Skocz do zawartości

Oświetlenie samolotu RC oparte na Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

potrzebuję pomocy w stworzeniu oświetlenia do samolotu RC. Samolot jest dość duży 2,4m więc oświetlenie musi być dość mocne.

Kiedyś robiłem różne projekty na Arduino ale nie na tyle żeby samemu teraz wszystko dobrać.

Może najpierw punkty świetlne które potrzebuję:

Oświetlenie nawigacyjne

- 1x światło czerwone, stałe, dość jasne

- 1x światło czerwone, stałe, dość jasne

- 1x światło białe, stałe, dość jasne

Oświetlenie formacyjne:

- 4x światło białe niskiej intensywności, stałe 

Światła lądowania 

- 2x światło białe, stałe, bardzo mocne 

Chciałbym to oprzeć na Arduino lub ewentualnie zbudować sterownik. To model samolotu więc zależy mi na niskiej wadze całości.

W samolocie mam wolne kanały PWM z których chciałbym to sterować.

Nie wiem praktycznie nic, pewnie jakieś ledy WS2812? WS2815? 

Może jakieś diody z latarek?

@Fiflet witam na forum 🙂 Diody sterowane cyfrowe typu WS2812 będą miały tę zaletę, że wszystkie diody w samolocie połączysz tymi samymi 3 przewodami (szeregowo). Pytanie, czy te diody będą wystarczająco jasne i nie będziesz musiał wykorzystać mocniejszych, zwykłych diod. Masz na oku jakiś projekt, na którym się wzorujesz, aby można było podejrzeć jakie diody są tam używane?

Diody ws2812 jako te jasne raczej się nie nadadzą...trzeba by szukać ledów super jasnych...co do reszty to na Arduino bez problemu można zrobić, potrzeba kilka tranzystorów i rezystorów, no i praktycznie wszystko jest...napisz jak chciałbyś tymi światłami sterować? Chodzi o to jakie mają być sekwencje? (Trzeba dojść czy da się to zrobić na jednym kanale PWM)

(edytowany)

Na oświetlenia do lądowania, z latarek diody typu Cree XP-G2, XP-G3, może XP-L (te są "zwykłe" z kopułką i wersja HI - płaska, z mniejszym kątem skupienia wiązki światła). Na samym podkładzie miedzianym 16 mm można te 600 mA spokojnie dawać. Coś takiego do lampy w składaku przylutowane do oprawki po żarówce 2,4 W się sprawdziło. A XP-G3 zasilane około 1100 mA bezpośrednio z zasilacza 3,3 V (od golarki na NiMH), na mocno przyciętym podkładzie przylutowanym do miedzianego przewodu hamulcowego też godzinami się pali, choć po tym czasie robi się dość gorące. Choć na samym przyciętym aluminiowym podkładzie po kilku minutach się rozlutował przewód 😄, ale dioda cała.

W sumie nawet przy dużych prądach na rezystorach można to zasilać przy niskim napięciu zasilania, typu 3,3 V. Jak masz gdzieś max 5,5 V, to płytka z przetwornicą DC-DC gotowa się znajdzie. Na Pico testowałem tą diodę na 600 mA przez rezystor, działa, nic się nie grzeje. Pico (2) W ma mocniejszą przetwornicę i pewnie całe oświetlenie samolotu by uciągnęło. To PWM to możesz skokowo zadawać, np. robić jakieś makro pod przycisk na kontrolerze co zapoda konkretne wypełnienie, czy sekwencję? No i masz płytkę co spod Arduino zaprogramujesz też.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...