Skocz do zawartości

Pomysł z układem aktywnego tłumienia dźwięku od AI

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,

Mając w dorobku kilka projektów na Arduino , mam zamiar zająć się ESP32.  Jednym z pomysłów które od dawna chodzą mi po głowie to aktywne tłumienie dźwięków - hałasu. Pomysł odżywa co raku na wiosnę, kiedy częściej otwieram okna w mieszkaniu - krzyki , szczekania psów , głośne rozmowy na balkonach jest b. irytujące.

Jestem świadom trudności - kierunki rozchodzenia dźwięku , odbicia , przenikania itp. W tym przypadku jest to częściowo uproszczone , bo zakładam tłumienie tylko tych wpadających przez uchylone okno .

Zapytałem Chatbot-a o ewentualną pomoc w napisaniu , niby jest na tak ,  z tym że nie wiem w jakim zakresie będzie chciał pomagać - zobaczymy .

Ale najpierw chciałem się Was spytać , czy już ktoś próbował stworzyć taki program i urządzenie , albo o nim słyszał  ?

Nie chodzi mi o moduł w słuchawkach , bo takie posiadam .  Nie da się w nich siedzieć dłuższy czas , nie mówiąc o spaniu .

@OLi_m nie chciałbym zniechęcać do eksperymentowania, ale samodzielna budowa słuchawek z aktywną redukcją hałasu byłaby dużym wyzwaniem, a budowa całkiem niezależnego urządzenia tego typu to jeszcze trudniejszy temat. Takie urządzenia chyba nie istnieją, albo nigdy o nich nie słyszałem 🙂 Jestem przekonany, że znajdziesz wiele innych pomysłów na projekty z dźwiękiem i/lub ESP, które sprawią więcej satysfakcji z ich ukończenia 😉

(edytowany)

Inny MCU, ale zawsze coś.

PS. Nie doczytałem 😄

PS2. Było np. Hushme (xD), ale to tylko, żeby samemu się zagłuszać.

PS3. Najbardziej surowa postać, to z linku to zmodyfikować, żeby negatyw różnicy sygnału dawało na głośnik. Pewnie tylko teoretycznie by działało w idealnym świecie, bez odbić itd.

Edytowano przez matsobdev
55 minut temu, Treker napisał:

@OLi_m nie chciałbym zniechęcać do eksperymentowania, ale samodzielna budowa słuchawek z aktywną redukcją hałasu byłaby dużym wyzwaniem, a budowa całkiem niezależnego urządzenia tego typu to jeszcze trudniejszy temat. Takie urządzenia chyba nie istnieją, albo nigdy o nich nie słyszałem 🙂 Jestem przekonany, że znajdziesz wiele innych pomysłów na projekty z dźwiękiem i/lub ESP, które sprawią więcej satysfakcji z ich ukończenia 😉

Niektóre samochody klasy premium mają takie systemy, na pewno limuzyny, ale faktycznie zbudowanie takiego układu to spore wyzwanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...