Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
1 godzinę temu, michalotto napisał:

Teraz nie wiem jak dlaczego nie kompiluje mi się grbl z opcjami dual axis tylko cały czas domyślna konfiguracja..

DZIAŁA!!! poprostu trzeba było się poddać i zrobić gotową konfigurację a nie po swojemu... Przydatny był ten wątek (https://www.cnc.info.pl/grbl-2-silniki-na-os-i-niezalezne-bazowanie-t109940-20.html) w całym procesie dodania osobnego sterowania silnikami osi X. pozostało dołożyć kolejną krańcówkę i wytestować całość.

Edytowano przez michalotto
40 minut temu, michalotto napisał:

Obyczaje, bo to co się dzieje to czarna magia przed chwilą działał dual axis a już nie działa..

widzę, że jest to potężne ale brak totalnie łopatologicznego wyjaśnienia co jak zrobić żeby to ogarnąć...

Więc tak. Ulep działa!!! Pierwsze milimetry laserem za mną. Poszedłem w stronę tego co kolega podrzucił.

Dnia 21.09.2025 o 20:42, etet100 napisał:

Może idź w https://github.com/Paciente8159/uCNC? Dosyć podobne a jednak nowsze niż GRBL. Jest dobry kontakt z autorem.

Na początku nie było łatwo, alee jak zaczaiłem o co w tym chodzi to GRBL się tak chowa. jak się dobrze ustawi to co się chce to działa od razu to co się chce. No i można robić na tym cuda moim zdaniem. Kontakt z autorem jest mega szybki, więc jak ktoś ma problemy to szybko pomoże. 

GOTOWA KONSTRUKCJA (prawie)

image.thumb.png.88cddfb26e06756950a974fde2846db1.png

Konstrukcja całego plotera/gravera to provile v-slot 20x20 oraz 40x20, które służą również jako szyny prowadzące. Niestety przy zamawianiu jakoś przeoczyłem i zamówiłem jedną sztukę o długości 30cm przez co z drugiej strony jest kątownik alu 40x40.całość połączona za pomocą śrub m5, nakrętek do profili v-slot i narożników do łączenia profil v-slot. Lecz zdecydowanie lepiej wypada łączenie za pomocą kawałka kątownika 40x40 . Kawałki takiego kątownika zostały dołożone na zewnątrz w narożnikach po lewej stronie, bardzo usztywniło to konstrukcję. Wózki osi X zostały wykonane z blach perforowanych domax pp35 rozstaw otworów pasuje idealnie do rozstawu kółek. Każdy z wózków osi X jest złożony z 2 blach bo jedna trochę się wyginała. Wózek osi Y jest to gotowiec z ali, zamówiłem go na samym początku kompletowania części ale teraz też bym zastosował. blachy pp35 bo są tanie 🙂 Najważniejszym aspektem było zamocowanie profila osi Y poziomo a nie pionowo. Zdecydowanie usztywniło to konstrukcję na rozjeżdżanie się wózków osi X. Napęd to silniki nema 17 po kilka zł za sztukę a ruch przekazywany jest za pomocą pasków gt2 i zębatek 20 zębów. Napinanie pasków jest na razie chałupnicze aby działało.

Kosztorys:

1. Arduino+cncshield+stepsticki = 42zł
  2. 3 Silniki, 8zł sztuka = 24zł 
  3. Kółka 10szt = 21.48zł
  4. 20 narożników v-slot z nakrętkami i śrubkami = 33.95zł
  5. 10 dystansów mimośrodowych = 10.19zł
  6. Blacha osi Y = 16.89zł
  7. Przewód taśma 4x0.057 2m, 3zł mb = 6zł
  8. zworki 10szt = 1.7zł
  9. profile v-slot = 64.20zł
  10. pasek, rolki napinające, koła zębate = 65.95zł
  11. laser z air asistant = 252.39 zł
  12. blachy osi X 4szt po 2,50 zł szt = 10zł
  13. reszta śrubek, nakrętek, podkłedek 10zł z czego wykorzystane po kilka sztuk.

Razem =  558.76zł 

Reasumując koszt wyszedł prawie taki jak gotowy ploter laserowy ale to co frajda z budowy i nowe doświadczenia to moje. 

Jeszcze nalezało by doliczyć to co wyciągnąłem z przysłowiowej "szuflady" ale tego moim zdanim przy projektach diy mając różne rzeczy po innych projektach nie powinno się liczyć.

PLANY:

Na najbliższe dni pozostaje wytestować, skalibrować oraz kiedyś poprawić mocowanie i napinanie pasków.

GALERIA:

IMG_20250925_212019913_HDR.thumb.png.624cbb0eafe3bb846568413ff2699537.pngIMG_20250925_200040033_HDR.thumb.png.2289f7934c9f4f38306604d00866b677.png

IMG_20250925_205041975.thumb.png.f4ebc750a65691911232d28bbbd75e1a.pngTestowe "Jajko"

• Lubię! 1
9 minut temu, michalotto napisał:

Na najbliższe dni pozostaje wytestować, skalibrować oraz kiedyś poprawić mocowanie i napinanie pasków.

Polecam dać pod spód płytę MDF / OSB przykręconą do maszyny 😉 Tak co by przypadkowo się nie zapomnieć i nie upalić blatu stołu (tym samym uniknąć solidnego op**lu)

49 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Polecam dać pod spód płytę MDF / OSB przykręconą do maszyny 😉 Tak co by przypadkowo się nie zapomnieć i nie upalić blatu stołu (tym samym uniknąć solidnego op**lu)

taki jest plan jak i wynieść się z majdanem do garażu i zbudować "akwarium" z odciągiem za okno co by nie dostać za nietuzinkowe zapachy w domu 

• 2 miesiące później...

Sprzęt mocno testowany, wypalanie ścieżek do trawienia na PCB i opisów baja. 

Pojawiały się problemy z zawieszaniem się, wymiana na orginalne Uno nie pomogła ale użycie ESP 8266 jako wifi serial bridge, rozwiązało problem definitywnie, ewidentnie USB-serial jakiej firmy by nie był nie radzi sobie z zakłóceniami...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...