Skocz do zawartości

Ploter XY (90x60 cm) do rysowania szablonów elementów samolotów RC

aimeiz

Pomocna odpowiedź

5 godzin temu, tooom napisał:

@aimeiz jeszcze pytanie mam o dokładność Twojego plotera, wyczytałem gdzieś, że corexy wymaga dokładnych wymiarów ramy, inaczej na skrajnych pozycjach może mieć rozjazdy. Podany przykład mówił o rozjeździe rzędu 1mm jeśli rama 500mm różni się o .2mm 😮

Tak to prawda. Pewnie masz na myśli ten wpis: https://www.reddit.com/r/3Dprinting/comments/gfbyuv/core_xy_vs_cartesian_whats_the_big_deal_with_core/?rdt=61416 - zalety i wady układów coreXY i klasycznego kartezjańskiego.

Tak, to ten wpis. Dobrze, że to się od razu wyjaśniło, bo mój ploter obsługuje format A1 i ma służyć do jakościowych rysunków, więc corexy odpada. A już chciałem przerabiać:)

5 godzin temu, tooom napisał:

pytanie mam o dokładność Twojego plotera, wyczytałem gdzieś, że corexy wymaga dokładnych wymiarów ramy, inaczej na skrajnych pozycjach może mieć rozjazdy. Podany przykład mówił o rozjeździe rzędu 1mm jeśli rama 500mm różni się o .2mm

Co dokładnie masz na myśli pisząc o dokładnych wymiarach ramy? Jaka dokładność plotera - powtarzalność, równoległość, prostopadłość, długość kreślonych linii?

Moim zdaniem rama nie ma nic do dokładności kreślenia. Istotne są prowadnice, ich ustawienie, luzy na łożyskach, długość pasków zębatych ilość kroków silników. Generalnie prowadnice poziome i pionowe muszą być do siebie równoległe bo inaczej suwaki i karetka będą się ciężko przesuwały lub wręcz blokowały. Im więcej kroków na pełny obrót będą miały silniki tym dokładniejsze będzie pozycjonowanie.

(edytowany)

W klasycznym układzie kartezjańskim duży wpływ na dokładność / powtarzalność ma napęd osi X. Tak naprawdę to powinien być albo układ pasków, albo wręcz dwa silniki, które ciągną równomiernie obydwa końce osi Y. No bo jak ciągniemy tylko "na dole" to może następować przekoszenie osi Y, zwłaszcza że jest cięższa niż w układzie CoreXY. Mamy wtedy rozjazd na osi X gdy Y jest bliskie odległego końca. Układ pasków w układzie coreXY załatwia ten problem, choć tworzy inne. Gdzieś jest złoty środek a CoreXY jednak upraszcza mechanikę.

Edytowano przez aimeiz

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 24.02.2025 o 17:02, aimeiz napisał:

należy zacząć od wydrukowania plastikowych elementów

Czy mógłbyś powiedzieć do czego służą sześciokątne otwory biegnące od końca otworów na rolki aż do przecięcia z otworem na prowadnicę?

Slider_widok.thumb.png.8150df8b9f1d3eb27c8d5bb173545521.pngSlider_szkielet.thumb.png.79d57362dbe3564853c770216f8c25a0.png231915890_Slider_przekrj.thumb.png.e7ccf1199364aa6a15e25859ed11add7.png  1630372756_Slider_przekrj_2.thumb.png.ae0fd1c30679f095ef1adea92dcffb8d.png

8 godzin temu, Sylba napisał:

Czy mógłbyś powiedzieć do czego służą sześciokątne otwory biegnące od końca otworów na rolki aż do przecięcia z otworem na prowadnicę?

Slider_widok.thumb.png.8150df8b9f1d3eb27c8d5bb173545521.pngSlider_szkielet.thumb.png.79d57362dbe3564853c770216f8c25a0.png231915890_Slider_przekrj.thumb.png.e7ccf1199364aa6a15e25859ed11add7.png  1630372756_Slider_przekrj_2.thumb.png.ae0fd1c30679f095ef1adea92dcffb8d.png

Brzmi jak miejsce na nakrętkę.

Wkładasz nakrętkę, od góry śruba, która dociska prowadnicę?

Tak mi się modeluje w głowie to.

(edytowany)

Tak - to miejsca na nakrętki.

Edytowano przez aimeiz

(edytowany)
9 godzin temu, Sylba napisał:

Są to miejsca na nakrętki sub, które są ośkami rolek pasków. Nakrętki trzeba włożyć i wstępnie wkręcić śruby zanim wciśnie się w duże otwory łożyska liniowe.

