Skocz do zawartości

problem ze sterowaniem tranzystorem

blenderman

Pomocna odpowiedź

Witam,

Mam problem ze sterowaniem tranzystora. Między drenem a source mam +12V z przetwornicy. Podaję na bramkę prostokąt 1Hz od 0 do 10V i układ mi świruje tj. na przetwornicy wyświetla się ok. 6V a prąd pobierany ok 3A. Co ja robię źle? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

generator_enhancement.png

(edytowany)

Ja zwykle używam tego schematu:

obraz.thumb.png.7bda4077d48cd0f930cae1e7ea435a90.png

• NPN służy za wzmocnienie prądowe, by szybko przełączać tranzystor, bo bramka jest jak kondensator i możesz jej po prostu nie rozładowywać.
  • Dioda M7 zabezpiecza S9014 przed efektami ubocznymi odwrotnej polaryzacji (V_max dla BE to 6V, więc 12V łatwo może taki tranzystor przebić).
  • 220k powoduje odwrócenie polaryzacji tranzystora poprzed podciągnięcie jego bazy do zasilania, a tym samym automatyczne wyłączenie 60N02.
  • 2k2 powoduje automatyczne załączenie 60N02 kiedy S9014 nie przewodzi, jest to wartość względnie dopasowana od zastosowania 😉 
  1. +VL - napięcie pracy mikrokontrolera / logiki
  2. +VH - napięcie sterujące tranzystora (preferowane 10-12V)
  3. LOAD - wyjście masowe obciążenia (zasilające jest podłączone bezpośrednio do źródła napięciowego)
  4. GND - masa, oddzielnie wyprowadzona, bo to jest moduł używany w innych schematach

Nie jest to rozwiązanie idealne, ale działa 😄 

EDIT: Ślepy jestem... nie zauważyłem tego zwarcia co kolega niżej 😄 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2

24 minuty temu, blenderman napisał:

Co ja robię źle?

A co chcesz osiągnąć?

Tranzystor zwiera wyjście przetwornicy do masy i dziwisz się, że płynie duży prąd???

• Lubię! 2

(edytowany)
56 minut temu, jand napisał:

A co chcesz osiągnąć?

Chciałbym podłączyć 2 cewki, na których byłoby napięcie po 6V i prąd przez nie przepływałby 5A, przy czym sygnał z generatora miałby 150Hz prostokąt. I żeby tranzystor mi to wytrzymał. Zamiast rozwiązania powyżej chciałem jeszcze użyć drivera mosfeta TC4420. Jeśli dla tego tranzystora prąd byłby za duży, użyję mocniejszego np. IXFX360N10T.

Edytowano przez blenderman

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przenieś cewki do obwodu drenu (pomiędzy tranzystorem a wyjście przetwornicy), bo w przedstawionym układzie będziesz miał bardzo duże straty w tranzystorze, jako że nie będzie on pracował w nasyceniu.

• Pomogłeś! 1

Dnia 28.03.2025 o 15:13, jand napisał:

Przenieś cewki do obwodu drenu (pomiędzy tranzystorem a wyjście przetwornicy), bo w przedstawionym układzie będziesz miał bardzo duże straty w tranzystorze, jako że nie będzie on pracował w nasyceniu.

Połączyłem w taki sposób i nadal tranzystor zbiera najwięcej. Przetwornica pokazuje 10,7V i 7A, a między D i S tranzystora jest 6,4V. Na bramce tranzystora jest prostokąt od 0 do 15V 150Hz. 

3 godziny temu, blenderman napisał:

między D i S tranzystora jest 6,4V.

I dobrze.

Jeśli na tranzystorze mamy przebieg prostokątny o wypełnieniu 50% - raz 0V, raz 12V, to miernik, który pokazuje wartość średnią (lub w lepszych modelach skuteczną) powinien właśnie tyle pokazywać - połowę napięcia zasilania.

• Lubię! 1

(edytowany)
21 godzin temu, jand napisał:

I dobrze.

A nie powinno być tak, że na tranzystorze ma się odłożyć ok. 0,022V bądź przez 2 (Vds = Rds * I = 0,0032Ohm*7A = 0,022V) zamiast tych 6,4V? Myślałem, że tak to ma wyglądać, że minimalne napięcie między drenem a źródłem, a prawie całe napięcie zasilania odłożone na cewki.

*tranzystor IXFK360N10T, sterowany przez tc4420 sygnałem prostokątnym od 0 do 15V 150Hz

Edytowano przez blenderman

(edytowany)

Takie maleńkie napięcie (rzędu 0,02V)  odkłada się na tranzystorze tylko gdy on przewodzi. Ale to jest tylko połowa czasu. W czasie drugiej połowy, gdy tranzystor jest zatkany, wynosi ono 12V. Miernik pokazuje średnią wartość.

Dokładnie to możesz zbadać oglądając przebieg oscyloskopem. Miernik tu nie pomoże.

Edytowano przez jand

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.