Skocz do zawartości

Ploter XY (90x60 cm) do rysowania szablonów elementów samolotów RC

Pomocna odpowiedź

Dnia 26.02.2025 o 17:48, tooom napisał:

@aimeiz też ciągle poprawiam mój ploter, moim problemem są serwa - psują się w ciągu kilku dni intensywnego użytkowania (tysiące jak nie dziesiątki tysięcy podnoszeń pióra). Czy masz też ten problem? Na zdjęciu widziałem mg90, czyli to samo co ja mam. U mnie psuje się chyba potencjometr po tylu obrotach...

Niestety typowe chińskie serwa MG90S lub SG90 są marnej jakości. Nawet te z naklejką firmy Tower Pro. Potrafi przyjść partia np. 10 szt, z czego połowa w ogóle nie działa lub psuje się po kilku ruchach lub działają źle - silnik kreci mimo że pozycja jest osiągnięta. Serwa grzeją się, gdyż drajwery wychodzą z nasycenia. Mam trochę zepsutych, bo Aliexpress nie chce odsyłki a zwraca pieniądze. Badałem uszkodzone serwa - padają drajwery. Silniki i potencjometry nadal sprawne.

Ostatnio pojawiły się inne serwa 9g, dwukrotnie droższe i producent podaje lepsze parametry - moment obrotowy - PTK 7465. Działają w zakresie 4.8 - 8.4V, więc można podać 8.4 zamiast 5V, wtedy będzie zapas na spadek na kablach. Zamówiłem 4 szt. Jak się nie sprawdzą to zwrócę. Nie wiem czy będą pasowały wprost, czy będzie trzeba zmodyfikować karetkę, ale to nie problem, bo w moim ploterze cały mechanizm pióra jest osobnym modułem, przykręcanym do karetki. Być może wrócę do koncepcji z małymi łożyskami liniowymi w osi Z, ale pierwsze podejście nie powiodło się, gdyż łożyska 3x7mm były za luźne dla wałków 3mm. Pasowały do wiertła 3.5mm, ale nie znalazłem wałków takiej średnicy.

Ja swoich dokładnie nie badałem, ale jak pracują na małym napięciu poniżej 5v to jednak dają radę przez jakiś czas. Czekam na mini stepper, zobaczę czy jest sens przerabiać.

Dorzucam fotke mojego wydruku, niestety trochę stare i widać haczyki, efekty gdy długopis uginał trochę kartkę.

IMG_20250317_103451109.jpg

• Lubię! 1

@tooom Ładna grafika.

Przyczyną padania serw może być za niskie napięcie. Silnik nie ma siły dojechać do pozycji i przez driwery i silnik płynie prąd, co powoduje grzanie. Inny skutek to driwery nie są w nasyceniu, grzeją się i psują. Te serwa to chyba mają zabezpieczenia termiczne, bo bywało, że nagrzane serwo przestawało działać na pewien czas, a po kilku minutach wracało do normy. Mam taki wydruk gdzie serwo w trakcie odmawiało współpracy a potem wracało do normy. Część elementów nie jest wypisana.

• Lubię! 1

Ostatnio kreśliłem taką grafikę jak na zdjęciu.

20250319_162533.thumb.jpg.976afa2a5e5f3dae5178504a0cc04718.jpg

Pióro miało sporo tupania i niestety po 75% serwo MG90S padło. Dość mocno się grzało od tego tupania. Tym razem padł silniczek. Chyba ma plastikowe panewki i się wytopiły, tak że silniczek się blokował. Pod ręką miałem zwykłe serwo sg90 z plastikowymi trybami, ale ze starych zapasów. Przy okazji nieco przerobiłem mechanizm osi Z. Zamiast cięgna ze sztywnego  drutu stalowego 1mm dałem podwójną strunę stalową z wojskowego kabla telefonicznego. Jest giętka, więc opory są mniejsze. Skręciłem wszystko "Po Bożemu" i puściłem rysunek. Przeszedł bez problemów, serwo się nie grzało. Zobaczymy ile wytrzyma.

Ta grafika jest wektoryzowana z bitmapy programem lasergrbl. Ma optymalizację ruchów x i y i karetka już nie jeździła tam i z powrotem jak w przypadku Columbii, ale to program do lasera i niema optymalizacji "tupania" piórem a mogło by sprawdzać odległość na jaką przesuwa się pióro i poniżej pewnej odległości nie podnosić pisaka, ale laserowi włączanie i wyłączanie nie przeszkadza.

Przy okazji załaczam kilka zdjęć z montażu karetki.

20250319_132146.thumb.jpg.14c989862f21d7b6ed0c9de642cec074.jpg 20250319_132157.thumb.jpg.020b248d64b63279e8f5a802ca18ec54.jpg

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Dziś kurier przyniósł te serwa PTK 7465, o których pisałem wcześniej. To zupełnie inna klasa niż te MG90S. Są silne, ciche, miękko chodzą jak markowe serwa, które używałem do samolotów. Pasują wymiarowo, więc szybko wymieniłem.

Zapuściłem wydruk typu "servo killer" i plotter poradził sobie bezproblemowo. 7913 opuszczeń i tyle samo podniesień pióra. Serwo nie grzało się. Trochę prądu pobiera, bo na spiralnych kablach spadło z 5V do 4.2, tak że wpuszczę w kabel 7-8V, to serwo dostanie właściwe napięcie - znamionowo ma do 8.4V więc się nie uszkodzi bez obciążenia.

Na zdjęciu wynik kreślenia. Przerabiając plik nc z wersji na laser, popełniłem drobny błąd i rysunek wyszedł jako nagatyw, ale ma swój urok, wiec nie przerywałem procesu.

Zapuściłem drugi, już poprawny wydruk, ale nastąpiła awaria. Wystrzeliła linka ze sprężynką. Myślałem że coś z serwem, albo pękła dźwigienka, ale uległ zmęczeniu stalowy drucik. Pochodził z bardzo starego kabla i być może miał jakieś wżery rdzy. Teraz założyłem z lepszego kabla i złożyłem trzy żyłu razem. Właśnie plotuje się rysunek. Zobaczymy jaki będzie rezultat.

20250327_212330.thumb.jpg.c8e9711a6f1cef0263e2f0aeef005b87.jpg  Praca plotera z nowym serwem osi Z

Przy okazji zamówień, kupiłem żelowe wkłady typu Parker, o grubości 0.7mm, w trzech kolorach. Znacznie lepiej się sprawdzają niż zwykłe długopisowe, gdyż piszą już przy minimalnym docisku. Pasują do długopisu, który od początku stosuję w tym ploterze. Ma swoje zalety:
Łatwo się włącza i wyłącza pisanie.
Umożliwia wymianę wkładu bez wyciągania z plotera, mogę wymieniać wkłady i kreślić w kolorach.
Jest metalowy i ma mocną konstrukcję, co jest istotne przy mocowaniu pióra dociskiem śrubki.

• Lubię! 1

Wczoraj było już późno, zostawiłem pracujący ploter i poszedłem spać.

Rano znalazłem ukończony rysunek. Tym razem nic się nie popsuło.

20250328_070829.jpg20250328_070852.jpg

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...