Skocz do zawartości

Ploter XY (90x60 cm) do rysowania szablonów elementów samolotów RC

aimeiz

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Jak bardzo wałki uginają się na tych 60cm? Osobiście preferuję szyny HGR, ale tu nie ma takich sił i wałki raczej też dadzą radę, ale oś Y pod obciążeniem osi X może dość sporo się uginać.

Czytam i czytam i tak mi się przypomniało moje modelarstwo...😉 Pora chyba zbudować skrzydełko, kupić jakiegoś autopilota, do tego mój ukochany Ardupilot i Mission Planer...i wio na 30km😅 co do projektu to gratuluję zapału, fajna rzecz👍

• Lubię! 1

Dnia 24.02.2025 o 17:02, aimeiz napisał:

to usztywnienie tablicy i ulepszenie mechanizmu osi Z

Podziwiam prostotę i pomysłowość zastosowanych rozwiązań.

image.thumb.png.fd5fdffb3498b38326575965241654c9.png

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

8 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

oś Y pod obciążeniem osi X może dość sporo się uginać.

Zawsze można obrócić tablicę o 90 stopni i już wałki będą mniej obciążone.

@aimeiz aparatura flysky FS i6 jest mi dobrze znana bo takiej właśnie używałem, jest to w sumie moja pierwsza i jedyna aparatura jaka miałem...przeprogramowana na 10ch...co do skrzydełka to miałem trzy samoróbki na profilach mh60/62 (samo stateczne) i to lata fajnie, ja preferuję długie spokojne loty, do tego koniecznie autopilot żeby model wrócił wrazie utraty wizji (najczęściej/najwięcej latałem w trybie "Cruise" czyli model utrzymuje wysokość i kierunek bez dotknięcia aparatury), do tego openlrs (konkurent naszego polskiego Eleresa) z wersja softu od "gitsly" - (telemetria w dwie strony full Mavlink) bardzooo fajna sprawa, można bez wizji latać na samych parametrach na laptopie , do tego popularne osd "minimosd" i miałem APM'a 2.6...stary ale jary autopilot 👍 (dopracowany) 

Cholercia muszę coś wydłubać bo mi tęskno 😢 max odległość na jakiej byłem to 10.5km, ale marzy mi się dużo dalej 😜

@aimeiz też ciągle poprawiam mój ploter, moim problemem są serwa - psują się w ciągu kilku dni intensywnego użytkowania (tysiące jak nie dziesiątki tysięcy podnoszeń pióra). Czy masz też ten problem? Na zdjęciu widziałem mg90, czyli to samo co ja mam. U mnie psuje się chyba potencjometr po tylu obrotach...

11 godzin temu, aimeiz napisał:

Ruch orczyka do góry podnosi pen-

holder i pióro bezpośrednio bez udziału sprężyny, a ruch w dół opuszcza pióro i dociska do papieru za pośrednictwem sprężyny, więc pióro mam możliwość przesuwania się po nierównościach. Ten mechanizm widziałem kiedyś zastosowany w jakimś silniku spalinowym. Taka mechaniczna dioda.

Przyszedł mi taki pomysł do głowy. Dociskaniu pisaka sprężyną towarzyszy głośne stukanie związane z uderzaniem pisaka o stół. A gdyby tak, ramię pisaka wyposażyć w sprężynę, która kompensowała by nierówności stołu, a wysuw pisaka zrobić na gwincie. Orczyk powodowałby obrót uchwytu o kilkadziesiąt stopni, a nagwintowana tuleja z pisakiem by się wtedy podnosiła lub opuszczała - obrót w prawo pisak w dół, obrót w lewo - pisak w górę. 

1 godzinę temu, Sylba napisał:

Przyszedł mi taki pomysł do głowy. Dociskaniu pisaka sprężyną towarzyszy głośne stukanie związane z uderzaniem pisaka o stół. ....................

Patrzysz na film dotyczący małego plottera "złomek". W nim zerwo zwalnia gumę i ta opuszcza i dociska pióro do metalowago stołu - część obudowy nagrywarki DVD, co stuka i rezonuje. Tam serwo działa jak laser: M3 - ON, M5-OFF z największą prędkością, choć można by skonfigurować je jeko oś Z z określoną prędkością. Wtedy stukania było by mniej.

