Skocz do zawartości

Drukarka do 1200 zł o polu roboczym w okolicy 220x220x250 mm

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!
Zastanawiam się nad zakupem swojej pierwszej drukarki 3D i rozważam Creality Ender-3 V3 KE. Wydaje się ciekawa ze względu na nowoczesny interfejs, dobrą prędkość i auto poziomowanie, ale nie jestem jeszcze w 100% przekonany.

Szukam drukarki, która:

• ma w miarę duże pole robocze (coś w okolicach 220x220x250 mm lub większe),

• oferuje dobrą jakość wydruków bez większych kombinacji,

• ma dobre wsparcie społeczności i ewentualnie możliwość modyfikacji.

Czy ktoś z Was używa V3 KE i może podzielić się opinią?
A może polecacie coś lepszego w podobnej cenie (do ok. 1200–1500 zł)?
Z góry dzięki za każdą pomoc!

@Guseppe007 witam na forum 🙂

Jeśli budżet jest nie do przekroczenia to polecałbym Bambu Lab A1, a jak możesz trochę go nagiąć to Bambu Lab A1 Combo - to jest aktualnie najpopularniejsza drukarka Bambu Laba w tym segmencie cenowym. Jeśli nie będziesz z niej zadowolony to znaczy, że z żadnej innej też byś nie był, bo po prostu ta technologia nie spełnia Twoich wymagań 😉 W Bambu Labie będziesz miał wbudowaną kamerę i więcej czujników.

• Lubię! 1

@Treker Właśnie popatrzyłem sobie na tą Bambu Lab A1 i tak już rozmyślam nad nią i z tego co widzę to wszędzie są zdjęcia tylko z zestawem "combo" lecz nie jest to zestaw na mój budżet, dlatego chciałbym zapytać czy kupując samą drukarkę bez zestawu można drukować czy konieczny jest ten zestaw? 

Ja bym brał A1 mini w takim razie. Na pewno trzeba uważać na "budżetowe" opcje z super specyfiacją, ja od takich zaczynałem, ale z tym jest tyle zachodu i napraw później że szkoda gadać. Sprawdzone marki to Bambu Lab i Prusa, przy czym bambusy pewnie są łatwiejsze w użyciu. Z kilku drukarek których używałem tylko moja A1 działa tak że mogę ją włączyć i wyjść z domu i wiem że jak wrócę to wydruk będzie gotowy.

• Lubię! 2

@Guseppe007 AMS Lite to po prostu bardzo duże ułatwienie, jeśli chcesz drukować z kilku materiałów lub jeśli często zmieniasz materiał, ale nie jest to niezbędne. Jeśli dopiero zaczynasz z drukiem 3D to możesz skupić się na wersji bez AMS 😉

10 minut temu, AntekBezak napisał:

Na pewno trzeba uważać na "budżetowe" opcje z super specyfiacją, ja od takich zaczynałem, ale z tym jest tyle zachodu i napraw później że szkoda gadać.

Dobra uwaga. Swoją drogą botlandy niedługo będą mieć w ofercie core-xy z dużym stołem i zamkniętą budą za 1649 zł: https://botland.com.pl/drukarki-3d-elegoo/26011-drukarka-3d-elegoo-centauri-carbon.html

Kupiłem bambika a1 z ams, ale teraz tak patrząc na elegoo możeeee miałbym dylemat?

Zapowiada się ciekawie tylko na pewno konstrukcje od Bambu Laba są nieporównywalnie popularniejsze i mocniej przetestowane. Tutaj będzie trochę ryzyko na początku, ale cena faktycznie kusi - aż za tanie wydają się te drukarki od Elegoo 😉

2 godziny temu, Treker napisał:

aż za tanie wydają się te drukarki od Elegoo

Cóż, podobno jeśli coś wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe to zapewne tak jest 😉. Moje doświadczenie to potwierdza.

9 godzin temu, Treker napisał:

za tanie wydają się te drukarki od Elegoo

"Jaka płaca taki towar" czy jakoś tak szło to powiedzenie... 😉 

32 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

"Jaka płaca taki towar" czy jakoś tak szło to powiedzenie... 😉 

Plakat-metalowy-Dobrze-Szybko-Tanio-Prezent.thumb.jpg.b07db36abb179de6a8661423a888b7cb.jpg

Wychodzi że szybka i tania drukarka nie będzie dobra xd

3 godziny temu, AntekBezak napisał:

Wychodzi że szybka i tania drukarka nie będzie dobra xd

Zależy co komu potrzeba - jak ktoś chce drukować to lepiej dołożyć, jak ktoś woli pomajsterkować to tanie drukarki są często dobrą bazą 😉 

• Lubię! 1
9 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

jak ktoś chce drukować to lepiej dołożyć, jak ktoś woli pomajsterkować to tanie drukarki są często dobrą bazą 😉 

100% prawda

(edytowany)

@Guseppe007 AMS ma sporo wad takich jak wydłużanie czasu wydruku, czy spore marnowanie filamentu. Ja prawie w ogóle nie korzystam z wielokolorowych wydruków, ale AMS świetnie się sprawdza jako dodatkowy zasobnik na filamenty. Polecam ogólnie Ci się zastanowić wcześniej czy kupujesz combo, bo jeśli będziesz chciał dokupić AMS później to wyjdzie Ci to drożej o kilka stówek.

Edytowano przez BeeKeyPro
  • Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...
Dnia 3.07.2025 o 19:01, BeeKeyPro napisał:

AMS ma sporo wad takich jak wydłużanie czasu wydruku, czy spore marnowanie filamentu.

Przy normalnym drukowaniu z jednego koloru AMS nie wydłuża czasu druku, ani nie marnuje filamentu. Nie wiem czy nazwałbym to wadą - bo to raczej "cecha" druku za pomocą jednej dyszy z wielu kolorów. Kiedyś praktycznie wcale nie było takiej możliwości, teraz jest - nie jest idealna, ale lepsza taka, niż żadna. Alternatywy są tylko dwie - albo całkowity brak opcji druku wielokolorowego, albo zakup drukarki z większa liczbą głowic, ale to podnosi koszty wielokrotnie (np. Prusa XL lub Bambu Lab H2D).

@Guseppe007 zdecydowałeś się ostatecznie na jakaś drukarkę?

• Lubię! 1
2 godziny temu, Treker napisał:

Przy normalnym drukowaniu z jednego koloru AMS nie wydłuża czasu druku, ani nie marnuje filamentu. Nie wiem czy nazwałbym to wadą - bo to raczej "cecha" druku za pomocą jednej dyszy z wielu kolorów. Kiedyś praktycznie wcale nie było takiej możliwości, teraz jest - nie jest idealna, ale lepsza taka, niż żadna.

Dzięki za doprecyzowanie 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...