Skocz do zawartości

Sterownik silnika Diesla opartego o pompę wtryskową VP37

Pomocna odpowiedź

Pierwszy silnik jaki rozbierałem to silnik popularnego komara "okrąglaka" w wieku 13 lat...(brat mi wysypał dwójkę (kto jeździł ten wie)) z dwa lata później już naprawiałem motorki wszystkim kolegom z wiochy...nawet mi to szło 😁 no ale Ty widzę że wszedłeś na dużo wyższy poziom 👍 gratuluję zapału, tym bardziej że wiem jak żmudną pracą jest mechanika👍👍👍👍👍👍

• Lubię! 2

Nie często pojawiają się opisy realizacji projektów w skali "makro". Częściej zdarzają się opisów projektów w skali laboratoryjnej.

3 godziny temu, jaszczurtd napisał:

Na początku był to stosunkowo prosty układ, który głównie odpowiedzialny był za monitorowanie temperatury (chłodziwa/oleju), dolotu, ciśnienia doładowania, temperatury spalin, obrotów silnika, i obciążenia, które w późniejszym etapie wykorzystałem do sterowania turbiną o zmiennej geometrii.

Może dla zachęty na początku mógłbyś opisać ten pierwszy prosty układ? Pokazać co i z czego zbudowałeś i jak oprogramowałeś? Jakie problemy napotkałeś i jak je rozwiązałeś?

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

👍 gratuluję zapału, tym bardziej że wiem jak żmudną pracą jest mechanika👍👍👍👍👍👍

Noo, zapału tu potrzeba dużo, zwłaszcza że projekt ciągnie się już parę dobrych lat. Ale ja to traktuję jako miłą (no... w większości) odskocznię od swojej normalnej pracy (też embedded), no i trudów dnia codziennego. Ten projekt też sam z siebie mi czasem daje popalić, jak np. fragment związany z PIDem kontrolującym nastawnik...

50 minut temu, Sylba napisał:

Może dla zachęty na początku mógłbyś opisać ten pierwszy prosty układ? Pokazać co i z czego zbudowałeś i jak oprogramowałeś? Jakie problemy napotkałeś i jak je rozwiązałeś?

Właściwie to nie pamiętam żadnych poważnych problemów z tym związanych (co nie znaczy że ich w ogóle nie było!). Były bardziej ograniczenia niż problemy. ItsyBitsy z którym startowałem było stosunkowo wolne (ale do tamtego projektu jednak wystarczająco szybkie), i głównym ograniczeniem jakie napotkałem to ilość pinów PIO do sterowania różnymi rzeczami, oraz ilość pinów ADC. Oczywiście to było proste do rozwiązania - pierwsze rozwiązałem ekspanderem, drugie - multipleksowaniem jednego PINu ADC. Oczywiście wiadomo że można było po prostu dołożyć jakiegoś ADS1115 czy coś podobnego, ale to nie miało wtedy większego znaczenia, multipleksowanie spokojnie ogarniało sytuację.

Migracja na Raspberry pi pico nie była więc spowodowana jakimiś tragicznymi problemami związanymi z tym etapem, ot - po prostu pojawiła się fajna płytka z dwoma rdzeniami na horyzoncie, którą się trochę pobawiłem, i na tyle mi się spodobała, że po prostu została do dziś.

Ten projekt w zasadzie działałby równie dobrze na jakimś ESP32 czy dowolnym innym mikrokontrolerze.

Bezpośrednim "sukcesorem" tego projektu jest ten prosty, wcześniej wspomniany przeze mnie moduł, który zajmuje się jedynie odczytem parametrów silnika przez magistralę CAN, i wyświetla je na ekranie:

1.thumb.jpg.876e56b6c01d48ceb7eff4df6ffb7005.jpg2.thumb.jpg.1d9f5a6fd3212591e0e776e67e2704e1.jpg

Jak słychać na filmie, moduł ma buzzer, który ma funkcję informowania o ewentualnych problemach, typu brak komunikacji, albo przegrzewanie się silnika. 

Sama płytka zbudowana jest w oparciu o płytkę RP2040 - zero, która przez swoje małe rozmiary idealnie nadaje się do takich zastosowań. 🙂

A co do projektu w skali "makro"... Mam nadzieję że to nie jest żaden wielki problem, generalnie uważam że każdy projekt zasługuje na uwagę, niezależnie od jego "wielkości" - dzielenie się nawet prostymi układami może być fajne. Mam nadzieję że i dla takiego projektu jak mój jest tutaj miejsce, i nikt nie czuje się nieswojo kiedy na niego patrzy. 😄

• Lubię! 2

Możesz podać trochę szczegółów:

- jakie przetworniki są podłączone do magistrali CAN

- jaki wyświetlacz zastosowałeś

- program do przetwarzania i wizualizacji danych

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.