograniczany.

Jaki mniej wiecej prąd idzie poprzez PWM? Czy im większy amperaż serwa tym ten sygnał musi być silniejszy?

2. Czy między plusem a minusem zasilania serwa musze dać jakąś diode prostowniczą lub kondensator? Masy arduino i zasilania serwa będą połączone.

3. Pytanie dodatkowe czy jeżeli bede mieć drugie serwo ale zasilane AC. To czy masy też się łączy? ( masa arduino DC z masa serwa AC) Jeżeli tak to jakim sposobem?

IMG_20250209_082722.jpg

IMG_20250209_082739.jpg

Screenshot_2025-02-09-08-35-42-461_com.android.chrome.jpg

Edytowano przez PanMajster

8 godzin temu, PanMajster napisał:

Czy sygnał PWM powinien być wysyłany przez jakiś tranzystor albo poprzez rezystor czy nie musze tutaj nic po drodze dokładać? Teoretycznie serwo jak sie domyślam ma swój sterownik i sygnał PWM jest odizolowany od zasilania?

Nie, sygnał PWM nie musi być izolowany. To tylko sygnał sterujący. Cały duży prąd pobierany jest przez przewody od zasilania serwa.

Jaki mniej wiecej prąd idzie poprzez PWM? Czy im większy amperaż serwa tym ten sygnał musi być silniejszy?

Nie.

Pytanie dodatkowe czy jeżeli bede mieć drugie serwo ale zasilane AC.

Co dokładnie masz na myśli pod hasłem serwo zasilane AC? Podaj konkretny przykład elementu, o którym mówisz.

@Treker Dzięki za informację.

Jeżeli chodzi o serwo AC, jest możliwość że takie serwo DC jak teraz podłączam będzie za słabe i będę musiał podłączyć jakieś mocniejsze a widziałem że często są na prąd AC prosto z gniazdka. Zastanawia mnie jak wtedy połączyć masy jak będzie sterowanie pwm z Arduino . Ale to tylko teoria tego nie mam jeszcze kupionego. Więc najwyżej z tym tematem jeszcze tutaj wrócę za jakiś czas 🙂

@PanMajster tak, jak wspomniałem - podaj konkretny elementy, który chcesz połączyć. Wydaje mi się, że mylisz serwomechanizmy modelarskie z czymś innym 🙂 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@PanMajster to nie są serwomechanizmy modelarskie, które są opisane w cytowanych przez Ciebie kursach. To są przemysłowe napędy ze specjalistycznymi sterownikami typu HBS86, które łączy się np. z komputerem. 

@Treker ok czyli na Arduino to nie pójdzie? Ogólnie będę potrzebował serwo  które będzie odkręcać i zakręcać zawór kulowy. 90stopni w prawo i w lewo. Martwi mnie że te  modelarskie mogą być trochę za słabe. Jak wyjść z tej sytuacji?

@Treker Nie znam nie wiem jak to zmierzyć . Przekręcam ręką i chodzi dość ciężko (powiedzmy średnio) nawet jak na rękę. A uchwyt ma jakieś 12 cm

Wiec Serwo które będzie podłączone bez dźwigni musi trochę siły mieć

(edytowany)

@PanMajster to silnik krokowy i sterownik się nadają tylko ciężko oszacować jaki moment jest potrzebny...🤔 Sterownik z linku może być podłączony do zasilania AC ale nie takiego jak w gniazdku😅 30-100V więc jakiś transformator byłby dalej potrzebny...

Generalnie możesz kupić jakąś używkę (silnik) na znanych portalach, często idzie coś upolować, do tego sterownik o wydajności prądowej dobrany do danego silnika, no i zasilacz coś najtańszego/popularnego...np. na 24v bo ty nie potrzebujesz szybko kręcić zaworem tylko przekręcić 👍 więc dynamika nie jest potrzebna...powiedz jaki masz kapitał na to, to się rozejrzyjmy co jest dostępne...

