Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Odbierz 50 zł rabatu do Botlandu za opis Twojego projektu!

Pochwal się swoim projektem na naszym forum, a podczas kolejnych zakupów w sklepie Botland zaoszczędzisz 50 zł lub więcej.  Mile widziane dosłownie wszystkie elektroniczne DIY – od Arduino i ESP, przez Raspberry Pi, aż po STM32 i FPGA. Nie ma ograniczeń, co do tematu DIY – nagradzamy wszystkie projekty.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• Lubię! 2

Ruszyła kolejna akcja rabatowa - zachęcam do opisywania swoich projektów 🙂 Szczegóły akcji zostały (jak zawsze) opisane na blogu. Jest kilka zmian względem poprzednich edycji, najważniejsza z nich to sposób zgłaszania projektów.

Od teraz, każde zgłoszenie do akcji musi być przesłane przez ten formularz. Celowo każde zgłoszenie wymaga osobnego wypełnienia formularza. Mamy nadzieję, że to uporządkuje cały proces, bo podczas poprzednich akcji mieliśmy bardzo dużo pracy, której nie było widać publicznie. Wiele osób zapominało się zgłosić, nie deklarowało jednoznacznie chęci połączenia/rozłączenia kodów lub zgłaszało opisy, które nie spełniały podstawowych zasad tej akcji. Wymagało to wymiany maili, prywatnych wiadomości lub postów, które później były usuwane przed publikacją opisu. Stąd decyzja o formularzu. Zobaczymy jak się sprawdzi 🙂

PS Liczba dostępnych kodów została również zwiększona do 200 szt. Akcja trwa do końca lipca 2025 lub do wyczerpania puli kodów rabatowych.

Cześć!

Zastanawiam się, czy moje projekty pasowałyby do tej akcji:

1. InConsole – to mój własny zestaw edukacyjny dla początkujących oparty na ESP32, z własną płytką, ekranem i przyciskami, buzzerem itp.. Służy do nauki lutowania, podstaw programowania i tworzenia prostych gier. Projekt jest w pełni działający, testowany, z własnym oprogramowaniem i gierkami. Po drodze miałem trochę problemów z joystickiem, zamienionymi pinami i wiele więcej, co sporo mnie nauczyło – uważam, że to dobra okazja do pokazania nowicjuszom, jak wygląda realna praca z elektroniką, debugowaniem i wyszukiwaniem problemów. Planuję też w przyszłości sprzedaż tego zestawu jako zestaw DIY, ale nie wiem czy podejmę się tego działania.

2. InFab Pro One – to tylko koncepcja drukarki 3D z lewitacją magnetyczną i autorskim filamentem PLAM. Pomysł rozwijałem jakiś czas temu, ale na 99% nie będę go kończył – może ktoś inny kiedyś go podłapie i doprowadzi do czegoś większego. Nie mam jeszcze ani części, ani testów – tylko projekt i wizję.
    PLAM to PLA z dodatkiem magnesu. Drukarka posiada elektromagnesy po każdej stronie i filament jest wydawany na środek drukarki i lewituje. Obracany jest odpowiednimi częstotliwościami elektromagnesów. 

Czy InConsole pasowałby do zgłoszenia? I czy warto wrzucać też ten pomysł z InFab, mimo że to bardziej ciekawostka niż działający projekt?

Pozdrawiam,
Mateusz😜

@InGraw nie ma zdjęcia, więc ciężko ocenić w jakim stanie są projekty, ale z opisu wynika, że pierwszy powinien pasować. Drugi, skoro jeszcze nie istnieje, to nadaje się bardziej do kategorii z worklogami - zachęcam do założenia tam odpowiedniego tematu 🙂

• 3 tygodnie później...

Hej, chce się upewnić czy mój aktualny projekt może zostać uznany za "gotowy".

Robię moduł pozwalający na odpalenie skutera przez telefon. Całość opisałem na swojej stronie, mam też film z dowodem na to, że działa, ale planuję jeszcze kilka rzeczy - przerobić obudowę, stabilnie przyczepić ją do skutera oraz złożyć skuter z powrotem do kupy.

