Skocz do zawartości

Problem z obrazkiem na waveshare GC9A01 1.28"

Radek_sl

Pomocna odpowiedź

@matsobdev Przepraszam za nieporozumienie, wydawało mi się że to był autor postu. Jeszcze raz przepraszam. A z Życzeń się nie wycofuję! Miałem zamiar wstawić dane binarne do programu i wyeksportować, aby zobaczyć co to za obrazek.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
15 minut temu, bjrk napisał:

Przepraszam za nieporozumienie, wydawało mi się że to był autor postu.

Spoko, się zdarza.

15 minut temu, Radek_sl napisał:

ma już normalne kolory, tylko drobne przebarwienia

Ten konwerter jakieś problemy miał przez kogoś wytknięte w "Issues", mimo wszystko jest ciekawy i ktoś się przyłożył. Ale jak sprawdziłem testową bitmapę 4x1 pikseli RGBW, to RGB jakoś dziwnie przekonwertował. Może jakaś kompensacja ze zmiany palety 24 bitowej na 16. Ustawienia samego wyświetlacza też mogą być powodem przebarwień. Dane do inicjalizacji wyświetlacza wziąłem od Wavesharea, czy jakiś ogólny projekt z neta? Mam 1,9" moduł Waveshare i sami też dali skopane ustawienia i trzeba było poprawiać.

Waveshare załącza też program do konwersji w ich wiki - Image2Lcd

Edytowano przez matsobdev

@Radek_sl Cieszę się, że Ci się udało! Tak dla potomności, podaj proszę, jaki to ekran, jaka biblioteka, jakie formaty, jaki konwerter (wiem, ten na górze, ale do kompletu) i jakie ustawienia, aby na przyszłość ktoś inny miał łatwiej.

12 minut temu, bjrk napisał:

@Radek_sl Cieszę się, że Ci się udało! Tak dla potomności, podaj proszę, jaki to ekran, jaka biblioteka, jakie formaty, jaki konwerter (wiem, ten na górze, ale do kompletu) i jakie ustawienia, aby na przyszłość ktoś inny miał łatwiej.

Waveshare GC09A1 1,28" , biblioteka TFT_espi, płytka esp32 devkit V1 .

Nic nie zmieniałem w ustawieniach, ale inne obrazy z example biblioteki mają kolory ok, zrobiłem na nim zegarek, też wsio ok.

Ogólnie to jest część takiego nieco większego projektu : zegar, dwa termometry, inklinometr, kompas. 6 wyświetlaczy, zamarzyłem sobie mieć to w swojej starej terenówce 

• Lubię! 1

Dnia 19.04.2025 o 13:17, Radek_sl napisał:

ale praca ie wskazówka to dla mnie jak lot na księżyc 🙂

Wskazówka to po prostu trójkąt.

W dowolnej bibliotece graficznej masz funkcję rysowania trójkąta. Wystarczy przeliczyć mierzoną wartość na kąt obrotu albo współrzędne wierzchołków, zamazać stary i narysować nowy.

A jak chcesz sam odkryć koło na nowo, to zamiast trójkąta przerysowuj na początku linię prostą (odcinek).

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.