Skocz do zawartości

Pomysł z układem aktywnego tłumienia dźwięku od AI

OLi_m

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

Mając w dorobku kilka projektów na Arduino , mam zamiar zająć się ESP32.  Jednym z pomysłów które od dawna chodzą mi po głowie to aktywne tłumienie dźwięków - hałasu. Pomysł odżywa co raku na wiosnę, kiedy częściej otwieram okna w mieszkaniu - krzyki , szczekania psów , głośne rozmowy na balkonach jest b. irytujące.

Jestem świadom trudności - kierunki rozchodzenia dźwięku , odbicia , przenikania itp. W tym przypadku jest to częściowo uproszczone , bo zakładam tłumienie tylko tych wpadających przez uchylone okno .

Zapytałem Chatbot-a o ewentualną pomoc w napisaniu , niby jest na tak ,  z tym że nie wiem w jakim zakresie będzie chciał pomagać - zobaczymy .

Ale najpierw chciałem się Was spytać , czy już ktoś próbował stworzyć taki program i urządzenie , albo o nim słyszał  ?

Nie chodzi mi o moduł w słuchawkach , bo takie posiadam .  Nie da się w nich siedzieć dłuższy czas , nie mówiąc o spaniu .

@OLi_m nie chciałbym zniechęcać do eksperymentowania, ale samodzielna budowa słuchawek z aktywną redukcją hałasu byłaby dużym wyzwaniem, a budowa całkiem niezależnego urządzenia tego typu to jeszcze trudniejszy temat. Takie urządzenia chyba nie istnieją, albo nigdy o nich nie słyszałem 🙂 Jestem przekonany, że znajdziesz wiele innych pomysłów na projekty z dźwiękiem i/lub ESP, które sprawią więcej satysfakcji z ich ukończenia 😉

(edytowany)

Inny MCU, ale zawsze coś.

PS. Nie doczytałem 😄

PS2. Było np. Hushme (xD), ale to tylko, żeby samemu się zagłuszać.

PS3. Najbardziej surowa postać, to z linku to zmodyfikować, żeby negatyw różnicy sygnału dawało na głośnik. Pewnie tylko teoretycznie by działało w idealnym świecie, bez odbić itd.

Edytowano przez matsobdev

55 minut temu, Treker napisał:

@OLi_m nie chciałbym zniechęcać do eksperymentowania, ale samodzielna budowa słuchawek z aktywną redukcją hałasu byłaby dużym wyzwaniem, a budowa całkiem niezależnego urządzenia tego typu to jeszcze trudniejszy temat. Takie urządzenia chyba nie istnieją, albo nigdy o nich nie słyszałem 🙂 Jestem przekonany, że znajdziesz wiele innych pomysłów na projekty z dźwiękiem i/lub ESP, które sprawią więcej satysfakcji z ich ukończenia 😉

Niektóre samochody klasy premium mają takie systemy, na pewno limuzyny, ale faktycznie zbudowanie takiego układu to spore wyzwanie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.