Skocz do zawartości

Stacja lutownicza z akumulatorami? Pomysł z Kickstartera

Komentator

Pomocna odpowiedź

Stacja lutownicza z akumulatorami? Pomysł z Kickstartera

Kolejny hit z Kickstartera? Trwa kampania mająca na celu sfinansowanie produkcji bezprzewodowej stacji lutowniczej zasilanej z akumulatorów. Urządzenie zostało przygotowane z myślą o tych osobach, które potrzebują mobilnego narzędzia do lutowania, które można naładować z USB.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• Lubię! 1

(edytowany)

Mi wystarczy świeca żarowa i 18650/21700 czy inne ogniwo. Przy 4 V na początku jest 6, a jak się nagrzeje to stabilizuje się na 5 amperów. Od starego diesla.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Ciężko powiedzieć. W okolicach 20 W (z jednego ogniwa li-ion/po). Podobna do tej, tylko moja ma ten ołówek o stałej średnicy (zazwyczaj to były bez dogrzewania po odpaleniu, bez dodatkowego termostatu, czy coś). Kawałek metalu to jest, choć grzałka jest bliżej czubka i sama końcówka się nagrzewa. Lutować się tym da, nawet grot z taniej lutownicy na to pasuje jako tako. Moje są praktycznie nowe, używane ze 3 lata kupione w 2013 xD. Mocno używane też będą gorzej grzać. Ale z temperaturą jak chcesz, to na 12 V masz do czerwoności.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

Jak dla mnie projekt ciekawy - zawsze coś innego. Ciekawe jak w praktyce sprawdzi się automatyczny czyścik do grotu. Najbardziej spodobał mi się jednak miniaturowy wyciąg z oświetleniem na drugim zdjęciu w artykule.

Dnia 20.03.2025 o 14:12, Pyth0n napisał:

TS-100/Pinecil z powerbankiem.

Można jeszcze pójść krok dalej i wykorzystać taki powerbank, a właściwie ładowarkę: Ładowarka do akumulatorów Li-Ion 18650/18700/20700/21700 z funkcją PowerBanku. Też można wsadzić do środka akumulatory 18650 i zasilać z tego TS-100/Pinecil. Będzie załkiem podręczny zestaw. Do tego tylko jeszcze jakaś zgrabna obudowa z drukarki 3D i będzie komplet 😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.