• Lubię! 1

Cześć,

Ja również chcę wziąć udział w akcji i się zastanawiam czy te projekty nadają się do zgłoszenia

1. Działko Gaussa (największy) - w skrócie jest to pistolet działający na 4 baterie 9V. Baterie ładują kondensatory, by później przez naciśnięcie spustu doszło poprzez tyrystor do przepływu prądu przez cewkę co powoduje wystrzelenie pocisku

2. Buzz wire (po prawej) - zabawka "nie dotknij drutu" inaczej włączy się brzęczyk i dioda. Jak uda ci się dotrzeć do końca to wtedy zapali się zielona dioda

3. Wzmacniaczo-tester do głośnika (po lewej) - jest to układ wzmacniacza na lm386n, który wzmacnia sygnał z wejścia słuchawkowego na głośnik. Oprócz tej prostej funkcji ma dodatkowo porty, które można aktywować zworkami. Zworki te służą do wstawienia kondensatorów, cewek, rezystorów tworząc filtry (porty są równoległe i szeregowe). Dzięki temu można puścić muzykę z telefonu i zobaczyć jak zachowuje się dźwięk po przejściu przez dany filtr i np odrazu zmienić wartości elementów

Pozdrawiam

Maks

5e8f33a6-b8e8-4d8b-b568-5400faa511cb.jpg

• Lubię! 1
Dnia 6.07.2025 o 19:06, cremmy napisał:

Robię moduł pozwalający na odpalenie skutera przez telefon. Całość opisałem na swojej stronie, mam też film z dowodem na to, że działa, ale planuję jeszcze kilka rzeczy - przerobić obudowę, stabilnie przyczepić ją do skutera oraz złożyć skuter z powrotem do kupy.

@cremmy jeśli wprowadzisz zmiany, o których piszesz to oczywiście, że projekt będzie kwalifikował się do akcji rabatowej 🙂

@Maks_T projekty nr 1 i 3 możesz śmiało opisać - wartość rabatu będzie zależna od tego, jak projekty wypadną na tle innych zgłoszeń, ale na pewno coś otrzymasz 🙂 

Cześć,

czy wyświetlacz termiczny, tj. wyświetlacz który widać w kamerze termowizyjnej się nadaje? Zrobiony na ATmega32U4, kilka scalaków i tranzystorów + dwie płytki z JLCPCB?

• Lubię! 1

@ethanak zgodnie z informacją na stronie akcji rabatowej:

Cytat

Kod otrzymasz najpóźniej 14 dni po zakończeniu akcji rabatowej. Może on dotrzeć do Ciebie jednak szybciej (jest to zależne od liczby zgłaszanych projektów). Nie ma możliwości przyspieszenia generowania indywidualnych kodów.

Przypominam, że aktualna akcja trwa do końca miesiąca lub do wyczerpania puli kodów rabatowych. W związku z tym kody będą wysyłane do 14 sierpnia. Jakiego dokładnie kontaktu oczekiwałbyś na wcześniejszym etapie? Nigdy nic takiego nie miało miejsca, zawsze wysyłaliśmy po prostu kody bez wcześniejszego kontaktu 🙂

39 minut temu, Treker napisał:

Jakiego dokładnie kontaktu oczekiwałbyś na wcześniejszym etapie?

Jakiegokolwiek potwierdzającego że formularz dotarł. Nie chodzi o kody czy kontakty - tylko o potwierdzenie że formularz został przyjęty. Wcześniej było tak, że zgłaszając coś w wątku miałem informację że np. "nie nadaje się". Teraz nie mam żadnej i trochę to zniechęca do jakiegokolwiek zgłaszania czegokolwiek 😞

Sprawdziłem, formularz dotarł 🙂 Na pewno na koniec sprawdzimy jeszcze, czy nie brakuje nam jakiś zgłoszeń względem listy DIY. Myślę jednak, że możemy zawierzyć formularzom udostępnianym przez Google. Dane raczej tam nie giną - tak samo zbieraliśmy już dane podczas innych akcji (np. wysyłki kalendarzy) i nie było problemów. Jeśli projekt i opis spełnia wymogi akcji to nie ma potrzeby na dodatkowe, pośrednie akceptacje.

1 minutę temu, Treker napisał:

Myślę jednak, że możemy zawierzyć formularzom udostępnianym przez Google.

Znając jakość kodu programistów Googla ośmielam się mieć nieco inne zdanie (kilka razy naciąłem się na głupie błędy w ichniejszym API i od tej pory im nie wierzę) 🙂

Ale cóż - jeśli trzeba wierzyć na słowo to będę wierzyć. Howgh!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...