Skocz do zawartości

Biblioteka VEML7700 - Inteligentna Stacja Pogodowa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,

chciałbym zaprezentować pierwszą bibliotekę, którą stworzyłem dla platformy Raspberry Pi Pico.

https://github.com/JonaszPocwiardowski/veml7700-pico-library

Biblioteka została napisana w języku C i stanowi pierwszy etap mojej pracy inżynierskiej, której celem jest budowa inteligentnej stacji pogodowej. Projekt będzie obejmował również:

- dedykowany serwer i REST API w języku C#,

- moduł analizy danych z wykorzystaniem uczenia maszynowego,

- responsywną stronę internetową do wizualizacji danych,

- oraz (opcjonalnie) aplikację mobilną.

Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię na temat biblioteki — zarówno w zakresie jej jakości, jak i możliwych usprawnień czy poprawek. Jeśli projekt przypadnie Wam do gustu, zachęcam również do zostawienia ⭐ na repozytorium — będzie to dla mnie bardzo motywujące.

W najbliższych miesiącach planuję przygotować kolejne biblioteki do obsługi następujących czujników:

- SI1145 (UV/IR/ALS),

- BME280 (ciśnienie, wilgotność, temperatura),

- AS3935 (czujnik burz),

- SGP40 (VOC/gaz),

- SEN0460 i SEN0466 (czujniki powietrza).

Wkrótce udostępnię także główne repozytorium całego projektu, jak tylko zakończy się jego formalne zatwierdzenie w systemie uczelni. Jeśli ktoś z Was chciałby śledzić postępy, chętnie się nimi podzielę.

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze i sugestie!

Pozdrawiam,

Forest

(edytowany)

Dałem gwiazdkę, ale jak chciałeś to się przyczepię 🙂.

Co prawda już wieki nie pisałem w czystym C, ale pewne uwagi, które mam, są dość uniwersalne.

1. w całym kodzie nie ma ani jednego komentarza, co pełni jaką rolę i co robi (z wyjątkiem headera),
  2. pełno tzw. 'magic numbers', jakie jest ich znaczenie nie wie pewnie nikt na świecie poza samym autorem.
    Choć za jakiś czas i on też będzie dumał "co autor miał na myśli",
  3. nigdzie, a w szczególności w listach parametrów funkcji, nie pojawia się słowo const.
    To prawda, kompilatory są inteligentne, ale jakaś pomoc by im się przedała 🙂

piotrpsz

Edytowano przez piotrpsz
(edytowany)
3 godziny temu, piotrpsz napisał:
  • w całym kodzie nie ma ani jednego komentarza, co pełni jaką rolę i co robi (z wyjątkiem headera),
  • pełno tzw. 'magic numbers', jakie jest ich znaczenie nie wie pewnie nikt na świecie poza samym autorem.
    Choć za jakiś czas i on też będzie dumał "co autor miał na myśli",
  • nigdzie, a w szczególności w listach parametrów funkcji, nie pojawia się słowo const.
    To prawda, kompilatory są inteligentne, ale jakaś pomoc by im się przedała 🙂

Dodam jeszcze kompletnie nieprzejrzyste kody błędów - wskaźnik na null i to że struktura nie jest zainicjowana lecą jako ten sam błąd 😄 A potem człowieku to debuguj...

Mnie to wygląda na kod z AI... dając autorowi dozę zaufania, że pisał to sam to raczej jest początkującym programistą.

Dnia 6.05.2025 o 12:13, Forest napisał:

- dedykowany serwer i REST API w języku C#,

Tutaj będę mógł się wypowiedzieć znacznie lepiej, bo w C też za ładnie nie piszę.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...