W dużym ploterze jest inaczej. Serwo ciągnie za drut, który za pośrednictwem sprężynki dociska pióro do papieru. Stukania niema, zresztą serwo to normalna oś Z. Można sterować jej prędkością i pióro może bardzo łagodnie opadać na papier.
Jakiś film nagram i wpuszczę na YT. Po kilku dniach naciskania na blat za pomocą kątownika i kawałka sklejki, blat się wyprostował do akceptowalnego stanu i coś dziś plotowałem. Tylko padło bezimienne serwo MG90S i jak raz nie mam żadnego. Zamówiłem na Allegro, pojutrze przyjdą. Przy okazji jeszcze raz sprawdziłem możliwości mechaniczne i okazało się że przyspieszenia na osiach można było powiększyć dwukrotnie. Maksymalna prędkość osi X i Y mogła by być zwiększona, ale kabelki spiralne są bez zapasu, bo takie miałem i w górnej i prawej części rozciągania daje siłę hamującą na tyle, że silniki gubią impulsy. Można zwiększyć prądy na stepstikach i/lub zmniejszyć microstep, ale pod względem grzania się stepstików i silników są akurat, a zmniejszenie mikrostep zwiąkszyło by hałaśliwość napędu i nieco zmniejszyło by dokładność pozycjonowania. Myślę że prędkości są wystarczające na moje potrzeby.

• Lubię! 1

14 godzin temu, tooom napisał:

@aimeiz też ciągle poprawiam mój ploter, moim problemem są serwa - psują się w ciągu kilku dni intensywnego użytkowania ....

Trzeba kupować do tego celu firmowe serwa a nie no name czy podróbki. Niedawno zamawiałem SG90M i SG90 na łączonych zamówieniach na Ali... Połowa przyszła popsuta a druga połowa popsuła się podczas testów. Zgłosiłem zwrot, pieniądze zwrócono, serwa mogłem sobie zatrzymać. Mam teraz sporo zapasowej mechaniki. Tyle że psuły się drivery silników. Teraz wziąłem z Alleg.. TowerPro, tylko mogą być podróbki. Używałem sporo TomerPro czy Hextronic, GWS, ale kupowane w kraju lub w Hongkongu - sklep HobbyKing, ale oni teraz w większości produktów nie wysyłają do Polski.
Serwa w modelach samolotów aż tak intensywnie nie pracują. W "zlomku" użyłem bardziej szacownego serwa z zasobów modelarskich: Hitec, GWS.

• Lubię! 1

@aimeiz dzięki, z powodu tej zawodności spróbuję zamiast servo użyć małego steppera do podnoszenia, 24byj48, widziałem że można podpiąć pod sterownik typu a4998, więc nawet nie będzie dodatkowych frędzli elektronicznych wokół cnc shielda

(edytowany)
4 godziny temu, tooom napisał:

@aimeiz dzięki, z powodu tej zawodności spróbuję zamiast servo użyć małego steppera do podnoszenia, 24byj48,

Też o tym myślałem. Niestety karetka robi się większa. Jest na tym forum plotter, który ma właśnie karetkę na takim silniczku. Tylko konstruktor nie zastosował resorowania pióra i musi dbać o równą powierzchnię i precyzyjny dobór opuszczania pióra. Pewnie można tym silniczkiem sterować ze stepstika. Na płytce są jeszcze dwa miejsca.

Kiedyś w latach 80-tych naprawiałem plottery tablicowe. Zwykle miały elektrostatyczne trzymanie papieru, opuszczania pióra / piór elektromagnesem ze sprężyną resorującą i pneumatycznym tłumieniem drgań, żeby piórko nie podskakiwało. 

https://www.flickr.com/photos/g-kater/16483637791

Szybko znikły z rynku na korzyść ploterów rolkowych, z przesuwnym papierem. Początkowo na piórka umieszczone w karuzelkach. Od iluś lat królują natryskowe drukarki wielkoformatowe - "wyrzymaczki", ale tego niema sansu robić amatorsko. Kluczem są rolki i wkłady atramentowe.

Edytowano przez aimeiz

@aimeiz przed chwilą sprawdziłem, spokojnie można sterować byj-em a pomocą a4998, innymi zatem też. Silnik musiałem przerobić na bipolarny, ale to proste. Na Ali widzę mini silniczki po taniosci, kusi:)

U mnie pióro dociskane jest grawitacyjnie, niezależnie czy ploter jest w pionie czy poziomie, nawet gumki nie potrzebuje do dociskania długopisu.

Podoba mi się ten filmik, zwłaszcza automatyczna zmiana kolorów 🧐

@aimeiz jeszcze pytanie mam o dokładność Twojego plotera, wyczytałem gdzieś, że corexy wymaga dokładnych wymiarów ramy, inaczej na skrajnych pozycjach może mieć rozjazdy. Podany przykład mówił o rozjeździe rzędu 1mm jeśli rama 500mm różni się o .2mm 😮

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.