20250303_081712.thumb.jpg.ee2e41096ebc7400c5a4ce37b8f76acd.jpg

Widać że projekt jest prototypowy i tak jak narazie pozostał. Zamiast kilku nakrętek, które podnoszą jedną z rolek, można wydrukować tulejkę, tylko że najpierw trzeba było złożyć prototyp, żeby znać dokładnie jej wysokość. Ponieważ prowadnice i napęd coreXY działa dobrze, to tak zostało. Priorytetem było i jest karetka z mechanizmem opuszczania pióra - oś Z. Działa, ale nie tak jak bym chciał. Napewno to kiedyś przerobię, zresztą karetka celowo składa się z kilku części, a nie jest całością, aby można było włożyć zupełnie nowy mechanizm.

Edytowano przez aimeiz
  • Lubię! 1

12 godzin temu, aimeiz napisał:

Są to miejsca na nakrętki sub, które są ośkami rolek pasków. Nakrętki trzeba włożyć i wstępnie wkręcić śruby zanim wciśnie się w duże otwory łożyska liniowe.

Tak właśnie przypuszczałem.

12 godzin temu, aimeiz napisał:

Widać że projekt jest prototypowy i tak jak narazie pozostał.

Od czegoś trzeba zacząć, zebrać doświadczenia by kolejne wersje były lepsze. Zainspirowałeś mnie by zbudować taki ploter. Zakładam, że skoro udostępniłeś pliki stl, to udostępniasz również prawa do skopiowania całego urządzenia.

2 godziny temu, Sylba napisał:

Tak właśnie przypuszczałem.

Od czegoś trzeba zacząć, zebrać doświadczenia by kolejne wersje były lepsze. Zainspirowałeś mnie by zbudować taki ploter. Zakładam, że skoro udostępniłeś pliki stl, to udostępniasz również prawa do skopiowania całego urządzenia.

Licencja GPL. Pewnie wiesz jak to działa https://boringowl.io/blog/licencja-gpl

Realizację projektu zacząłem od budowy w Fiusion 360 modelu 3D. Utworzyłem już zasadnicze elementy.

Założyłem, że podstawą będzie płyta mdf oklejona jednostronnie blachą lub płyta wiórowa laminowana.
Na podstawie zamieszczonych przez ciebie siatkowych modeli stl wykonałem modele bryłowe i poskładałem je w całość.

882461914_Ploter3D_01.thumb.png.d50a405117eb2989579ff13042d03799.png47113713_Ploterczci_01.thumb.png.fff6eff781c1757984089772e2db4d4f.png

Dorysowuję kolejne elementy i jednocześnie weryfikuję czy to co utworzyłem współgra ze sobą. 

Mam parę pytań dotyczących detalu obudowy elektroniki. Nie są to jakieś istotne rzeczy bardziej estetyczne i funkcjonalne.

Pytanie_01.thumb.png.2d5faea6fd0daee914322d87c847edca.png

Opisałem je na rysunku, ale dopytam:

• W dolnej części obudowy elektroniki są wykonane szczeliny wentylacyjne, ale ponieważ obudowa przylega do płyty więc wypadałoby pod nimi zrobić otwór w płycie. Czy ty zrobiłeś taki otwór, czy zadowoliłeś się otworami bocznymi?
  • Jak zamocowałeś obudowę - bezpośrednio do płyty czy może przykleiłeś do uchwytu silnika?
  • Otwór w uchwycie silnika - czy ma jakieś określone przeznaczeni
  • Lubię! 1

Już odpowiadam.
1. Konstrukcja tablicy jest taka iż aluminiowa ramka jest o kilka  milimetrów grubsza niż sama tablica, więc obudowa nie przylega do tablicy. Jest szczelina 2-3 mm, co zapewnia dostateczny przepływ powietrza.

2. obudowa odrazu została przewidziana do przyklejenia. Już nie pamietam czym kleiłem, ale z dużym prawdopodobieństwem modelarskim klejem cyjanoakrylowym średnim i psikałem przyspieszaczem.

3. Otwór w uchwycie silnika pasuje do otworu w plastikowym łączniku tablicy. Można wkręcić śrubę, właściwie wkręt o łbie stożkowym, ale śruby łączące uchwyty z tablicą są wkręcane od spodu. Bardzo dobrze trzymają konstrukcję tablicy, więc nie wkręcałem tych śrub. Mogły też służyć do przykręcenia nóżek, ale w końcu wykorzystałem inne miejsca.

