Skocz do zawartości

CNC - edycja biedny student (worklog)

Pomocna odpowiedź

Witam.

Od jakiegoś czasu chodziło za mną niewielkie cnc w celach ogólna edukacyjnych oraz żeby można było wyciąć otwory w obudowie czy jakieś proste pcb. Pierwszą myślą był zakup chińskiego cnc lecz szybko odszedłem od tego pomysłu. Zakup gotowca jest to pójście na łatwiznę. Założenia projektu są proste jak najtaniej i najlepiej. To czy będzie super działać to jest rzecz drugorzędna, najważniejsze jest żeby działało w miarę. Podczas całej budowy zaplanowałem prowadzenie kosztorysu.

Poszukiwania serca projektu oczywiście dotarły do arduino uno, cnc shield i step sticki (komplet 42zł) . Na obecna chwilę nie znalazłem nic tańszego gotowego albo o takich możliwościach rozwojowych. Rozmyślałem również esp 32 ale od razu wiedziałem że nie będzie to tak łatwe jak z arduino, chociażby z braku gotowych tanich shieldów. 

Pierwsze kroki poczynione, sterownik uruchomiony a silniczek testowy się kręci. O tym w kolejnej wrzutce, bo oczywiście nie obyło się bez przygód.839975167_Zrzutekranu2025-04-09221506.thumb.png.084ec43b3ef0d444f6b105a90e55a302.png

• Lubię! 1

Pomysł zacny, ale... te silniczki nadają się do napędu wskazówek w zegarku i tym podobnych wynalazków, które nie wymagają jakichś sensownych prędkości ani momentu.

Póki jeszcze nie zacząłeś - zerknij na aledrogo do sprzedawcy cztery_kafki, silniki nema 17 można trafić poniżej 5 zeta za sztukę. Oszczędzisz czas spędzony na nieudanych eksperymentach.

• Lubię! 1

@michalotto tak jak przedmówca napisał, silniki te nie nadają się do CNC ...za słabe i o wiele za wolne...lepiej odrazu napisz ile kasy jesteś w stanie na to wszystko wydać, to się skompletuje jakiś zestaw...👍 (Niestety CNC nie lubi powiedzenia "po taniości")

@farmaceuta "silniczek testowy" ten silnik jest tylko używany w ramach uruchomienia całego sterownika (taki był w szufladzie) dopóki nie przyjdą właściwe silniki które są już w drodze. Będą to nemy 17 tak jak @ethanak wspomniał po 5 złoty, kolega zabudował na takich drukarkę 3d i działa więc czemu nie.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@michalotto nema 17 też słabawe...nema 23 idzie upolować po 10zl, a za taką kwotę to już nawet koło 0.8-1Nm można mieć...gdzie przy śrubach ~1.5mm skok można już coś tam pofrezować na małych prędkościach...

Pytanie drugie...z czego będziesz robił ramę??

(edytowany)
5 minut temu, michalotto napisał:

@farmaceuta Rama najpewniej V-slot

Jeśli chodzi o profile i napewno chcesz robić z aluminium (co nie będzie super tanie) to rozejrzyj się na olx...już kilka razy trafilem na fajne okazje cenowe... naprawdę przystępne ceny używek, a jak wiadomo to się nie zużywa...

Jakie pole robocze? Ruchomy stół czy brama?

Edytowano przez farmaceuta

Są silniki!

Dokładny model silników to STP-43D1034. Od razu zabrałem się za ich uruchomienie. Silniki posiadają około 8cm przewody zakończone wtyczką, którą odciąłem i przylutowałem zwykłe goldpiny. Silnik podłączyłem na tak zwaną logikę.... Lecz jak się okazało po szybkich pomiarach te silniki nie posiadają wyprowadzeń po kolei, tylko wyprowadzenia cewek są co 2 przewód. 

1744396545676.thumb.jpg.e249e15b38965b795b0543e2f34cfbfb.jpg 

Konfiguracja grbl na full step - siniki działają bez problemu aleee lubią się gubić kroki szczególnie jak odpalę testowy program, podczas ręcznego przesuwania jest okej. 

