Skocz do zawartości

Sterowanie 1:1 Smart Plug z ESP32 przez Bluetooth bez WiFi bez routera

nikl

Pomocna odpowiedź

Hej, Czy ktoś zna wtyczki tylko Bluetooth, bez smart? Albo czy komuś udało się wysterować tanią wtyczkę Smart przez Bluetooth bez żadnego łączenia z routerami, serwerami, chmurami, bez internetu. Bezpośrednio z ESP32. Po prostu tak jak steruje się wtyczkami RF433, tylko tym razem przez Bluetooth. Mam gotowy układ sterowania, wszystko działa na 433, ale tak myślę że po co mi w urządzeniu nadajnik RF 433, skoro ESP32 posiada Bluetooth. System jest zamknięty - jeden nadajnik z ESP32, jeden odbiornik czyli wtyczka. Dlatego zaprzęganie routerów, WiFi czy inteligentnych domów nie jest do tego potrzebne. Nadmierna komplikacja jest szkodliwa, bo zwiększa niepewność działania. Znajduję w necie masę pytań o dokładnie to samo, ale nie widzę rozwiązania.

Edytowano przez nikl

1 godzinę temu, nikl napisał:

ESP32 posiada Bluetooth.

Posiada również ESP-NOW.

Jeśli zarówno nadajnik jak i odbiornik są zbudowane w oparciu o ESP32, to będzie to najprościej.

Jeszcze wyjaśnię jak działa gotowe gniazdo-wtyczka RF 433 za 20 zł. Otóż wciskam przycisk uczenia i z ESP32 lub Arduino puszczam sygnał ON, a po dwóch sekundach sygnał OFF. Koniec roboty. Urządzenie gotowe do sterowania i pamięta kody nawet po wyjęciu wtyczki. Teraz szukam identycznej taniej wtyczki, która zrobi dokładnie to samo, ale komunikując się przez Bluetooth najlepiej BLE. Wtedy moje urządzenie ma szanse działać nawet na bateriach.

Tak steruję wtyczką RF 433:
#include <RCSwitch.h>
mySwitch.switchOn("11011", "10011"); // włączanie
mySwitch.switchOff("11011", "10011"); // wyłączanie (kod wylosowany)

Moim marzeniem jest zrobić to samo na gotowej wtyczce Bluetooth, najlepiej też za 20 zł. Jeśli taką znajdę, to pozbędę się z urządzenia płytki nadajnika 433 FS1000A. Zaoszczędzę 5 zł, lutowania trzech kabelków i trochę miejsca w obudowie. Będzie to przyjemne o ile przejście na BLE nie stworzy wielu innych problemów, których teraz nie mam.

• Lubię! 1

38 minut temu, nikl napisał:

Moim marzeniem jest zrobić to samo na gotowej wtyczce Bluetooth, najlepiej też za 20 zł. Jeśli taką znajdę, to pozbędę się z urządzenia płytki nadajnika 433 FS1000A. Zaoszczędzę 5 zł, lutowania trzech kabelków i trochę miejsca w obudowie. Będzie to przyjemne o ile przejście na BLE nie stworzy wielu innych problemów, których teraz nie mam.

Jeżeli wtyczka jest na BLE to praktycznie nie ma problemu by tym wysterować. Możesz przetestować jakąś apką do debugowania BLE na telefon i potem podłączyć się do tych samych usług używając ESP32.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.