Projektowałem w fusion360, ale nie zamieszczałem projektu ponieważ niektóre elementy a właściwie jeden - uchwyt górnego silnika powstał jako przeróbka uchwytu dolnego i nie zachował się oryginał. Elementy stl są z dużym prawdopodobieństwem prawidłowe, gdyż z nich drukowałem a złożona konstrukcja plottera nie ma błędów. Obecnie znacznie więcej umiem w Fusion i zacząłem robić złożenie z brył, z których zrobiłem elementy itd, ale przy złożeniu okazało się że są jakieś przesunięcia otworów prowadnic osi X i źródłowe komponenty trzeba poprawić. Ponieważ nie mam potrzeby ich drukowania, wolałem tego nie publikować. Nie mam w zwyczaju publikować niesprawdzonych rzeczy, więc jest tylko stl.

Jak chcesz samodzielnie zrobić tablicę, to możesz użyć laminatowej cienkiej płyty PCB pokrytej miedzią i zrobić generator wysokiego napięcia. Można użyć gotową "Cewkę Tesli" z Aliexpress. Będziesz miał prawdziwe mocowanie papieru jak w klasycznych tablicowych ploterach z lat 70, 80. Fajnie to działało. To znacznie lepsza metoda niż magnesy w rogach. Oczywiście od strony dostępnej dla użytkownika jest izolowana, bo taki generator może dotkliwie, choć bezpiecznie pokopać :). Nawet myślałem o tym, ale natknąłem się na te tablice magnetyczne i dałem sobie spokój.

image.thumb.png.52f98bbaa35177c4e49f1997b63d6972.png

(edytowany)

Jak wcześniej wspominałem, pilśniowa płyta tablicy potrafi się wypaczać pod wpływem wilgotności, więc zamówiłem aluminiowy ceownik, aby ją usztywnić. Powinno wystarczyć jedno usztywnienie w połowie, ale ceownik mam kupiony na 3 poprzeczki. Wczoraj w końcu usztywnienie wykonałem. Przedtem przez kilka tygodni płyta od strony wybrzuszenia była dociśnięta kątownikiem i sklejkowymi podkładkami, aby się wyprostowała. Jak widać na zdjęciu, przykleiłem najpierw nieco szerszy pasek HDF, aby klej trzymał na wiekszej powierzchni. Pasek uzyskałem z jakiś odpadków i to określiło jego szerokość 60mm. Przykleiłem rzadkim cyjanoakrylem, który ma swoje lata i właściwie ma gęstość jak świeży średni. W katowniku i w ramce wywierciłem otwory na śruby M4x20  mocujące ceownik do ramki i 7 otworków 2mm na wkręty mocujące ceownik do HDF i płyty pilśniowej. po przyklejeniu HDF ceownik i z drugiej strony kątownik posłużyły do mocnego dociśnięcia pasków. Przez otworki wywierciłem w HDF i płycie otworki pod wkręty. Na wiertło założyłem tulejkę, aby otworki miały głębokość równo 10mm i aby nie przewiercić płyty na wylot. Miałem blachowkręty 3.5x10mm i takie zastosowałem, ale gdybym miał kupować, to zastosował bym grubsze. Po utwardzeniu kleju zdjąłem ceownik i rozwierciłem otwory na średnicę blachowkrętów. Ponownie przykręciłem ceownik, ale użyłem samohamujących nakrętek z wkładem teflonowym i wkręciłem blachowkręty. Jeszcze na pewien czas pozostawiłem kątownik z drugiej strony, aby całość ustabilizowała się w pozycji ściśniętej. Wymieniłem uszkodzone serwo. Ceowni ma wysokość tylko o 1mm niższą niż wcześniej zastosowane nóżki, i w pozycji pochylonej ploter opiera się na ceowniku, więc zaprojektowałem dwukrotnie wyższe i też wydłużyłem te dłuższe nóżki. Czekają na wydrukowanie, a w międzyczasie wykonałem testowy plot. Przedtem wymieniłem pisak - długopis na kulkowy pisak żelowy. Znacznie lepiej kreśli niż zwykły długopis, więc przy okazji zamawiania arkuszy papieru, zamówiłem kilka żelowych pisaków. Załączam zdjęcia. Wkrótce film. 

1920894533_plotterwzmocnienie.thumb.jpg.32497f06e864990429651c8cacda02e6.jpg1624329965_pisakkulkowyzelowy.thumb.jpg.92516c7c4d97ad1b7cb77a6b827724fe.jpgobraz.thumb.png.55f78d701fc36e3184a8d1b66b225cc7.pngwydruk.thumb.jpg.e502d26343f808a9be22a4bd6ba64f2e.jpg

Edytowano przez aimeiz
  • Lubię! 1

Wreszcie ploter doczekał się ekranizacji. Wybrałem kultowy szkic z Autokada, nagminnie kreślony na wystawach gdzie prezentowano plotery. Format A3, pisak żelowy, kulkowy 0.5mm

I jeszcze kilka zdjęć do kompletu.

20250318_181639.jpg20250318_181758.jpg20250318_181915.jpg

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.