Z tego powodu spróbowałem ustawić microstep, w grbl niby okej, zworki na płycie też niby okej aaa silnik stoi.. Więc w tej sprawie potrzebował bym porady jakieś mądrej głowy.

1744396058887.jpg

9 minut temu, farmaceuta napisał:

Jeśli chodzi o profile i napewno chcesz robić z aluminium (co nie będzie super tanie) to rozejrzyj się na olx...już kilka razy trafilem na fajne okazje cenowe... naprawdę przystępne ceny używek, a jak wiadomo to się nie zużywa...

Jakie pole robocze? Ruchomy stół czy brama?

Czy ja wiem czy drogo na oko licząc koszt ramy to około 80zł. Stół ruchomy po v slot więc 2W1 wiadomo, że lepiej by było zrobić na prowadnicach liniowych ale koszty samych prowadnic i całego osprzętu do niego to około 2.5-3 razy tyle co gotowe wózki z kółkami ale na to mam plan opracowany.

1 minutę temu, michalotto napisał:

Czy ja wiem czy drogo na oko licząc koszt ramy to około 80zł. 

???...80zl za całą ramę z profili aluminiowych konstrukcyjnych??? Czegoś tu chyba nie rozumiem (mówisz o profilach 20x20mm??)...jakie pole robocze Cię interesuje 

31 minut temu, michalotto napisał:

Rama najpewniej V-slot

V-slot za 80 PLN... Co Ty budujesz? Ploter laserowy? Bo frezarka to nawet z drewnem będzie prawdopodobnie mieć problemy, a o jakimkolwiek metalu praktycznie możesz od ręki zapomnieć 😄 

Da się to usztywnić, ale to będzie karkołomne zadanie.

Osobiście zwykle używam tanich chińskich prowadnic, całkiem nieźle się sprawdzają po wyczyszczeniu i przesmarowaniu olejem parafinowym 😉 

21 minut temu, michalotto napisał:

Konfiguracja grbl na full step - siniki działają bez problemu aleee lubią się gubić kroki szczególnie jak odpalę testowy program, podczas ręcznego przesuwania jest okej. 

Któryś z przewodów może być uszkodzony lub cewka odwrócona. Profilaktycznie bym to sprawdził, bo to typowe zachowanie dla tego przypadku (w szczególności dla uszkodzonego/odłączonego przewodu). Często objawia się to też tym, że lekkie pociągnięcie paska na zębatce silnika zmienia kierunek obrotu.

10 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

V-slot za 80 PLN... Co Ty budujesz? Ploter laserowy? Bo frezarka to nawet z drewnem będzie prawdopodobnie mieć problemy, a o jakimkolwiek metalu praktycznie możesz od ręki zapomnieć 😄 

Cele laminaty, tworzywa sztuczne z czasem pewnie wyląduje laser :) założenie tanio i edukacyjnie NIE pro maszyna do ciężkiej pracy i rozmiarów pola roboczego 10000 x 10000 tylko około A4.

@michalotto wspominales również o PCB...o tym zapomnij, do tego trzeba bardzo sztywnej maszynki...

Zapomnij o konstrukcji za 80zl... Profil  vslot 20x40mm 50cm kosztuje ~35zl, a parę metrów tego pójdzie...rama z profila 40x40mm już coś by sobą reprezentowała...

23 godziny temu, farmaceuta napisał:

@michalotto wspominales również o PCB...o tym zapomnij, do tego trzeba bardzo sztywnej maszynki...

Zapomnij o konstrukcji za 80zl... Profil  vslot 20x40mm 50cm kosztuje ~35zl, a parę metrów tego pójdzie...rama z profila 40x40mm już coś by sobą reprezentowała...

Hmmm już kminie właśnie zwykłe profile + wałki tylko łączenie tego nie było by zbyt przyjemne. Chociaż moim zdaniem na tej wielkości sprzęt 40x40 to przesada. 

Znalazłem przyczynę tego, że silniki lubiły gubić kroki a całe sterowanie się zacinać, a mianowicie wgrany GRBL z 2017r. po wgraniu najnowszego jak się tylko da jest git. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.