Skocz do zawartości

Uszczelnienie Raspberry Pi żywicą epoksydową

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Witam.

Pracując nad stacją pogodową natknąłem się na problem z uszczelnieniem komory w której znajdują się Raspberry Pi 4B i kamera (czyli elementy które mają być uszczelnione). Zastanawiałem się nad zalaniem tej komory żywicą epoksydową (taką znalazłem). Teraz pytanie: czy RPi będzie przegrzewać w takim układzie? Teraz jest na nim zamontowanie chłodzenie pasywno-aktywne, jednak żywica wyklucza jego użycie. Jeśli ktoś zna inny powód, dla którego nie jest to dobre rozwiązanie, niech przemówi teraz albo zamilknie na wieki. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

(edytowany)

Czy jest koniecznie takie ekstremum? Jakaś lampka z panelem PV, nie wiem, 20 cm od ziemi, kopuła też z 20 cm. Niedawno odkręciłem, ze dwa lata stoją non stop. Płyka, panelik - czyste, nawet nie zakurzone. Jakieś pojedyncze drobinki piasku. Ale to w sumie nie jest hermetyczne, są otwory na dole, pewnie do odprowadzania wody, bo gwint kuli wchodzi do wnętrza cokołu, więc woda się leje. Hermetyczna, mała puszka dla RPi. Dławik i przewód wielożyłowy o przekroju okrągłym dla sygnałów. Niby ruter w puszce hermetycznej miałem, ale przykręcona wkrętami i tego nie izolowałem. Było sucho. A że było budżetowo, to bez dławików, tylko resztka Poxipolu wokół przewodów 😄

PS. Taśmę też klejem przez puszkę można uszczelnić. Tak składane telefony mają.

PS2. Zapomniałem o chłodzeniu xD To po prostu, luzem bez impregnowania. Wrzuć coś na próbę, jest mglisto, wilgotne powietrze, zobacz jak to wygląda.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

Wszelkie "hermetyczne"obudowy nie są tak do końca szczelne. Nawet próżniowe ze szkła bo muszą być od nich jakieś wyprowadzenia (przewody) a na styku obudowa/izolacja przewodów zawsze istnieje niebezpieczeństwo powstawania szczelin i przecieków pary wodnej. W tym celu np. lampy elektronowe posiadały wewnątrz tzw. getter, który reagował z niewielkimi przeciekami powietrza (tlenu) i likwidował niewielkie przecieki. W tym akurat celu pewnie te próżniowe by się spełniły ale to byłby przerost formy nad treścią. Dlatego lepiej jest zastosować wentylowane obudowy tak jak zaleca @matsobdev

Istnieje takie zjawisko fizyczne jak "punkt rosy", które powoduje skraplanie się pary wodnej - nieodłącznym składniku naszej atmosfery, podczas spadku t. poniżej tzw. "p. r." Jeśli ktoś chce koniecznie być perfekcjonistą to może zbudować oddzielną automatykę z czujnikiem wilgotności i pomiarem temperatury oraz "logiką", która podgrzewałaby wnętrze obudowy aby nie dopuszczać nigdy do przekroczenia tego "p.r.". 

• Lubię! 1

Pewnie nie byłoby źle wrzucić do hermetycznej obudowy pochłaniacz wilgoci. Torebki z kartonów na buty, żwirek silikonowy (do kota :D), czy co tam jest. No to chłodzenie wtedy cieczą... i można wypuścić wężyki na zewnątrz obudowy. Może da się to ustawić tak, że jako tako grawitacyjnie będzie działać. Może jeszcze hitpajpy. Rzeźba 😄 Zastanawia mnie sytuacja z elektroniką wewnątrz pojazdu. Nie raz musiałem skrobać szyby od wewnątrz zimą, parowało jak głupie, jak była wilgoć, a niby to żyło. Nic nie pływało, korozji nie było. Nie zauważyłem na sterownikach, np. BSI, żeby to lakierowali, czy inaczej zabezpieczyli. Choć w komorze silnika, to już inna sprawa.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Cytat

Wszelkie "hermetyczne"obudowy nie są tak do końca szczelne. Nawet próżniowe ze szkła bo muszą być od nich jakieś wyprowadzenia (przewody) a na styku obudowa/izolacja przewodów zawsze istnieje niebezpieczeństwo powstawania szczelin i przecieków pary wodnej. 

Dla tego opracowano odpowiednie dławiki kablowe i metody montażu oraz okablowania. W kamerach stosuje się nawet specjalne grzałki aby uniknąć parowania, kondesacji. Przecież z tego typu problemami, konstruktorzy radzą sobie od ponad 100lat. Zawsze płytkę PCb można dodatkowo pokryć specjalnym lakierem.

• Lubię! 1

Dzięki za odpowiedzi. Czyli (jeśli dobrze zrozumiałem) dać sobie spokój z hermetycznością i porobić otwory wentylacyjne i do odciekania skraplającej się pary?

(edytowany)

Ogólnie stacje pogodowe buduje się tak, że na zewnątrz są czujniki, najczęściej schowane w takim domku, a sam system przetwarzania danych jest już w jakimś pomieszczeniu.

Rapi umieszczone w odpowiednio wielkiej, hermetycznej puszcze raczej się nie ugotuje, chyba że będzie narażone na nagrzewanie słońcem latem. Zawsze można poszukać czy Chinczycy nie mają aluminiowej obudowy na rapi stanowiącej jednoczenie radiator, i na tej bazie dopiero coś budować.

Np. Coś takiego Osłoni PCB Rapi, Dolną cześć można przykręcić do większego radiatora. No można już próbować coś kombinować. Gotowcem raczej nikt nie żuci, bo sam musisz pod swój projekt coś poszukać i dopasować.

Rapi01.thumb.jpg.93cf6c6dc24e38cb1c2b859f68aed191.jpg

Edytowano przez BlackJack

4 godziny temu, BlackJack napisał:

Rapi umieszczone w odpowiednio wielkiej, hermetycznej puszcze raczej się nie ugotuje, chyba że będzie narażone na nagrzewanie słońcem latem. Zawsze można poszukać czy Chinczycy nie mają aluminiowej obudowy na rapi stanowiącej jednoczenie radiator, i na tej bazie dopiero coś budować.

Dzięki, raczej zostanę przy obecnym chłodzeniu.

Zamierzam zrobić tak: otwory w komorze z rpi dla odprowadzania skraplającej się wody, rpi umieszczone nad dnem komory żeby woda pod nim przepływała, elektronika zabezpieczona przed korozją lakierem do paznokci. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.