Można też użyć silnika DC z jakąś przekładnią...nawet taki serwonaped od wycieraczek samochodowych, tylko tu nie masz kontroli jak w silnikach krokowych/serwonapedach gdzie możesz obrócić wirnik o dokładnie zadany kąt...więc jest jeszcze potrzebny bocznik do pomiaru prądu i jakiś mostek H...

Jeśli się nie znasz to pierwsze rozwiązanie będzie dla Ciebie prostsze, ale niestety droższe...🤔 

Ps...a zapomniałem! Przecież są gotowe zawory wodne z elektromagnesem lub serwem i to wychodzi naprawdę tanio w porównaniu do powyższych rozwiązań np takie coś (wybór jest dużo większy )... https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-kulowy-1-cal-dn25-silownik-wody-17093265105

No chyba że ten zawór nie jest od wody ..

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

@farmaceuta tak gotowe zawory widziałem ale tak jak mówisz to nie do wody a do skroplonego gazu  (nie wybuchowego) ale zawory muszą pracować na dużo wyższym ciśnieniu i przy większych zmianach temperatury. Są dużo droższe i często padają tzn same zawory. Dlatego chciałem znaleźć rozwiązanie gdzie silnik będę mieć jakieś lepszy a zawór co jakiś czas wymienić na nowy. Taka wlasna składanka. A możesz mi powiedzieć coś a takich Serwach ?

https://allegro.pl/oferta/cyfrowy-serwosilnik-rc-ds5180-7-4-v-80-kg-180-stopni-13483312524

Są z napisałem i 80kg ale i nawet 120-160. To faktycznie ma taką moc czy bujda? Bo jeśli serio to może by zdało egzamin.

Budżet? Na całą maszynę która buduje chciałem wydać jakieś max 3-4k ale trochę części jeszcze będzie... Jak zrobię całe zestawienie to założę temat w dziale DIY i tam dalej drążyć temat bardziej ogólnie. Myślę że serwo jeżeli by działało dobrze i długo to jestem w stanie dać do 500 zł ale musiało by być już w miarę profesjonalne a nie zabawka 🙂

@PanMajster to chodzi o to że te 80 kg "ciągu" uzyskujesz na jakość ma tam ramieniu...chyba jednego cm...trzeba by sprawdzić dokładnie, i tak jak mówi @jand , obadac sprawę czy da się przełożyć ten napęd z tego elektro zaworu który podałem...oczywiście to jest tylko jedna z możliwych pozycji...wydaje mi się że to co poleciłem ma nie elektromagnes a silniczek z przekładnią...jeśli tak to napewno dało by się to zaadoptować do innego zaworu..rozejrzeć się po YT co tam w środku siedzi 👍

• Lubię! 1

Obadalem sprawę i w tym co poleciłem jest silnik, trzy kable i dwa switch'e do wykrywania położeń skrajnych (żeby się automatycznie wyłączało po max otwarciu/zamknięciu) myślę że byto bylo nie najgorsze rozwiązanie, tylko wziasc jakiś lepszy sprzęt za 100-150zl a nie najtańszą chińszczyznę za ~30zl...tylko zostaje kwestia zamocowania tego jakoś fajnie do zaworu... są też takie które mają ramię które przykręcasz do dźwigni zaworu...wada tego rozwiązania jest także że to to jest strasznie wolne, kręci mocno powoli i tu pytanie do Ciebie jak szybko musisz operować takim zaworem?

(edytowany)

@farmaceuta nie musi być jakiś bardzo szybko. Oby przekręciło te 90st w nie wiem 5 sekund? Jak nie to też coś się wymyśli jakąś modyfikacje programu. Myślę tylko czy da rade to przekręcić zawór bo jednak one chodzą trochę ciężej niż te od wody ale w sumie może warto sprawdzić.

Jeżeli chodzi o mocowanie to pewnie coś wymyślę. Coś tam wyspawam najwyżej i to skręce 🙂 może rzeczywiście zamówię coś takiego i to rozkrece obadam...

Edytowano przez PanMajster

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.